torstai 10. helmikuuta 2011

Talvikeitto


Kiva, kun on taas pakastunut, niin keitot lämmittävät mukavasti. Minulla onkin tulossa useampaa keittoa tässä lähiaikoina.

Mies oli bongannut tämän talvisen keiton Ylen Voita ja sokeria-ruokaohjelmasta ja oli jopa tallentanut sen digiboksiin toivoen, että keittäisin keittoa meille. Keitto kuulosti herkulliselta, joten keitto porisemaan :)

Muuten tein keiton Maria Jokelan reseptin mukaan, mutta raa'an porsaankyljen sijaan käytin lämminsavustettua pekonia, joka siis ei ollut siivutettua, vaan palana. Tuoreen timjamin korvasin kuivatulla timjamilla.

Ja kun näitä muutoksia alkaa listata, niin en muuten paistanut lihoja erikseen pannulla, vaan kattilassa, jossa sitten sujuvasti vain jatkoin keiton valmistusta lisäten aineksia. Ja hui kauheeta, käytin tv-kokin paheksumaa tomaattimurskaa ;p




2rkl oliiviöljyä
300g porsaankylkeä siivuina
2 tlk (yht. n. 500g) kokonaisia säilyketomaatteja
2 tlk (n. 700g) valkopapuja suolaliemessä
2 tlk (n. 700g) kidneypapuja suolaliemessä
0,5 l lihalientä
1 punainen paprika
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 kuivattua chiliä
3 rkl tomaattipyrettä
tuoretta timjamia
suolaa
sokeria
mustapippuria myllystä

Lisäksi ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia ja tuoretta maalaisleipää

Tee näin:

Pilko porsaan kylki pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli, chili ja paprika. Paloittele kokonaiset säilyketomaatit muutamaan osaan.

Ruskista porsaankylkeä paloina paistinpannulla oliiviöljyssä.

Kuumenna tilkka oliiviöljyä suurehkossa kattilassa, lisää sipuli, valkosipuli ja chili ja kuullota kunnes ainekset ovat pehmentyneet.

Lisää joukkoon kauniisti ruskistuneet lihat ja tomaattipyre sekä kuutioitu paprika. Lisää paistinpannulle, jossa ruskistit lihat, tilkka vettä ja kaada se kattilaan. Näin saadaan talteen kaikki maut.

Lisää tomaatit ja pavut sekä lihaliemi. Mausta suolalla, mustapippurilla, tuoreella timjamilla sekä teelusikallisella sokeria.

Anna kiehua tunnista puoleentoista tuntia miedolla lämmöllä.

Tarkista että maku on kohdallaan. Tarjoa rapean maalaisleivän ja ranskankermanokareen kanssa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Heli!

Talvikeittosi näyttää mahtavalta ja on hyvä esimerkki siitä miten reseptejä voi itse muokkailla ja käyttää luovuutta! Siitähän ruuan laitossa on kyse. :)

Maria Jokela

Heli kirjoitti...

Hei Maria!

Kiva, kun piipahdit blogissani ja kommentoit!

Kiitos itsellesi maukkaan keiton ohjeesta! :) Kovin monesta valmiista reseptistä ei synny muokkaamatta ruokaa tai leivonnaista keittiössäni. Joko kaikki samoja aineksia ei ole tai päätän kokeilla reseptiä toisella tapaa tai toisin maustein :) Uskallusta kokeilla pitää olla ja ruokaa pitää maistaa, kun sitä valmistaa eikä ihan sokkona vaan kokata!

Lauantaina valmistitkin kirsikka-tiramisua. Oi, se on varmasti aivan ihanaa. Kirsikat ovat niin herkullisia jälkiruoissa! :)

Miäs kirjoitti...

Kylläpä oli herkullista keittoa! Kiitos sekä vaimolle että Marialle. :)

Heli kirjoitti...

Kiitos, kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

:) Ohjeet on tehty muokattaviksi. Ja ruuanlaiton ei tule olla kovin vakavaa näin kotioloissa. Minusta sellaiset reseptit jotka toimivat "hyvänä pohjana" ja joita voi itse muokata ovat parhaita.

Olen ihan samaa mieltä tuosta maistamisesta. Se on kaiken a ja o. Saa olla aika velho jos maistamatta pystyy tekemään todella hyvää ruokaa. :)

Hauskaa viikon alkua!

Maria

Heli kirjoitti...

Kiitos, samoin sinulle, Maria ja iloista ystävänpäivää! :)

Tosi hyvin muuten sanoit viimeksi, että joka osaa lukea, osaa laittaa ruokaa tai ainakin oppii. Monet sanoo, että en minä osaa, vaikka ei ehkä vain ole kokeillut. No, toisaalta kaikki eivät voi tykätä ruoanlaitosta, kuten kaikki eivät myöskään tykkää siivoamisesta jne. :)