perjantai 7. tammikuuta 2011

Nougatkakku (gluteeniton)


Äidin tulevaa syntymäpäivää ajatellen tein meille tämän hieman erilaisen, mutta niin herkullisen kakun. Onnea äidille 10.1.2011 näin etukäteen :)

Useampi työvaihe, mutta oli vaivan arvoinen :) Kokeilkaa vaikka!

Kakku sopii keliaakikollekin, koska tähän kakkuun käytetään ainoastaan perunajauhoa ja täytteeseen maizena-jauhoa.

Ohje on Suuresta Leivontakirjasta.





kakkutaikina:

200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
3dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
(2rkl konjakkia)

vaniljakiisseli:

2 kananmunan keltuaista
2rkl sokeria
2rkl maissitärkkelysjauhoja
3dl maitoa
1tl vaniljasokeria

täyte ja kuorrutus:

150g voita
½dl tomusokeria
vaniljakiisseli

nougat:

¾dl sokeria
½dl mantelia

pinnalle koristeeksi:

nougatmurskaa
kirsikoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. (Lisää konjakki). Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Tasoita pinta. Paista kakku 175 asteessa uunin alatasolla 50-55 minuuttia. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se.

Sekoita vaniljakiisseliä varten kattilassa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelysjauhot. Lisää maito ja nosta kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa ja nosta jäähtymään. Mausta vaniljasokerilla.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää voivaahdon joukkoon vähitellen vaniljakiisseli vatkaten koko ajan.

Valmista nougat. Sulata sokeria kuivassa paistinpannussa. Sekoita puulastalla reunoista keskustaa kohti. Kun sokeri on kauniin vaaleanruskeaa, lisää joukkoon mantelit. Anna niiden paahtua vain hetki, sillä ne palavat helposti. Kaada nougat leivinpaperille ja anna jäähtyä. Murskaa nougat huhmaressa tai muovipussissa kaulimella painellen.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Halutessasi ota 2-3rkl kuorrutetta erikseen koristepursotusta varten. Levitä kuorrutusta kakun väleihin, pinnalle ja reunoille. Ripottele nougat kakun päälle ja reunoille. Pursota kuorrutus ruusukkeiksi pinnalle ja pane ruusukkeen keskelle kirsikka.

4 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Olipas herkullista kakkua!

Heli kirjoitti...

Kiittis, nougat tai krokantti, mikä lie, on aika ihhanaa :)

Jaana L kirjoitti...

Metsästin just tällasen kakun reseptiä! Tää on just samanlainen mitä syötiin Jurmalassa. Poikkeuksena että pähkinöitä oli myös hieman kakun joukossa ja hippasen myös unikonsiemeniä.
Kiitos taas kerran. -Jaana L

Heli kirjoitti...

Vau, Jaana! Kiva, kun löysit etsimäsi :) Tuota kyseistä kakkua, niinkuin niin monia muitakin ihania leivonnaisia ja ruokia on ollut tarkoitus tehdä jo pidemmän aikaa. Sentään tämän sain kokeiltua ja tehtyä äidille syntymäpäiväkseen :)