maanantai 30. huhtikuuta 2012

Kepakot (gluteeniton, maidoton)

Tein vapunaaton grilliherkuksi grillimakkaroiden kaveriksi kepakoita. Mausteista jauhelihaa kepin nokassa siis. Tämä kokeilu osoittautui tosi maukkaaksi.

Grillatessa pitää vain huomioida, että antaa pinnan paistua kunnolla ennenkuin edes yrittää kääntää kepakoita. Kypsyvät grillissä kyllä tosi nopeasti, ettei tämän satsin paistossa mennyt kovin kauaa. Silti grillikokin piti yksi jo grillatessa maistaa :)


700g nauta-sikajauhelihaa
¾dl paahdettua kuivattua sipulirouhetta
1½dl vettä
1rkl pippurisekoitusta
1rkl suolaa
1tl savustettua paprikajauhetta
1 keltuainen
½dl hickory-kastiketta
10 puista grillitikkua

Sekoita kuivattu sipulirouhe veden sekaan ja anna turvota hetki. Sekoita muut aineet hyvin sekaan ja anna vetäytyä.
Puolita grillitikut. Jaa jauhelihataikina 20 osaan ja muotoile suikulan muotoon kepin ympärille.
Grillaa kepakot kypsiksi muutaman minuutin puoleltansa.

sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Ternijuusto

Jota meillä kotona on aina kutsuttu uunijuustoksi. Nimesin tämän päivityksen kuitenkin ternijuustoksi, ettei sitä sekoiteta uunijuustoon, jota kait maitojauheestakin voi valmistaa. Kuulostaa epäilyttävältä :)

Äiti toi mukanaan naapurista saatua ternimaitoa. Maito oli pakastettu eikä ollut puolen tuhannen kilometrin matkalla ehtinyt yhtään sulaa. Meinasin osan tehdä pannukakuksi, mutta sitä vastustettiin, joten paistoin koko litrasta sitten juuston.

Ternimaito on lehmän ensimmäistä maitoa poikimisen jälkeen. Se sisältää paljon valkuaista ja on rasvaista. Onhan se tarkoitettu pienille vasikoille ravinnoksi.

Tätä todellakin kannattaa kokeilla, jos ternimaitoa jostain sattuu saamaan. Hieman vain suolaa sekaan ja uuniin. Me nautimme pelkän sokerin kanssa, mutta kaitpa päälle voisi kaneliakin ripauttaa!

Herkkua, ja onneksi on vielä toinen litran pullo pakkasessa!



1l ternimaitoa
1tl suolaa
Sekoita suola maidon joukkoon ja kaada uunivuokaan. Paista 175 asteessa, kunnes pinta saa väriä ja maito on silminnähden hyytynyt. Olisiko mennyt puoli tuntia.

Pikantti lohi

Vihdoin ja viimein pääsin kokeilemaan tätä Valion Mustapekka-ruokakermaa sisältävää ohjetta. Olin lievästi pettynyt, sillä ei ollut niin hyvää, kun olin kuvitellut. Muutenkaan en tuosta ruokakermasta erityisemmin tykkää. Ehkä se on liian sileää eli puuttuu sellaisen ruohitun mustapippurin tuntu. Kannattaa siis syödä juustot juustona ja kermaa käyttää kermana :) Tai sekoittaa ne itse.

Tein ihan alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta limen sijaan käytin sitruunaa eikä meillä ollut kirjolohta, josta en tykkää. Eikä sitä pitäisi kait muutenkaan syödä, ellei ole kasvatettua. En tee toiste.




lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kahden sipulin ja juuston piirakka

Vanhempani tulivat vapunviettoon meille ja tein tuloillaksi suolaisen piirakan kahvin kanssa tarjottavaksi. Siitä tuli yllättäen kahden sipulin ja juuston piiras. Pohjan tein täysjyvävehnäjauhoista.

