tiistai 9. syyskuuta 2014

Mustikkasoppa

Vatsatauti alkoi näköjään jyllätä meidän taloudessa risteilyn jälkeen. Tätä tietoa ei ole ollenkaan mukavaa jakaa ja tuskinpa se sinua ruokablogini lukijana hirveästi kiinnostaakaan. No mutta kuitenkin sen tein, hissun kissun tämä päivä ja harras toive, että vatsanväänteet sun muut helpottaisivat.

Mustikkasoppaa suositellaan tänäkin päivänä niin kuin silloin joskus lapsuudessa eikä mitään mausteista tai maitotuotteitakaan pitäisi nauttia. Tiesitkö muuten, että nykyään ohjeistuksen mukaan tulisi vatsataudin yhteydessä juoda kivennäisvettä, mutta myös kokista! Ennen se oli aina appelsiinilimua. Kaikkia olisi jopa jääkaapissa, mutta ei maistu.

Suunnittelin, että pitäisi varmaan yrittää saada haetuksi kaupasta mustikkakeittoa, mutta onneksi välähti kuitenkin, että pakastimessa on mustikoita monta rasiaa. Tänä syksynä saimme kotiseudulta hankittua poimittuna ja puhdistettuna ämpärillisen mahtavia mustikoita, mutta en niistä vielä keittänyt tätä soppaa. Pakastimesta löytyi nimittäin vielä yksi puolen litran rasia kainuulaisia mustikoita parin vuoden takaa. Ne sain ystävältäni tavatessamme meillä kotikotona.

Marjakeitot tai -kiisselit syntyvät nopeasti, sillä marjoja ei pidä mielestäni keittää paljoakaan. Äitini on neuvonut laittamaan marjat soppaan tai kiisseliin vasta, kun on kiehauttanut itse keitoksen. Minä laitan osan marjoista kiehahtamaan vesi-sokeriliemeen, jotta keitos saisi makua ja väriä. Muuten soppa tai kiisseli on helppoa valmistaa. Ja nopeaa. Nopeasti se katoaa myös parempiin suihin :)


2l vettä
3-3½dl sokeria
½l mustikoita
2dl kylmää vettä
6rkl perunajauhoa
 
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kun vesi alkaa lämmitä, lisää puolet mustikoista kattilaan. Kun keitos on kiehahtanut, lisää loput mustikat.
 
Sekoita perunajauhot hyvin kylmään veteen. Kaada suuruste hitaasti kattilaan samalla koko ajan sekoittaen. Anna sopan pulpahtaa muutaman kerran ja nosta kattila pois liedeltä.
 
Anna jäähtyä hetki, jos maltat!


Ei kommentteja: