sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Salmorejo

Salmorejo-keitto on gazpacho-keiton tomaattinen sisko. Molemmat ovat kotoisin Andalucian auringon alta. Salmorejoa sanotaan tuhdimmaksi keitoksi, vaikka siihen tulee vähemmän kasviksia kuin gazpachoon.

Salmorejoon tulee perinteisesti kaltattua tomaattia, oliiviöljyä, sherryviinietikkaa, leipää ja mausteita. Joidenkin ohjeiden mukaan keittoon lisätään myös raaka kananmunan keltuainen, mutta sitä myös tarjoillaan keitetyn kananmunan ja ilmakuivatun kinkun kanssa. Niin salmorejo kuin gazpachokin tarjotaan kylmänä.

Omaan keittooni tuli sekä tuoreita että aurinkokuivattuja tomaatteja. Oma lisäykseni mausteiden suhteen oli tuore minttu, jota varovasti lisäsin makua antamaan.

Tarjosin keiton keitetyn kananmunan ja serranon kanssa. Oikein hyvää, nam!10 tuoretta tomaattia
10 aurinkokuivattua tomaattia
1 kesäsipuli varsineen
1dl oliiviöljyä
2 vehnäsämpylää
2½dl vettä sämpylöiden pehmentämiseen
pari oksaa minttua
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
 
Laita ensin vehnäsämpylät veteen pehmenemään.
 
Tomaatit pitää kaltata. Poista tomaateista kanta ja tee ristiviilto tomaattiin. Kasta kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi haarukkaa apuna käyttäen. Kuori ja laita tomaatti kerrallaan tehosekoittimeen.
 
Lisää tomaattien joukkoon aurinkokuivatut tomaatit, pilkottu kesäsipuli, oliiviöljy, pehmenneet vehnäsämpylät sekä minttu. Soseuta tasaiseksi ja mausta.
 
Kaada keitto tarjoiluastiaan. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarkista vielä maku ja lisää mausteita tarvittaessa.


Ei kommentteja: