maanantai 17. tammikuuta 2011

Flan eli paahtovanukas - meksikolaiseen tapaan


Kiitos tästä jälkiruoasta sen keksijälle! Kuuluu samaan kastiin pannacottan ja crème brûléen (oikaisin kirjoitusasun, siis kopsasin sen!) kanssa. Ihanaa.

En muista milloin, mutta joskus todella todella kauan sitten olen tehnyt paahtovanukasta. Muistan kuitenkin tehneeni, koska paahdettu sokeri jämähti vuoan reunoille. Nyt ei sellaista sattunut, vaan lopputulos oli onnistunut!

Netistä tämäkin ohje (Flan - Authentic Mexican Flan - courtesy of Jennifer Hernandez). Helppo tehdä tällä ohjeella ja lopputulos loistava. Niin ihanaa paahtovanukasta eikä paahdettu sokerikaan aiheuttanut hiusten harmaannusta ;)
3 kananmunaa
1prk (397g) sokeroitua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
2½dl täysmaitoa
1¼dl sokeria
(1rkl vaniljauutetta)

Ripottele sokeri paistovuokaan. Laita paistovuoka 175 asteisen uunin keskitasolle ja paahda sokeria niin, että se on kauniin ruskeaa.

Sekoita vanukasainekset hyvin keskenään ja kaada hieman jäähtyneen karamellipohjan päälle. Siirrä paistovuoka vesihauteeseen (laita paistovuoka isompaan tiiviiseen paistoastiaan ja kaada siihen (mielellään kuumaa) vettä niin, että sitä on paahtovanukasvuokaan nähden noin puoleen väliin saakka) ja peitä foliolla. Paista noin 30-40 minuuttia, kunnes vanukasmassa on hyytynyt. (Paistoin silikonivuoassa, joten paistoaika oli pidempi, kun vuoka itsessään ei kypsennä eikä vesihaude kuumentanut vanukasmassaa kyllin nopeasti). Vanukas on valmis, kun massa ei silminnähden liiku, kun vuokaa varovasti heiluttaa.

Anna jäähtyä ja siirrä sitten vielä viilenemään jääkaappiin. Kun asetat paahtovanukkaan tarjolle, irrota reunat varovasti veitsellä ja laita vuoan päälle tarjoiluastia, jolle kiepsautat vanukkaan sokeriliemineen.

5 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Kiitokset ihanasta ohjeesta! Vähän sellaisena kaikki menee pieleen -päivänäkin sain tämän reseptin pohjalta todellisen herkkuvanukkaan aikaan - siitäkin huolimatta, että onnistuin mm. tulkitsemaan 3 kananmunaa neljäksi keltuaiseksi. ;) Huoh... vetoan ohimoilla tulostaan ikävästi varoitelleeseen migreeniin!

Heli kirjoitti...

Mahtavaa Jenni, että tykkäsit flanista ja vähän harhautuneella tulkinnallakin onnistui :D Kuva, kun kommentoit! Toivottavasti herkku auttoi migreeniinkin!

Tuossa päivänä muutamana selailin jälkkäreitä ja himoitsin juuri tätä herkkua. :)

Maaria kirjoitti...

Tämä menee huomenna kokeiluun! :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla oli ihan tavallinen 22cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka, sai olla uunissa 1h30min, ennen kuin valmistui :D mistähän johtuu?

Tarja kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta onnistui hyvin ihanaa.... Kannattaa kokeilla todella helppo ohje