keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Savulohilaatikko - blogi 6 vuotta!

Jo kesälomalla havainnoin Lidlin Kalareseptejä-lehtisestä useamman mielenkiintoisen kalaohjeen. Reseptilehtinen jäi tänne kotipuoleen eikä etelästä vastaavaa ole löytynyt.

Nyt nappasin Kempeleestä lehtisen mukaan ja siitä valmistui nyt savulohesta tehty perunalaatikko. Meillä on iso pussillinen peruna-sipulisekoitusta, joten en aloittanut valmistusta ihan alusta saakka ja jätin väliin kerma-maidossa keittämisenkin, vaikka se oikein hyvä tapa onkin esikypsentää laatikkoruoan aineksia.

Kiinnostavinta reseptissä oli fenkolin ja viinietikan lisääminen ruokaan. Nyt kun meillä oli valmis peruna-sipulisekoitus niin haudutin fenkolia hetken voissa ja lisäsin sitten viinietikan. Valkoviinietikan sijaan käytin omenaviinietikkaa, jota äidillä näytti olevan valmiiksi.

Savulohta meillä oli viikonlopusta, jolloin äiti oli savustuttanut naapurilla reilusti lohta, joten siitä riitti hyvinkin tähän ruokaan. Lohi oli savustettu savusaunassa, joten se maistuu hieman erilaiselta kuin savustimessa savustettu. Maku lähinnä palvattua, tämä on siis palvattua lohta :D

Laatikosta tuli makoisaa, vaikken siitä enää valmiina maistanut erikseen fenkolia. Huomasin muuten, että tänään blogini täyttää 6 vuotta :)


2 pientä fenkolia
nokare voita
2rkl omenaviinietikkaa
800g savulohta
1½kg peruna-sipulisekoitusta
2tl sitruunapippuria
hienoa merisuolaa
½ ruukkua tilliä
6dl kuohukermaa (voit laittaa myös osaksi maitoa)
 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 
Puolita fenkolit ja huuhtele ne. Poista mahdollisesti kuivahtanutta vartta ja kannat. Suikaloi ohueksi suikaleeksi. Hauduta läpikuultavaksi voissa ja lisää viinietikka.
 
Levitä puolet peruna-sipulisekoituksesta uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle sitruunapippuria ja suolaa. Revi savulohi paloiksi ja levitä seuraavaksi vuokaan. Lisää silputtu tilli ja haudutettu fenkoli. Levitä loput peruna-sipulisekoituksesta päälle. Ripottele vielä mausteet ja kaada joukkoon kerma. Paista uunin keskitasolla 45 minuuttia.
 
Painele laatikkoa välillä ja laske uunin lämpötilaa 175 asteeseen. Laita uuniin tässä vaiheessa alalämpö. Paista vielä toiset 45-60 minuuttia. Peitä foliolla, mikäli laatikon pinta tummuu.
 
Tarjoa esimerkiksi vichykurkkujen ja punajuurien kanssa. Meillä oli äitini valmistamia punajuuria, nam!

2 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Hei, paljon onnea 6-vuotiaalle! :)

Heli kirjoitti...

Kiitti paljon, Rommirusina! :D

Jatkuiskohan leikki-ikä vielä hetken :)