Maku on pehmeän täyteläinen, sillä sulatin sipulipaistoksen joukkoon voimakasta Koskenlaskija-sulatejuustoa. Pikanttia makua antoi Aura-juusto. Sipuleina minulla oli puna- ja keltasipulia.


pohja:
100g voita
3dl täysjyvävehnäjauhoa
vajaa 1dl kylmää vettä
täyte:
2rkl voita
2-3 punasipulia koosta riippuen
2-3 keltasipulia samasta syystä
(vettä)
suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus timjamia
50g voimakasta koskenlaskijaa
päälle:
muutama nokare (50g) aura-juustoa
Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja tee taikinaksi. Painele esim. irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle ja reunoille.
Kuori ja viipaloi sipulit. Sulata voi pannulla ja lisää sipulit. Hauduta läpikuultaviksi.Voit lisätä hieman vettä ja ripauksen suolaa. Mausta ja sulata juusto sipulipaistoksen sekaan.
Kaada täyte hieman jäähtyneenä taikinapohjalle. Käännä piirakan reunat hieman täytteen päälle. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua tai tarjoa seuraavana päivänä. Jos tarjoat piirakkaa seuraavana päivänä, käytä sitä hetki mikrossa ennen tarjoilua.

Maltan kastike

Maltan kastikkeen ohjeen huomasin taannoin Anna-lehden numerosta 16. Siinä oli artikkeli "Parsatangon tahdissa" ja houkutukseksi isolla parsa-annoksen kuvalla varustettuna, kuinkas muuten. En muuten lukenut artikkelia, sillä mielenkiintoni kohdistui herkullisennäköiseen kastikkeeseen.

Päädyin tarjoamaan sunnuntailounaaksi valkoista parsaa, joka kuuluu myös joka keväisiin herkkuihin. Vihreä tankoparsa on enemmän mieleeni, mutta miedonmakuinen valkoinenkin käy ja kerran keväässä sitäkin on maistettava.

Kastike valmistui nopeasti ja helposti. Ja olihan se hyvää! Käytin kastiketta myös kylmänä levitteen tapaan kypsän kalkkunafileen seurana. Sunnuntailounaalla tarjosin kastikkeen ja valkoisen parsan lisäksi ruohosipulituorejuustolla sekä auralla täytettyjä possunpihvejä.

Tätä hivelevän keltaisen kultaista kastiketta kannattaa kokeilla! Väri on niin kirkas, ettei siitä teräskulhossa saanut kunnollista kuvaa :) Nätin annoskuvan kuitenkin.

Kevään ensimmäiset parvekegrillaukset suoritettu.

150g voita
1 appelsiinin mehu (vajaa desi)
3 keltuaista
ripaus cayennepippuria

Sulata voi. Laita keltuaiset ja appelsiinin mehu teräskulhoon (mielellään pyörepohjainen). Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle ja kuumenna vatkaten, kunnes keltuaisseos sakenee.
Nosta kattila liedeltä ja lisää voi nauhana samalla hyvin vatkaten. Mausta kastike cayennepippurilla. Koska käytän normaalisuolaista voita ja lisään sen heroineen kastikkeeseen, ei suolaa tarvitse lisätä erikseen. Kastikkeesta ei tule liian suolaista.


perjantai 27. huhtikuuta 2012

Moussaka

Jatketaan paellan innoittamana Välimeren tunnelmissa ruokatehtävälistalla majailleella moussakalla. Edelliskerrasta on kulunut todella pitkä aika. Tähän ruokaan antoi vielä oivan sykäyksen mahdottoman hyvä munakoiso-tarjous :) Enhän minä tarjousten perässä juokse. - En niin, mutta hyvät tarjoukset ovat eri asia ;) Ja liikkua voi muutenkin.

Munakoisosta saat kasvishöystöön herkullisen lisän. Siitä tulee myös ihanaa munakoisotahnaa Jamie Oliverin tapaan. Onkin ainuita kyseisen kokin tekemiä ruokia, joita olen edes kokeillut ja hyväksi havainnut. :)

Kävin tutkimassa useampia moussaka-reseptejä, mutta mikään niistä ei maistunut juuri sellaiselta, jonka halusin valmistaa. Minusta ainoastaan munakoiso kuuluu moussakaan eli tästä ohjeesta on turha etsiä pottua. Jossain ohjeessa mainittiin kaneli. Juustona halusin käyttää voimakasta koskenlaskija-sulatejuustoa. Niinpä sitten koostin oman moussaka-reseptin.

Paahdoin munakoisosiivut oliiviöljyn kera uunissa, niitä ei todellakaan tarvitse "itkettää". Jauhelihaiseen kastikkeeseen lorautin punaviiniä. Juustokastikkeeseen tuli paljon juustoa. Ihan hirviän hyvvää! Sitä vain ihmettelin jälkikäteen, että miksi ihmeessä tein näin aikaa vievän ruoan arki-iltana? Onneksi lopputulos palkitsi vaivannäön :)


2 isohkoa munakoisoa
oliiviöljyä
sormisuolaa
jauhelihakastike:
loraus oliiviöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
5 isoa herkkusientä
400g naudan paisti- tai vähärasvaista naudanjauhelihaa
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
1tl timjamia
¼tl kanelia
½dl punaviiniä
1tlk (500g) tomaattimurskaa
2 sokeripalaa
juustokastike:
2rkl voita
½dl täysjyvävehnäjauhoa
5-7dl täysmaitoa
1pkt (250g) koskenlaskija voimakasta
valkopippuria

Pese ja leikkaa munakoisoista päät pois. Leikkaa vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Sudi molemmin puolin oliiviöljyllä (varovasti, sillä munakoiso on kuin pesusieni ja imee öljyä itseensä). Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Paahda 200 asteessa, kunnes viipaleet ovat saaneet kunnolla väriä. Käännä viipaleet ja paista toisellekin puolelle paistopinta.
Minulla mahtui yksi munakoiso pellille, joten kahteen otteeseen pitää paahtaa, mutta sillä välin voi valmistaa kastikkeet.
Silppua sipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä. Lisää hienonnetut herkkusienet ja kuullota ennenkuin lisäät jauhelihan. Mausta ja lisää nestemäiset ainekset. Anna hautua sillä aikaa, kun munakoisot paahtuvat uunissa. Lisää lopuksi kastikkeeseen pari sokeripalaa makua pyöristämään.
Sulata voi kasarissa ja sekoita nopeasti joukkoon vehnäjauho. Lisää maitoa vähitellen. Täysjyvävehnäjauhoihin saattaa mennä hieman enemmän maitoa. Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoittele miedolla lämmöllä kypsentäen juustokastike valmiiksi. Lisää lopuksi ripaus valkopippuria.
Kokoa moussaka levittämällä ensin jauhelihakastiketta pohjalle. Sitten kerros paahdettuja munakoisosiivuja, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta. Kokoa kuten lasagne, päällimmäiseksi juustokastiketta.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea.



Paella

Paella on ollut ruokatehtävälistalla jo pitkään. Tarvikkeetkin ruokaan on ollut varattuina useampaan kertaan, mutta niistä onkin sitten valmistunut jotain muuta.

Mies ei tykkää simpukoista eikä kumpikaan mustekalasta, joten paellaan tuli broileria, chorizoa ja jättikatkoja. Tykkään nykyään broilerin paistileikkeistä. Ne on mitä ilmeisimmin luuttomia ja nahattomia reisipaloja. Oikein maukkaita, kannattaa kokeilla. Aitoa epsanjalaista chorizoa löytyi lähikaupasta, jippii.

Koska kokeilin tällaista perinneruokaa ensimmäistä kertaa, en uskaltanut oikein alkaa hirveästi sooloilemaan. Seuraavalla kerralla laitan mausteita reilummin. Hieman harmitti, ettei sahrami oikein maistunut eikä kaunis värikään tullut kunnolla esiin. Hyvää ja kokeilemisen arvoista silti, aivan varmasti!

Jensenin kiusauksen ohjetta mukaellen.


3rkl oliiviöljyä
1rs (noin 500-600g) maustamattomia broilerin paistileikkeitä
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
100g chorizoa
1 punainen paprika
2 tomaattia
3dl täysjyväriisiä
mustapippuria myllystä
½-1tl savupaprikajauhetta
hyppysellinen sahramia
2dl valkoviiniä
4-5dl kanalientä (vettä+kanaliemikuutio)
10 jättikatkaravunpyrstöä
1dl pakasteherneitä
(suolaa)
persiljaa/ruohosipulia
sitruunaa

Kuumenna öljy ja kypsennä paloitellut paistileikkeet osissa. Lisää pilkottu sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko chorizo, paprika ja tomaatit. Lisää kasariin ja paistele hetki. Seuraavaksi riisi ja mausteet, joita kuullotellaan taas hetki, kunnes riisi on hieman kuullottunut.
Kaada joukkoon ensin viini ja sitten kanaliemi. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes riisi alkaa olla kypsää. Sekoita paellaan pakasteherneet ja asettele jättikatkat koko komeuden päälle. Kansi kiinni, kunnes katkat ovat sulaneet.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele päälle persiljaa tai ruohosipulia ja pirskauta hieman sitruunamehua.

Tomaatti-papukeitto II

Liki samanlaista keittoa, mutta eri maustein, olen tehnyt aiemmin. Nyt kiinnostuksen herätti fenkolinsiementen käyttö mausteena. Leivässä fenkoli on maistunut, mutta ruoanlaitossa en ole ennen käyttänyt. Hyvin anismainen maku.



Keiton ohje löytyi Fazerin lehdestä 1/2012 ja se meni näin:

1 sipuli
50g varsiselleriä (laitoin yhden varren)
10 valkosipulinkynttä
3rkl oliiviöljyä
1tl fenkolinsiemeniä
mustapippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
400g tomaattimurskaa
noin 4dl kasvis- tai kanalientä (4dl vettä+kanaliemikuutio)
400g valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
suolaa

Kuutioi sipuli ja varsiselleri. Kuori ja pieni valkosipulit. Kuullota sipulit ja varsiselleri kattilassa. Lisää mausteet, tomaattimurska ja liemi. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää joukkoon pavut ja tarkista maku. Ripauta hieman suolaa, mikäli tarpeen.



torstai 26. huhtikuuta 2012

Munakasleivokset kalkkunatäytteellä (gluteeniton)

Erään huhtikuisen sunnuntain päiväkahville tein kokeeksi munakkaasta leivoksia. Munakkaaseen en käyttänyt ollenkaan vehnäjauhoa, vaan mantelijauhoa. Kiva pilkullinen pinta tuli itsestään mustapippuri-tuorejuustosta, joka painui pohjalle ja toisinpäin kääntämällä antaa muuten simppelille ruoalle ulkonäköä.

Valmiista kalkkunan fileestä tein täytteen. Aika perinteisen sellaisen, mutta ainakin omaan suuhun maistuvan.

Helppo ja suhteellisen nopea kahvipöydän tarjottava.


munakasmassa:
3 kananmunaa
noin 75-100g mustapippuri-tuorejuustoa
1dl mantelijauhoa
ripaus suolaa
täyte:
100g valmista kalkkunafilettä kuutioina
2 kevätsipulia
50g valkosipuli-tuorejuustoa
2rkl ranskankermaa
½tl tuoretta rosmariinia silputtuna
Sekoita munakasmassa ja levitä se tasaisesti voideltuun tai leivinpaperoituun pieneen uunivuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes munakkaan pinta on napakka. Anna jäähtyä.
Kuutioi kalkkunafilee ja silppua kevätsipulit sekä rosmariini. Sekoita muiden ainesten kanssa.
Puolita munakas ja levitä täytettä puoliskolle. Nosta toinen puolisko päälle niin, että munakkaan alapinta jää päälle. Anna vetäytyä tarjoiluun saakka ja leikkaa sitten annospaloiksi. Päälle voit laittaa hieman yrttiöljyä.

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Minttu-suklaakakku

Äiti teki pääsiäiseksi herkullisen minttusuklaisen kahvikakun. Olen monesti ajatellut itsekin sellaisen tehdä ja nyt tein. Tästä tuli kuitenkin hieman erilainen. Kakussa on Minttu-viinasta tehty kostutus ja taikinassa kaakaojauheen lisäksi suklaata.

Kakussa on sopiva mintun maku ja kostutus pitää kakun pitkään mehevänä. Minttu-viinaa kaapissa on sen vuoksi, kun kerran pyysin kaveria tuomaan minulle laivalta minttulikööriä, mutta ilmeisesti silloin Tallinnan laivalla ei ollut kuin viinaksia ;) Creme de menthe sopisi tähän varmasti myös tosi hyvin.

Kakkuohjeen mukailin Savon Sanomien minttu-suklaakakusta.


200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
1½dl ranskankermaa
1dl Marianne Crushia
1dl tummaa suklaata rouhittuna
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
4dl vehnäjauhoja
2rkl kaakaojauhetta

kostutusliemi:
½dl Minttua
1dl vettä
1dl sokeria
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita taikinamassaan ranskankerma, Marianne Crush ja rouhittu suklaa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita hyvin. Nostele taikina voideltuun kakkuvuokaan (n. 2l) ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50-55 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.
Kiehauta kostutusliemi niin, että sokeri on sulanut nesteeseen. Kostuta kakku pullasudin avulla. Anna maustua seuraavaan päivään. Ripottele päälle halutessasi tomusokeria.

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kalkkunamunakas

Yhtenä sunnuntaiaamuna kävelylenkin jälkeen valmistin meille aamupalaksi kalkkunamunakkaat. Itse munakkaasta tein ohuen niin, että se oli helppo rullata täytteen kanssa. Päälle ihanaa yrttiöljyä, jota jäi maalaissalaatista yli.

Maistui herkulta ja tarpeeksi ruokaisa aamupalaksi, muttei kuitenkaan liian. Täytteeksi voit laittaa mielestäsi kinkkuakin tai tehdä pelkästään kasvistäytteisen munakkaan. Hyvää joka tapauksessa.


munakasmassa/ruokailija:
2 kananmunaa
2rkl kylmää vettä
mustapippuria myllystä
suolaa
voita paistamiseen
täyte/munakas:
50-100g kypsää kalkkunafilettä
tuoretta rosmariinia pieni oksa
hieman punaista paprikaa silputtuna
(kevätsipulia)
oliiviöljyä
lisäksi yrttiöljyä (kts maalaissalaatin ohje)



Pilko kalkkunafile kuutioiksi. Kuumenna hieman oliiviöljyä pannulla ja laita kalkkunakuutiot lämpiämään. Lisää silputtu rosmariini ja paprika sekä halutessasi hieman kevätsipulia. Kuullota hetki.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää vesi ja mausta. Sulata voi ja kaada munakasmassa pannulle. Kypsennä miedolla lämmöllä.

Nosta munakkaan päälle kalkkunapaistosta ja kääri varovasti rullalle. Valuta päälle herkullista yrttiöljyä!

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Maalaissalaatti

Tämän salaatin ohje on uusimmassa huhtikuun ruokapirkassa. Luotin muistiini kaupassa käpälöityäni parmesaani-palaa, että onhan sitä kotona jääkaapissa. Joo oli viimeksi, mutteipä ollut enää, kun salaattia laitoin. Johonkin olen senkin tyrkännyt joskus vasta. No olkoon, gouda maistui ihan yhtä hyvin.

Hieman muokkasin alkuperäistä reseptiä. Siinä ei ollut mitään mainintaa mausteista. Olisiko ajateltu, että pekoni tuo sopivasti suolaisuutta, mutta ei pippuriakaan?! Pari muutakin muutosta tein salaattia kootessani. Tein annoslautaset.

Oli oikein maukas ja miehenkin makuhermoihin passeli salaatti.


2-4 kananmunaa
1pkt (140g) pekonia
½ valkosipulinkynsi
1 jääsalaatti
½ friseesalaatti
3 tomaattia
pala kurkkua
pari kevätsipulia
50g goudajuustoa
yrttiöljy:
20 basilikan lehteä (pieni ruukku)
1dl persiljaa
1dl oliiviöljyä
1-2rkl sitruunan mehua
ripaus sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä. Paahda pekonit uunissa rapeiksi.
Laita kaikki yrttiöljyn ainekset korkealaitaiseen astiaan ja hienonna sauvasekoittimella. Tarkista maku ja laita jääkaappiin.
Huuhtele ja linkoa salaatit. Hiero lautaset valkosipulilla. Revi salaatti pediksi lautasille. Leikkaa saksilla pari pekonisiivua alle, sitten kurkkua ja tomaattia lohkoina. Ripottele hieman yrttiöljyä väliin. Seuraavaksi lohko kananmunat salaattiin, loput pekonit, kevätsipulit ja juusto. Pyöräytä päälle vielä yrttiöljyä ja vielä hieman mustapippuria myllystä.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Passion-mascarponevaahto

Ostin jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä monta passionhedelmää mielessäni ihana pääsiäisen täytekakku. Kun äiti sitten kertoi leivontasuunnitelmistaan, niin en ryhtynyt kakkua tekemäänkään. Ja hyvin pärjättiin ilman täytekakkua.

Jotain passionhedelmistä piti kuitenkin tehdä, etteivät huonoksi mene. Keksin sitten ensimmäisen pääsiäispäivän lounaalle jälkkärin. Mämmin syötiin pitkänaperjantaina jo sokerin ja kerman kanssa.

Jälkiruoka on tosi helppo valmistaa ja on ihanan kuohkeaa. Anna vaahdon asettua ennen tarjoilua, niin se oikein lohkeaa lusikkaan ja sitten sulaa suussa. Passionhedelmä on niin ihanan makuista, yksi lempimauistani.


6 passionhedelmää
2dl kermaa
1dl tomusokeria
1prk (250g) mascarpone-juustoa
mintunlehtiä koristeluun
Halkaise ja kaavi passionhedelmistä hedelmälihat kuppiin.
Vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja vatkaa tasaiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele lopuksi passionhedelmät sekaan. Jätä hieman koristeluun.
Anna vetäytyä viileässä pari tuntia. Lusikoi koristeeksi passionhedelmää ja laita päälle vielä mintunlehti.
Tästä määrästä tulee kuusi jälkiruoka-annosta.

Minttusuklaa-kahvikakku

Äiti leipoi meille herkkuja pääsiäisenä. Minä laitoin muuten ruoat ja jälkiruoankin, mutta leivonnaisia en tehnyt. Sen verran autoin tämän kakun tekemisessä, että rikoin kananmunat ja koristelin kakun seuraavana päivänä. Herkullinen ja kaunis pääsiäiskakku tästä tulikin.

Ohje on suoraan pirkka.fi-sivustolta.


200g voita
10kpl (á 18g) Pätkis-patukoita
3 kananmunaa
2½dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl vanilliinisokeria
1tl leivinjauhetta
½tl soodaa
2dl vahvaa kahvia keitettynä

koristeeksi
1dl tomusokeria
tilkka vettä tai sitruunamehua
värikkäitä rakeita
Sulata rasva ja paloitellut suklaapatukat miedolla lämmöllä kattilassa.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää hieman jäähtynyt rasva-suklaaseos munavaahtoon.

Sekoita jauhot, vanilliinisokeri, leivinjauhe ja sooda keskenään. Lisää jauhoseos ja kahvi vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (1,8 l). (Taikina on melko löysää.)

Paista 175-asteessa noin 55 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Sekoita tomusokerista ja vedestä pursotettava seos. Lusikoi seos pienen muovipussin kulmaan, leikkaa kärkeen reikä ja koristele kakku juuri ennen tarjoamista. Voit myös varovasti valuttaa sokerikuorrutetta lusikalla kakun päälle ja reunoille, kuten minä tein. Viimeistele karamellirakeilla.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäiskorikakku

Joka tiistaiselle iltakahvillemme leivoin pienen pääsiäiskakun. Kakussa yhdistyi herkullisen hedelmäinen kermainen täyte tummasta suklaasta tehdyn kuorrutteen kanssa. Hyvin maistui ja sai kiitosta.

Hyvää pääsiäistä kaikille!


3 munan vaalea sokerikakkupohja
vajaa purkki Rainbow trooppista hilloa
4dl tomusokerilla makeutettua kermavaahtoa
100g tummaa suklaata
3dl tomusokerilla makeutettua kermavaahtoa
suklaisia pääsiäisrakeita
vihreää marsipaania
Suklaakermavaahto on pursotettu reunoille sahalaitaisella pursotinterällä, jolla voi helposti tehdä koripunosta.

Rosmariini-valkosipulimarinoidut karitsan sisäfileet aterialla

Pitkäperjantain lounaaksi söimme nautinnolla karitsan sisäfileitä, jotka marinoin rosmariinilla ja valkosipulilla. Paistoin lihat voissa ja käytin vielä lopuksi hetken uunissa, kun katoimme lounaan pöytään. Lisäksi tarjolla oli kermajuureksia, vihreää parsaa ja metsäsienisalaattia. Parsa oli tällä kertaa kotoisin Perusta.

Karitsan sisäfileitä ei tarvitse laittaa uuniin varsinaisesti jälkikypsymään, kun ne paistuvat kypsiksi pannulla. Voita laitoin vain paistinpannun takia, kun sitä ei saa kuumentaa ilman rasvaa. Paistorasvaksi olisi riittänyt marinadin öljy. Kuitenkin oli kaksinverroin parempaa vielä, kun lihassa maistui voikin.

Ruokajuomana kenokaulapunaviiniä, joka ei ollut liian tuhdinmakuista, ja kylmää vettä.



noin 1kg maustamattomia karitsan sisäfileitä
2-3 rosmariinin oksaa
2 valkosipulinkynttä
noin 1dl oliiviöljyä
1tl suolaa
1tl mustapippuria


Silppua rosmariini ja valkosipulinkynnet. Sekoita sekaan oliiviöljy sekä mausteet.

Kuivaa sisäfileet talouspaperilla ja poista kalvot varovasti. Lisää marinadiin ja kääntele hyvin niin, että jokaisessa sisäfileessä on marinadia. Anna maustua muutama tunti.

Paista fileet kuumalla pannulla muutama minuutti molemmin puolin. Tarjoa heti.

Kermajuurekset

Pitkäperjantain lisäkkeeksi valmistin meille kermajuureksia. Osaksi puolivalmisteesta, jota äidillä löytyi pakastimesta ja osaksi pilkoin vuokaan tuoretta sekä yrtiksi minttua.

Lopputulos oli aivan mahtavan herkullista, kannattaa kokeilla. Juuresten valmistuminen uunissa vie aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Eikä esivalmisteluun mene kauaa aikaa. Minttu ei erottunut makuna, joten mikäli haluat vanhemman mintunmaun, käytä vahvaa minttua.

Kermajuuresten lisäksi tarjosin rosmariini-valkosipulimarinoituja karitsan sisäfileitä sekä vihreää parsaa, mitäs muutakaan näin keväällä.


1pss perunat&keittokasvikset (sis. peruna, porkkana, lanttu ja purjo)
1 iso bataatti
2-3 isohkoa sipulia
5dl kermaa
valkopippuria
suolaa
minttua silputtuna
Kuori ja kuutioi bataatti sekä lohko sipulit. Levitä uunivuoan pohjalle puolet pakasteesta ja mausta. Laita väliin bataattikuutiot ja sipulilohkot. Mausta taas, ripottele myös tähän väliin minttua ja päälle vielä loppu pakasteesta sekä maustetta. Kaada vuokaan kerma. Anna paistua reilu tunti 175 asteisen uunin keskitasolla. Sekoita paistosta ja anna hautua vielä noin puoli tuntia.

Lampaan ulkofilettä, parsaa ja juustoa salaattipedillä avokadokastikkeen kera

Olimme osaksi pääsiäistä silmällä pitäen ostoksilla edellisviikonloppuna. Ostimme karitsan sisäfileitä kotikotiini, koska pääsiäismatka vei pohjoiseen :) Koska tiskissä oli uusseelantilaisia karitsan sisäfileitä, päädyin ottamaan samasta maasta rahdattuja vakumiin pakattuna. Olihan tätä herkkua tarkoitus vasta pääsiäisen pyhinä nauttia. Marinadin aioin laittaa joka tapauksessa itse eikä näinollen lihoja tarvinnut laittaa pakkaseen.

Tiskiltä poimin meille iltasalaattiin kotimaista lampaan ulkofilettä, joka näytti olevan kevyessä marinadissa. Se sopi hyvin, koska arki-iltana ruoan tulee valmistua kuitenkin suht nopeasti. Kotona aiheutti hieman hämmennystä punnituskuitti, kun siinä lukikin lampaan sisäfile.. No kyllä se taisi siltikin olla ulkofilettä.

Kastikkeen tein nopeasti avokadosta, viinietikasta ja kermasta. Yksistään kastike ei olisi ollut hyvää, mutta salaatissa muiden ainesosien kanssa toimi oikein hyvin. Viinietikan kyllä vaihdan seuraavan kerran suosiolla sitruunaan, mutta nytpä se vain ensimmäisenä tarttui käteen.

Lisäksi salaatissa oli espanjalaista vihreää parsaa sekä minulla halloumia ja miehellä täyteläistä polaria.



1 lampaan ulkofile (yrttimarinadissa)
jääsalaattia
aurinkokuivattuja tomaatteja
tuorekurkkua
kevätsipulia
vihreää tankoparsaa
halloumi-juustoa/täyteläistä polaria
avokadokastike:
2 kypsää avokadoa
sitruunamehua/viinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa
kermaa/oliiviöljyä
Paista fileeseen molemmin puolin kaunis paistopinta. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi 150 asteeseen loppukypsennyksen ajaksi. VINKKI: Lihamestari neuvoi paistamaan ensin toiselle puolelle pinnan ja sitten alentamaan lieden lämpötilaa ja näin kypsentämään lihan itselle sopivan kypsäksi. Minusta lihasta turskahti liikaa punaista nestettä, kun viilsin kokeeksi, joten loppukypsensin uunissa. Jos haluat enemmän mediumin, niin pannulla paisto riittää.
Tee avokadokastike muhentamalla avokadot ja lisäämällä muut ainekset. Laita kylmään odottamaan tarjoilua.
Keitä parsat napakan kypsiksi miedossa suolavedessä muutaman minuutin ajan. Nosta jäähtymään leikkulaudalle tai jääveteen. Leikkaa ennen salaatin kokoamista suupaloiksi.
Paahda halloumi kauniin kullanruskeaksi pannulla./Leikkaa polar sopiviksi suupaloiksi.
Kokoa salaatti niin, että itse salaatti tulee alle ja päälle muut ainekset. Päällimmäiseksi ohuiksi siivuiksi leikattu lampaan ulkofile ja kastiketta. Rouhi päälle halutessasi mustapippuria ja heitä muutama suolakide perään.

Lime-juustokakku

Hieman on taas hidastunut tämä päivittäminen, koska tätäkin herkkua nautittiin maittavan sunnuntailounaan päätökseksi noin viikko sitten. Marja oli laittanut meille niin ihanan lounaan että. Sipulista maksakastiketta kera puikulapottujen ja kasvisten. Herkkua!

Tässä taannoin ihmettelin taas vaihteeksi, kun Nigella Lawson teki juustokakun ilman liivatetta. Joskus aiemminkin olen epäillyt silmiäni, kun samantapaista kakkua olen nähnyt valmistettavan ja sitten vielä syötävänkin. Hyvin ainakin Nigellalla kakkupalat pysyivät koossa. Päätin siis kokeilla juustokakkua ilman hyytelöivää ainesosaa.

Liekö englantilainen kerma paksumpaa tai olisiko kuohukermasta tullut tanakampi lopputulos, sillä vaikka kakku oli kylmässä edellisillasta seuraavaan iltapäivään saakka, oli täyte pehmeää. Ei sentään valuvaa, mutta ehkä kokeilen seuraavan kerran kuohukermasta, koska tähän käytin vispikermaa. Muuten oli tosi raikas, muttei kuitenkaan irvistyttävän raikas jälkiruokakakku.


1pkt (175g) domino-keksejä (limenmakuisia)
noin 50g sulatettua voita
300g philadephia-juustoa
11/2dl kermaa
1dl tomusokeria
3 limen mehu
1 limen kuori raastettuna
(valkosuklaarouhetta ja suklaamunia koristeeksi)

Murskaa keksit muruksi ja sekoita hyvin voisulan kanssa. Painele halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja pari kolme senttiä reunoille. Laita kylmään.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto. Vatkaa täytemassaan tomusokeri. Lisää limen kuoriraaste ja mehu. Sekoita hyvin vatkaten. Täytteeseen saa tulla ilmaa. Kaada täyte vuokaan ja anna olla kylmässä seuraavaan päivään, noin 6-12h.
Nosta varovasti tarjoiluvadille ja koristele ajankohdan tai oman mielesi mukaan.