tiistai 6. joulukuuta 2011

Glögi-taatelikakku

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ SUOMALAISET!

Resepti löytyi uusimmasta YhteishyväRuoka-lehdestä. En ole leiponutkaan kuivakakkua hetkeen, joten päätin kokeilla.

Käytin kakkuun pehmeitä taateleita ja ne jäivät osaksi aika isoiksi paloiksi, vaikka leikkasin jo ennen keittämistä jokaisen taatelin muutamaan osaan. No, sittenhän tuon tietää, millaista lopputuloksesta tuli, kun pääsee itsenäisyyspäivänkahvilla maistamaan.

Omasta kakusta jätin piparkakkumausteen pois. Minusta glögistä tuli jo kivaa makua enkä halunnut voimakasta piparkakkuista makua. Päälle laitoin suklaakinuskin jämät, johon olin sulattanut lisää suklaata.


2 dl glögijuomaa 
1 pss (200g) kuivattuja taatelipaloja
2,5 dl fariinisokeria
200 g voita
3 kananmunaa
100 g tummaa suklaata
1pss (80 g) hasselpähkinärouhetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2 tl piparkakkumaustetta)
juoksevaa oivariinia voiteluun
vehnäjauhoa

Mittaa glögi, taatelipalat ja fariinisokeri kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes ovat sosetta. Nosta kattila syrjään ja sekoita joukkoon rasva. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Rouhi suklaa ja sekoita pähkinärouhe ja kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan.
Voitele ja jauhota 1,5 l:n kakkuvuoka. Valuta taikina vuokaan. Paista kakku 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan.
VINKKI! Voit keittää kakun päälle suklaakinuskin. Keitä ensin kinuski 1dl kermaa ja 1dl fariinisokeria. Lisää joukkoon noin 25g tummaa suklaata ja kaada kakun päälle varovasti. Lopuksi ripottele päälle tomusokeria.

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Rosollikeitto

Tätä keittoa tein kerran vuosia sitten joulunalusaterialle. Se ei ollut silloin omaan makuuni ja makusteltuani asiaa, tiesinkin miksi.

Nyt pikkujouluista jäi mm. kermavaahtoa, mutta piru, kun en hoksannut ottaa sitä rosollin loppu mukaan. Koska en päässyt liki pakkomielteisestä ajatuksesta tehdä rosollikeitosta uusintaotos näin vuosien jälkeen, olihan sitä kermavaahtoakin, piti sitten käydä ostamassa rasia rosollia.

Tällä kertaa keitosta tuli maistuvaa, kun älysin tarjoilla kitkeryyden aiheuttajan keiton lisäkkeenä. Harmillisesti sipuli oli saatu sekoitettua suolakurkun sekaan, joten lisäkkeenä oli siis myös sipulia. Ja aiemman kitkeryyden aiheuttaja suolakurkku. Käyttäisivät näissä maustekurkkua. Meidän äidin rosolli on kyllä parempaa.

Lopputuloksesta tuli taas ihanan kaunis väriltään. Olenkin tässä viime aikoina valmistanut tosi värikkäitä eväitä. Sentään soppakuppi on väriä täynnä, vaikka ulkona tuuli ja sade tuivertaa. Keiton kanssa tarjolla oli joulukinkkua ja Porokylän Kartanon ruis-leipää.


1l vettä
1 kanaliemikuutio
1rs (700g) Saarioisten rosollia
2dl kermaa vatkattuna
mustapippuria
valkopippuria
Kiehauta vesi ja lisää kanaliemikuutio. Lisää liemeen rosolliainekset suolakurkkua ja sipulia lukuunottamatta. Mausta keitto ja keitä noin 10 minuuttia.
Soseuta keitto ja sekoita joukkoon kermavaahto. Tarjoa keiton kanssa lisäkkeenä rosollin suolakurkkukuutioita ja sipulisilppua.

lauantai 3. joulukuuta 2011

Tähdenmalliset mätihyytelöt

Sinappisilakoiden ohella tein pikkujouluihin tähdenmallisia mätihyytelöitä. Mätihyytelö kuuluu nykyisiin perheemme joulupöydän perinteisiin tarjoiluihin. Useimmiten mäti on Kuusamon kitkanviisaiden mätiä, näissä on kirjolohemätiä. Kirjolohenmäti on isokokoista, mutta yksittäisistä hyytelöistä tuli mädin kauniin värin vuoksi oikein sieviä. Ja olihan ne suussasulavia suorastaan. Hyytelön ohje toimii vuodesta toiseen :)

Iloleipurien tähtimuoteillekin tuli käyttöä. Ostin niitä hetken mielijohteesta kesällä Ylivieskan Kärkkäiseltä. Muotteihin oli helppo laittaa hyytelömassaa ja irrottaminenkin sujui leikiten, kun laskin tiskialtaaseen kuumaa vettä ja käytin muottia kuumassa vedessä.

Koska meillä oli näiden kylmien ruokien ohessa tarjolla pikkupuikuloita, niin laitoin hyytelöt keräsalaatin lehdille lepäämään. Toinen kiva ja kauniskin tarjoiluvaihtoehto olisi ollut ottaa esim. saaristolaisleivästä tähtimuotilla alusta hyytelölle ja tarjota näin alkupalana. Seuraavalla kerralla ehkä sitten.

Tein erikseen pari hyytelöä ilman sipulia, joten lisäsin sen sitten viimeiseksi. Jos sipulia ei voi syödä, niin sen hyvin voi jättää pois, mutta antaa se kyllä ihanaa makua hyytelöön.


100g mätiä
2dl kermaa
2dl ranskankermaa
1 pieni salottisipuli
½dl tilliä
suolaa
mustapippuria
3rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä

Sulata mäti hiljalleen esim. suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä.
Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää ranskankerma, tilli, silputtu sipuli sekä mausteet. Nostele mäti viimeiseksi sekaan.
Kuumenna sitruunanmehu ja sulata valutetut liivatelehdet. Sekoita liivateneste mätihyytelömassaan hyvin pohjaa myöten käännellen.
Kaada hyytelömassa joko yhteen isoon muovivuokaan tai pieniin annosvuokiin. Jos käytät metalli- tai kakkuvuokaa, vuoraa vuoka ensin kelmulla.
Anna hyytelön hyytyä mielellään seuraavaan päivään. Silloin kaikki maut ovat tasaantuneet ja hyytelö on herkullista.

Sinappisilakat

Vietimme pikkujoulua naapureiden kesken ja teimme tarjolle jo aiemmin kerrosnaapureidemme kanssa koristeltuja piparkakkuja. Lisäksi oltiin sovittu, että teen tarjolle mätihyytelöä sekä sinappisilakoita.

Koska en pidä kovin öljyisestä tai majoneesi-sinappikastikkeesta, tein silakoille kastikkeen mukaellen perinteisten valkosipulisilakoiden kastiketta. Sinappikastikkeesta tuli mielestäni turhan etikkainen, mutta ihan hyvää kuitenkin näin ei-silakka-ihmisen sanomana :)

  
500g silakkafileitä

kylmä kypsennysliemi:
3dl kylmää vettä
1½dl etikkaa
½rkl suolaa

kastike:
1prk (2dl) ranskankermaa
1dl kevytmajoneesia
2tl rouheista dijon-sinappia
1tl dijon-sinappia
1rkl sokeria
½tl suolaa
ripaus valkopippuria
1dl tilliä
2rkl makeaa sinappia (esim. Meiran sinappi)
Sekoita vesi, etikka ja suola keskenään. Poista kaloista nahka ja lisää fileet liemeen niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kypsyä viileässä noin 3 tuntia, kunnes fileet ovat muuttuneet läpikuultamattomiksi. Valuta fileet ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä siivilässä.

Sekoita kastikkeen ainekset hyvin sekaisin makeaa sinappia lukuunottamatta. Lisää joukkoon valutetut silakkafileet, puolita tasakokoisiksi suupaloiksi tarvittaessa. Kaada säilykepurkkiin ja anna maustua vähintään yön yli kylmässä.

Lisää silakoihin vielä pari ruokalusikallista makeahkoa sinappia ennen tarjoilua.

perjantai 2. joulukuuta 2011

Tonnikalapasta

Joulukuu aloitetaan arkisesti tonnikalapastalla, ja kyllä se maistuu varmasti loppukuustakin, kun jouluruoka ei enää yhtään tunnu uppoavan.

Tämä kehitelmä on hieman miedompi versio siitä tonnikalapastasta, jota miäs aikoinaan minulle kokkasi. Lupasi tehdä tässä piakkoin oman versionsakin. Ehdinköhän tehdä tätä toistamiseen sitä odotellessa?

Oli oikein hyvää vaihteeksi tonnikalakin. Viimeksi syötiin tonnikalaa, kun kesällä tein sellaisia friteerattuja kakkaroita. En ole postannut sitä, kun en kirjoittanut ylös, mitä laitoin enkä sitten enää tarkkaan muistanut. Uudelleenkin voisi kokeilla ja kirjoittaa sitten ylöskin ainekset :)

Ai niin, ja pastahan on sitten se toinen puoliska pussista tuorespagettia, jonka valmistajaa sekä nimeä en kirjannut ylös. Kait sitä on vanhaksi tulossa tai muuten vaan pimiä.



250g tuorespagettia
vettä+suolaa keittämiseen
1 sipuli
1 tonnikalapurkin öljy
1prk tomaattimurskaa
(1dl vettä)
2prk tonnikalapaloja
2rkl tomaattipyrettä
2 sokeripalaa
mustapippuria myllystä
1tl savupaprikajauhetta (voimakas)
suolaa
Keitä tuorepasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuullota silputtu sipuli öljyssä. Lisää tomaattimurska, (tilkka vettä), tonnikalapalat sekä tomaattipyre. Sekoita hyvin ja anna hautua hetki. Lisää sokeripalat ja mausta mustapippurilla, savupaprikajauheella sekä suolalla.

Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja sitten ruoka onkin valmista syötäväksi.