keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Helin omenapaistos (engl. apple crumble)

Tosiaankin vanhempien omenasato on tänä vuonna vailla vertaa. Harmittavasti lähistöllä ei ole enää mehuasemaa, johon nuo omenat voisi viedä mehustettaviksi, joten äiti keittänee niistä itse mehua. Kyllä harmittaa heidän puolestaan.

Toin mukanani kassillisen omenoita ja halusin tehdä omenapaistoksen, jossa olisi rouskuva päällys ja alla herkullisesti muhineet omenat. Etsiskelin jälleen kerran mieleistä ohjetta, jonka jälkeen päädyin kehittelemään oman makuisen paistoksen. Taaskaan ei oltu pyörää keksimässä, varmasti tällainenkin ohje jostain löytyy.

Crumblesta eli muruseoksesta tuli aavistuksen liian makeaa, koska käytin siihen myös muromysliä, joten puoletkin ohjeen määrästä riittänee. Toisaalta toiset omenat saattavat olla kirpeämpiä, saat päättää itse.

Tästä tuli juuri sellaista kuin halusin. Puoli tuntia riitti pehmentämään omenat herkullisen meheviksi, muttei liian lötköiksi ja se  rapea, paksu murukerros siinä päällä... Mmmmmm... Suosittelen :)


2l lohkottuja omenoita
50g pehmeää voita
2rkl fariinisokeria
½ sitruunan mehu
 
muruseos:
 
75g pehmeää voita
½-1dl sokeria
1dl kaurahiutaleita
1dl vehnäjauhoja
1dl muromysliä
1dl suola-hunajakuorrutettuja manteleita
1tl kanelia
 
Huuhtele ja lohko omenat. Poista siemenet ja kanta. Laita huoneenlämpöinen voi nokareina paistovuokaa, ripottele päälle fariinisokeri. Kaada vuokaan lohkotut omenat ja purista päälle sitruunasta mehu. Sekoita varovasti.
 
Tee muruseos mittaamalla kaikki ainekset kulhoon. Sekoita käsin ja nypi muruseosta sinne tänne omenoiden päälle. Muruseos miltei peittää omenat.
 
Paista 200 asteessa uunin alaosassa 30-35 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaikka valkosuklaamoussen kanssa.
 Ei kommentteja: