sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Nektariini-murupiirakka

Ehdotin ystäväni syntymäpäiväkahvitarjottavaksi Maku-lehden Kaneli&Sokeri-numerosta löytämälläni ohjeella tehtyä piirakkaa. Toiveena oli herkullista raparperipiirakkaa, joten siihen piirakkaan laitoin siis täytteeksi raparperia. Se oli ollut kuulemma todella hyvää. Koska nektariineja on nyt kaupassa ollut tarjolla hyvinkin huokeaan hintaan, niin piti itse kokeilla alkuperäisen ohjeen mukaan.

En oikein ole nektariinien enkä persikoiden kaveri. Ne ovat usein olleet raakoja tai sitten niin mehukkaan kypsiä, että joka paikka on sitten niiden mehusta valtoimenaan. Otin kuitenkin härkää sarvista ja uskaltauduin kypsentämään kaupasta tuomani nektariniinrasian. Noissa rasioissahan ne yleensä ovat raakoja tai puolikypsiä korkeintaan.


Piirakka on ihanan mehevää ja sopivasti kosteaa :)


taikina:
 
300g voita
4dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria (käytin 1tl jauhettua vaniljaa)
5 kananmunaa
1prk (200g) vaniljarahkaa
noin 6dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl kardemummaa (en laittanut ollenkaan)
 
nektariinit:
 
1rs kypsiä nektariineja
1dl sokeria
½dl calvadosta
 
mantelimuru:
 
150g voita
100g mantelirouhetta
1½dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl jauhettua inkivääriä
 
Huuhtele ja halkaise nektariinit, poista kivet ja leikkaa nektariinit lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon, lisää sokeri ja calvados. Anna maustua puolesta tunnista tuntiin muutaman kerran sekoittaen.
 
Vatkaa pehmeä voi, fariinisokeri ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon rahka.
 
Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää ne voi-sokerivaahtoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
 
Vuoraa noin 40x30cm uunivuoka leivinpaperilla. Levitä taikina pellille ja tasoita pinta lastalla. Levitä päälle marinoituneet nektariinit liemineen. Paina hedelmälohkot osittain taikinaan. Nypi muruseoksen ainekset yhteen. Ripottele seos tasaisesti piirakan päälle.
 
Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40-50 minuuttia, kunnes piirakka saa kauniin värin ja on tikulla testattaessa kypsää. Peitä piirakka leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta saa liiaksi väriä.
 
VINKKI: Paistoaika ainakin minun uunissani oli huomattavasti pidempi. Tein puolitetun annoksen pyöreässä irtopohjavuoassa ja paistoin piirakkaa miltei tunnin. Siksi lisäsin tuohon paistoaikaan 10-20 minuuttia enemmän aikaa kuin alkuperäisessä ohjeessa. Paisto siis oman uunin mukaan.

Toinen otos nektariini-murupiirakasta 6.7.2014
herkullisen grilliaterian päätteeksi runsaan
mascarponevaahdon kera tarjottuna.
 


Ei kommentteja: