sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Sitruunaista broileria ja kesäkurpitsa-fetahöystö


Ideana tälle lauantain lounasruoalle oli yksi herkkuruoistani feta-kesäkurpitsapossu, joka on todella hyvää.

Muutama sitruuna huhuili sivupöydällä, että niistäkin voisi jotain apua olla ruoanlaitossa, joten teinkin broilerista sitruunaista ja kesäkurpitsasta fetan kera höystön.

Mahtavasti sopi kirpeä sitruunabroileri miedon höysteen kanssa yhteen. Koska halusin tarjota ruoan, joka ei tarvitse kasvishöyston lisäksi mitään muuta lisuketta, esim. riisiä, onnistuin, koska ruoka on täyttävä eikä se todellakaan kaipaa mitään muuta.




sitruunabroileri

300-400g broilerin rintafileitä
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
ripaus gourmetsuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1tl öljyä

Sekoita sitruunan kuori ja mehu öljyn ja mausteiden kanssa marinadiksi. Leikkaa broileri reiluiksi paloiksi ja anna marinoitua liemessä n. puoli tuntia.

Kuumenna paistinpannu ja valuta broileripaloista enin sitruunamarinadi, kun laitat ne yksi kerrallaan pannulle paahtumaan. Erillistä öljyä tai rasvaa ei paistamiseen käytetä, sillä marinadissa oleva öljy riittää.

Anna paahtua pari kolme minuuttia, laita liesi miedommalle lämmölle ja käännä sitten broileripalat. Kun palat ovat saaneet väriä myös kääntöpuolelle, sammuta liesi ja anna palojen hautua, kunnes höystökin on valmista.

kesäkurpitsa-fetahöystö

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus gourmetsuolaa
1rkl voita
1prk (200g) fetaa/salaattijuustoa
(tarvittaessa ripaus suolaa)

Kuori valkosipulinkynnet ja paina niitä leveällä veitsellä leikkuulautaa varten niin, että ne murskaantuvat. Hienonna karkeaksi silpuksi ja ripauta suolaa silpun päälle. Sitten hiero veitsen lappeella tahnaksi.

Siivuta kesäkurpitsat ohuiksi siivuiksi valkosipulitahnan päällä. Kuumenna wokki ja anna voinokareen sulaa. Lisää kesäkurpitsasiivut paistumaan sitä mukaa, kun saat niitä siivutettua.

Paista kesäkurpitsaa valkosipulitahnan kera noin 5 minuuttia. Sammuta liesi, valuta feta ja lisää höystön joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Valmista annokset niin, että kauhot höystön syvän lautasen pohjalle ja asettelet sitruunaiset broilerinpalat päälle. Hauduta höystön liemestä sitruunamarinadin kanssa maukas kokoonkeitetty kastike annosten päälle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hmmmmm, vois toimia tofunkin kanssa. :>

Heli kirjoitti...

Todellakin! Samalla tavalla "imee" makua kuin broileri, uskoisin :)

Aili Inkeli kirjoitti...

Sitruunamehu on loistava broiskun maustaja! Mulla sitä hurahtaa vähän joka sapuskaan kirpakkuutta antamaan. Tämä on varsinaista herkkupikaruokaa, Heli. Kokeilen, koska en ikinä saa kesäkurpitsaa maistumaan puuta kummemmalta.

Heli kirjoitti...

Samaa mieltä! Nyt kokeilin eri tavalla vain maustamista ja lopputulos on ihanan kirpeä ja paahteinen. Broileri jää herkullisen meheväksi, naminami :)

Tuo kesäkurpitsakin onnistui hyvin eikä valkosipuli maistunut liikaa. Eikä liioin paahtunut paistaessa, vaikka toisaalta ihanan paahtuneesta valkosipulista tykkäänkin. Tuo menetelmä tehdä valkosipulitahna toimi tosi hyvin, antoi sitruunalle pääroolin tässä annoksessa!