sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Makkaraa perunassa

Aluksikin kiitos miehelle, että tälle annokselle sain nimen blogipäivitystä varten.

Monesti on tullut tehtyä niitä perinteisiä makkaraperunoita paistamalla ranskalaisia, lenkkimakkara- ja sipulin paloja kuumassa uunissa. Ajatus näistä vähän erilaisista makkaraperunoista syntyi jo viime vuoden puolella, koska pakastimessa oli paketti raakamakkaraa. Potut ja muut aineksetkin löytyi kaapista jo ennen joulua, mutta osa meni muihin ruokiin. Vain makkara pakastimessa ja potut jääkaapissa - onneksi säilyivät syötävinä.

Eilen juttelin naapureiden kanssa uuniperunoista ja aioin tehdä nämä makkaraperunat tänään. Enää en voinut muuttaa suunnitelmia, sillä makkara oli sulatettu jääkaapissa.

Tähän ruokaan tulee liki kaikkea, mitä grillin makkaraperunoissa on "kaikilla mausteilla": perunaa, makkaraa, sipulia, maustekurkkua, sinappia, juustoraastetta. Ainoastaan majoneesi ja ketsuppi on korvattu muilla aineksilla. Pottujen uunissa paistamiseen meni tunti ja noin kolme varttia sitten varsinaisten makkaraperunoiden valmistukseen.

Näistä tuli sellaisia kuin ajattelinkin niiden olevan. Shiracha tuo kivan poltteen suuhun, kun itse perunan täyte on pehmeän täyteläistä. Cheddar rapeutuu mukavasti grillivastuksen alla. Seuraavalla kerralla laitan näin isoon annokseen kaksi pakettia raakamakkaraa ja ripauksen suolaa, vaikka voihan sitä ripauttaa toki annoksen päälle.



6 keskikokoista rosamunda-perunaa
merisuolaa
1 pieni salottisipuli
1 maustekurkku
1rs (150) ruohosipulituorejuustoa
1 pieni punasipuli
1-2pkt (á 280g) raakamakkaraa (tässä: yrtti-bratwurst)
1rkl rouheista dijon-sinappia
100g cheddar-raastetta
shiracha-maustekastiketta maun mukaan
(sormisuolaa)

Pese perunat harjalla ja aseta uunipellille folion päälle, jolle on ripoteltu ohut kerros hienoa merisuolaa. Pistele muutama reikä perunoihin. Laita uunin keskitasolle 200 asteeseen tunniksi.

Kun perunat alkaa olla valmiita, silppua salottisipuli ja maustekurkku ja laita sekoituskulhoon tuorejuuston kanssa. Silppua myös punasipuli valmiiksi.

Poista makkarat suolesta, paloittele ja paista kuumalla pannulla. Rapsuttele perunoista suolat pois, halkaise ja koverra kuoret tyhjiksi sekoituskulhoon, kuitenkin niin, että kuoret jää ehyksi. Laita tyhjät kuoret puhtaalle foliolle odottamaan täytettä.

Pilko perunoita lusikan avulla muiden ainesten kanssa sekaisin. Sekoita joukkoon vielä makkaranpalat, punasipulisilppu sekä sinappi. Täytä tyhjät perunankuoret seoksella. Ripottele päälle cheddar-raastetta ja pursota viimeiseksi silaukseksi shirachaa maun mukaan.

Nosta uunipelti uunin yläosaan (ei ihan ylimmälle tasolle) grillivastuksen alle 250 asteeseen noin 5-10 minuutiksi tai kunnes kuorrute on saanut kauniin värin.

Lisäkkeenä voi tarjota salaattia kirpeällä vinegretillä, jos siltä tuntuu.

4 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Nämä potut istuisivat tämänhetkisiin mielihaluihini mukavasti. Kaamea hiilari- ja chilihimo päällä! Kauppaan tuli viimein sitä aitoa ja oikeaa Srirachaa-kastiketta, joka räjäyttää tajun. Muutenkin sun uunipotuissa on kaikkea, mistä tykkään. Pitää vain malttaa mielensä ja tehdä max kolme pottua, kun yksin syön. Kylmänäkin varmaan maistuu hyvältä. Kiitti ohjeesta!

Heli kirjoitti...

Nämä oli älyttömän hyviä! Ja maistuivat kylmänäkin. Oli iso annos kuudesta potusta, ja syötiinkin niitä monta päivää. Kokkeile ihimeesä! :)

Makkaraa! kirjoitti...

On muuten mielenkiintoinen resepti. Mukava nähdä, miten makkarasta voidaan tehdä vähän noraamlista poikkeavia juttuja.

Heli kirjoitti...

Eikös olekin! Mukavaa, että tykkäsit :) Kannattaa tehdä, vaikka näitä tehdessä ehtii tulla nälkä. Tai ehkä juuri sen takia!