perjantai 3. elokuuta 2012

Marenkikreemi

Tein rippijuhliin vadelmaisen täytekakun ja ehdotin huvikseni kuorrutteeksi marenkikreemiä, kun en sitä itsekään koskaan ennen ole tehnyt. Ja toinen syy oli tämä kesäinen lämmin ilma, jolloin kermavaahto ei aina ole paras vaihtoehto.

Näin tässä taannoin Leilan leipovan jotain hääkakkua ja taisi tällaista kreemiä tehdä kakkuun. Ohje taitaakin olla Leila Lindholmin, vaikka itse otin sen Bakglädje-blogista.

Ensin ajattelin, että apua, mitähän tästä tulee, kun ensin on kuumennettava valkuaiset ja sokeri vesihauteessa. Sen jälkeen keittiöapulaiseni toki hoitaisi vatkauspuolen. Kaikki onnistui tosi hyvin. Käytin lämpötilanmittaukseen digimittaria ja sen jälkeen seos vaahdotettiin kovaksi vaahdoksi ja samalla seos jäähtyi. Täytyy sanoa, että marengin ollessa valmista, vaahto on todella kauniin hiiltävää. Suorastaan hohtavankiiltävää, ihanaa. Sitten sekaan vielä huoneenlämpöistä voita aimo annos ja kreemi on valmis. Sen voi antaa hetkisen seistä jääkaapissa, muttei kannata pitää kauaa, sillä kreemi kovettuu nopeasti.

Kreemi levittyy loistavasti kakun pintaan. Se sopii varmasti myös marsipaanin alle ja muffinssien kuorruttamiseen. Kreemi oli ollut kakun päällä herkullista.


4 kananmunan valkuaista
3dl sokeria
2rkl sitruunamehua
350-400g voita
Laita valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu teräskulhoon. Aseta kulho vesihauteen päälle ja vatkaa, kunnes sokeri sulaa nesteeseen, seos vaahtoutuu hieman ja on 65 asteista. Mittaa lämpötila digimittarilla.
Ota pois vesihauteen päältä ja vatkaa kovalla nopeudella vaahdoksi niin, että seos samalla jäähtyy. Kun seos on kiinteää ja hohtavaa, marenki on valmis.
Lisää marengin joukkoon hitaalla nopeudella sähkövatkaimella tai yleiskoneella huoneenlämpöinen voi vähitellen. Laita valmis kreemi jääkaappiin hetkeksi ja käytä kakun kuorruttamiseen.
Kreemin voi myös värjätä ja tarvittaessa pakastaakin.


Ei kommentteja: