sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Sitrus-marenkipiiras


Gulassikeiton jälkeen jaksoimme juoda vielä jälkiruokakahvit. Maku 1/09-lehdessä oli tämä ohje nimellä Sitruuna-marenkipiiras, mutta tähän tulee myös appelsiinin mehua, joten mielestäni oikeampi nimi on sitruspiiras...


IHANAA!

pohja

100g voita
2½dl vehnäjauhoja
1 muna
1rkl tomusokeria

täyte

3 sitruunaa (1¾dl mehua)
2 appelsiinia
(vettä)
3rkl maissitärkkelystä
2dl sokeria
100g voita
4 keltuaista
1 muna

marenki

4 valkuaista
2½dl sokeria


Kuutioi kylmä voi. Sekoita voikuutiot, jauhot ja muna monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi muruksi. Poista terä ja muotoile taikina käsin palloksi. > Tein pohjataikinan kyllä ihan omin pikku kätösin...

Painele taikina voidellun piirakkavuoan (Ø 24-26cm) pohjalle ja reunoille. Peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin viilentymään ainakin tunniksi tai yön yli.

Pistele piirakkapohja haarukalla. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes se saa hieman väriä.

Pese sitruunat ja raasta kuoret. Purista sitruunoista ja appelsiineista mehu. Laimenna tarvittaessa appelsiinimehu vedellä niin, että mehua on 3dl.
Sekoita kattilassa kuoriraaste, sitruunamehu, laimennettu appelsiinimehu, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja kiehahtaa. Siirrä kattila sivuun.

Sekoita kiisseliin voi pieninä kuutioina. Odota, kunnes voi on sulanut ja lisää sitten keltuaiset ja muna.

Nosta kattila takaisin liedelle ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen muutama minuutti, kunnes kiisseli hieman sakenee ja lähes kiehuu.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun vaahto pysyy kulhossa ylösalaisin käännettäessä.

Kaada täytekiisseli pohjan päälle. Ja levitä marenki täytteen päälle. Paista piirasta 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes marenki saa pintaansa hieman väriä.

2 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Tänne on taas ilmestynyt vaikka mitä herkkuja kun en ole vähään aikaan käynyt.. :/ Tää on varmaan raikas kun on sitrus kaverina. :P
Aurinkoista syksyn jatkoa Sinullekin!:)

Heli kirjoitti...

Piirakka oli ihanan raikas, mieleiseni :)

Kiitos ja kiva, kun piipahdit! :)