perjantai 20. kesäkuuta 2014

Hankkija-lippiskakku

Nostalgiaa ja maaseuturakkautta. Ikäpolveni muistaa vielä legendaarisen Hankkija-lippiksen. Se oranssi, mustalla tekstillä ja logolla sekä kiiltavän mustalla muovilipalla varustettu jyväjemmarin vakiovaruste. Sitä varmaan käytettiin, kunnes saumat ratkesivat ja lippa irtosi.

Kun tein ylioppilaslakki-kakun, minulta tiedusteltiin, onnistuisiko juhannuksena maakuntamatkalaisen mukaan tehdä Hankkija-lippistä kakun muodossa. Onnistumisestani vielä riemuiten uskoin itseeni ja sanoin, että eiköhän tuo onnistu.

Kakun valmistus oli helppoa kuin heinänteko. Löysin jopa oikeanväristä sokerimassaakin, mutta oli kyllä niin kovaa kaulittavaa, että meinasi ranteet paukkua ennenkuin sain tarpeeksi ohuen levyn aikaiseksi. Sokerimassaa meni myös arvioitua enemmän eikä se asettunut paikoilleen muotoonsa hetimiten, vaan sitä sain painella oikein kunnolla. Toisaalta massan repeytymisen vaaraa ei ollut.

Pohjana kakussa on vaalea sokerikakkupohja. Välissä on lakkahilloa sekä vaniljarahka-kermavaahtoa. Kakun päällystin ensin marenkikreemillä, sitten oranssilla sokerimassalla. Koristeina toimivat Hankkija-nimi sekä -logo on tehty mustasta sokerimassasta.

Toivottavasti tämä sai vanhat muistot myös määränpäässä aikaiseksi. Sieluni silmin näen maalaisisännän lippis päässä, heinänkorsi suussa hytittömän traktorin pukilla. Itsekin olen kotikotonani Pohjois-Pohjanmaalla viettämässä mukavaa juhannusta. Kelit suosivat, sillä keskipäivän raesateen jälkeen ilma on ollut heleä ja aurinkoinen! Ja täällähän on valoisaa läpi yön :D

Mukavaa juhannuksenaikaa kaikille lukijoilleni!
 


2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Tosi upea lipulakki. Kakun tilaaja vaan oli taas tavoilleen uskollinen ja söi lipan ennen kuin kakku ehti juhlapöytään. Oli kuulemma ruvennut hiukomaan! Hohhoijaa. Varmaan vasta sokerimassan syönnin jälkeen hiukoi.

Heli kirjoitti...

:( No niinpä! Ei ollut enää lippiksen näköinen. Mutta jokainenhan saa tehdä kakullensa mitä lystää ja syötäväksihän tuo oli tarkoitettu. Valitettavasti hiukotus vei kakusta terän ennenkuin muut sitä näkivät. Vaan voipa tuota mun blogissa käydä ihailemassa ja olihan se ilman lippaakin saanut muhevat naurut aikaiseksi :D

Kiitti paljon kehuista!