lauantai 13. syyskuuta 2014

Omenaleipä

Viimeisiä lomalta roudaamiani omenoita viedään ja jotain tarttis niistä vielä tehdä. Päätin tehdä leivän.

Omasta mielestäni en oikein onnistu kovin hyvin leivänteossa. Johtunee harjoittelun puutteesta, mutta kun omaa lopputulostani katson, niin aika lailla samanlainen on Ruokalasta vohkimani ohjeen mukaan tehty leipä kuin ohjeen ohessa ollut kuva.

En käyttänyt kuitenkaan ohjeistuksen mukaisesti omenasosetta, vaan pilkoin omenia paloiksi ja hieman survoin niitä, kun piimän seassa lämmitin. Lisäksi lisäsin leipääni hieman oliiviöljyä sekä hasselpähkinöitä. Niistä tulikin mukavasti makua leipään.

Leipä on parhaimmillaan tuoreena, juuri uunista tulleena. Tämä ei ehtinytkään vanheta, vaan tuli syötyä samantien ;) Ja naapureille muutama pala vielä illaksi kotiin mukaan.


Yhteen leipään tarvitset:
 
2dl piimää
2½dl omenoita kuutioina tai omenasosetta
½dl tummaa siirappia
25g hiivaa
1tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
1tl suolaa
1-2rkl oliiviöljyä
3dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
kourallinen hasselpähkinöitä
 
Lämmitä piimä, omenakuutiot tai -sose sekä siirappi. Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva sekä mausteet ja öljy. Alusta jauhot taikinaan ja anna kohota lämpimässä paikassa tunnin verran.
 
Vaivaa kohonnutta taikinaa niin, että hasselpähkinät painautuvat taikinan sekaan. Kumoa leipä leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota leivinliinan alla 45 minuuttia.
 
Paista leipä 175 asteisen uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä naputtelemalla leivän pohjaan. Kumiseva leipä on kypsä :) Tarjoa voin ja vaikka brie-juuston kanssa.



Ei kommentteja: