lauantai 24. toukokuuta 2014

Lime-valkosuklaamoussekakku (liivatteeton)

Lupauduin tekemään työystäväni 50-vuotissynttäreille juustokakut, jotka sitten juhlapaikalla vielä koristeltaisiin runsaalla määrällä erilaisia marjoja. Koska ystäväni on kasvissyöjä ajattelin, että olisin yllättänyt hänet liivatteettomilla kakuilla, vaikka hän sanoikin, että liivate käy poikkeuksellisesti.

Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen ja päätin kokeilla moussekakkua ilman liivatetta. Olen kerran aiemminkin tehnyt vastaavanlaista, mutta nyt otin ohjeistusta kakkuun Vaaleanpunainen nonparelli-blogista. Blogin kakussa ei tosin ollut valkosuklaata ja päätin tehdä ranskalaisesta marengista sveitsiläisen ;)

Kokeilun tulos oli herkullinen, suussa sulava ja hyvin kotona tarjottavaksi sopiva. Käy oikein hyvin esimerkiksi jälkkärinä kevyemmän ruoan jälkeen. Tähän viikonloppuun oivasti osunut aurinkoinen ja helteinen sää ei kuitenkaan olisi ollut hyväksi juhlissa tarjottaville kakuille, jotka ovat hetken esillä ennenkuin ehtivät parempiin suihin. Niinpä juhlakakkuihin laitoin liivatetta. Olisi ollut ikävämpi juttu, jos kakku olisi jo marjojenkin painosta painunut kasaan ja levinnyt lämmön takia.


pohja:
 
175g digestive-keksejä
75g voita sulatettuna
 
täyte:
 
2 valkuaista
1dl sokeria
100g valkosuklaata
2dl vispikermaa
2rs (á 200g) maustamatonta tuorejuustoa
noin 1tl raastettua limenkuorta
3½rkl limenmehua
(4 liivatelehteä)
 
Murskaa keksit ja sekoita hyvin sulatetun voin kanssa sekaisin. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.
 

Kuumenna vesihaudetta varten vesi sopivankokoisessa kattilassa. Erottele kananmunan valkuaiset tai käytä kuten minä valmista valkuaista. Lisää mielellään teräsastiaan valkuaisten lisäksi sokeri. Valmista marenkipohja vesihauteen päällä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja valkuainen alkaa muuttua valkoiseksi vaahdoksi. Siirry vatkaamaan marenki valmiiksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Marenki on valmista, kun se on paksua ja kiiltävää.

 
Kun marenki valmistuu, laita valkosuklaa vuorostaan vesihauteen päälle kulhossa sulamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto kulhossa, lisää limenkuoriraaste, limenmehu ja sulatettu valkosuklaa, sekoita hyvin. Mikäli laitat liivatteen, kuumenna limenmehua sen verran, että kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet sulavat liemeen.
 
Nostele ensin kermavaahto nuolijalla täytemassaan ja viimekseksi varovasti marenki. Lusikoi täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään kuusi tuntia.
 
Tarjoile tuoreiden kauden marjojen tai hedelmien kanssa. Jälkiruoaksi neljälle riittää puolitettu annos.


Ei kommentteja: