maanantai 29. elokuuta 2011

Kantarellirisotto

Koska nyt on kantarelliaika, niin silloin tehdään niistä herkkuja myös arkipöytään. Tulossa on jokavuotinen kantarellimuhennos pottujen kanssa, mutta halusin kokeilla jotain uuttakin ja tein noista herkullisista sienistä risoton.

Jätä muutamia nättejä kantarelleja päälle koristeeksi. Paahda niitä ensin pannulla ja lisää sitten hieman voita. Paista kauniin kiiltäviksi. Tarjoa risotto paistetuilla kantarelleilla ja ripauksella sormisuolaa.


1l tuoreita kantarelleja
1 iso banaanisalottisipuli
2rkl öljyä
2rkl voita
3-4dl risottoriisiä
1dl rose- tai puolikuivaa valkoviiniä
1l kanalientä
ripaus valkopippuria
1rs (100g) kantarellituorejuustoa
Puhdista sienet, paloittele kannat ja revi lakit suikaleiksi. Paahda kattilassa tai kasarissa hetki. Lisää silputtu sipuli sekä öljy ja voi. Kuullota hetki. Lisää sitten risottoriisi ja pyörittele hyvin sekaisin.
Kaada riisi-sieniseoksen sekaan viini ja anna kiehahtaa. Lisää kauhalla kanalientä niin, että riisi miltei peittyy. Keittele risottoa hiljalleen, miedohkolla lämmöllä.
Lisää valkopippuria ja tarkista maku. Kun liemi on imeytynyt riisiin, mutta risotto on vielä löysää, lopeta keittely. Riisin pitää olla kypsää, muttei mössöä. Sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto ja tarjoile heti.

4 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Nam! Hyvin ja hartaudella tehty risotto on tosi herkku. Aika jännää, että käytät puolikuivaa vinkkua. Saattaa tullakin parempi kuin rutikuivasta. Kokeilen!
On kummallista, etten ole koskaan viehättynyt kantarelleihin. Olisivatkohan liian mietoja miun maun mukkaan. Parhaimman risoton olen tehnyt herkku- ja punikkitateista, joista viimeksi mainittuja jotkut tietämättömät myös limaklönteiksi haukkuvat :)

Heli kirjoitti...

Heipparallaa Aili Inkeli!

Tykkään käyttää puolikuivaa tai roseeta, koska tulee pehmeänmakuinen lopputulos. Minusta kuivasta tulee liian voimakas maku herkänmakuiseen risottoon. Viininmaku ei saa mielestäni kuitenkaan ylittää risoton makua :)

Meillä kotona on aina syöty lähinnä metsäsieniä, ei tatteja eikä kantarellejakaan. Viimeksi mainittuja ei meillä edes kasva ja siksi niistä onkin muodostunut etelän sukulaisvierailujen myötä herkku :) En muita kyllä äidin tattejakaan käyttäneen.

Helna kirjoitti...

Risotto on loistoruokaa. Ja kantarellirisotto se vasta hyvää varmasti onkin. Ei meijän äiti mitään tatteja poiminut - karvalaukku on jäänyt mun mieleen.

Heli kirjoitti...

Joo, oli hyvvää :) Ens kerralla paahdan sieniä himpun verran kauemmin kumminkin.

Jep, ei oo tattia ollu meijjän ruokapöyässä tarjolla. Karvalaukut, rouskut sun muut kylläkin.