sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Gulassikeitto ja persilja-ruohosipulimykyt


Viime keväänä joku työkavereistani oli tuonut Valittujen Palojen Liharuokien klassikot-kirjat. Sen sai halutessaan ottaa omakseen. Ehdin ennen muita :)

Nyt, kun ilmat ovat viilenneet ja ensilumetkin jossain jo maahan asti sataneet, on aika kaivaa pata kaapista käyttöön. Päätin kutsua naapurin sunnuntailounaalle kanssamme ja laitoin kirjasta löytämäni mielenkiintoisen gulassikeiton.

Hieman arvelutti laittaa keittoon kuminaa, koska en siitä erityisemmin pidä, mutta kuminan maku ei erottunut lopputuloksessa. Aavistuksen muokkasin kuitenkin ohjetta, kuinkas muuten. Hienoksi suikaloidun valkokaalin sijaan laitoin hapankaalta, joka sopi oikein hyvin keittoon. Lisäksi oikaisin lihan suhteen ja valitsin kaupassa valmiit suikaleet, jotka näyttivät tällä kertaa asiallisilta eikä mitään epämääräistä "kelttua" ollut joukossa.

Kirjan ohjeen mukaan kysennysaika olisi ollut 1½ tuntia, mutta oma keittoni kypsyi kaikkinensa kolmisen tuntia. Kannattaa siis keittää maltilla ja pidempään, niin keitosta tulee ihanan maukasta!



2-3rkl öljyä
800g naudan paistisuikaleita (ulko-/sisäfileestä) tai lapaa
3 isoa sipulia viipaloituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 isoa porkkanaa kuutioituna
1½rkl paprikajauhetta
½tl kuminansiemeniä
½tl jauhettua valkopippuria
3 palaa sokeria
1tlk (500g) tomaattimurskaa
2 lihaliemikuutiota
1l vettä
200g hapankaalta
(suolaa)

pinnalle persiljaa

persilja-ruohosipulimykyt:

120g tuoretta ranskanleipää murennettuna
1rkl öljyä
3rkl täysmaitoa
1 kananmuna
2rkl ruohosipulia
3rkl persiljasilppua

Ota lihat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanlaittoa. Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat. Lisää joukkoon pilkotut sipulit ja porkkanat. Sekoita joukkoon seuraavaksi mausteet ja sitten tomaattimurska, lihaliemikuutiot sekä vesi. Anna keiton hiljalleen muhia kannen alla ainakin kaksi tuntia.

Lisää hapankaali ja jatka haudutusta vielä hetki sillä aikaa, kun teet mykyt.

Valmista mykyt murustelemalla ranskanleivän sisus kulhoon. Hienonna pieneksi muruksi käsin. Sekoita joukkoon öljy, maito, kananmuna sekä yrtit. Pyörittele kostutetuin käsin 12 mykyä keittoa varten.

Maista ja lisää keittoon tarvittaessa ripaus suolaa. Silppua päälle persiljaa. Lisää mykyt keiton pinnalle kypsymään vartiksi. Käännä mykyt vielä ennen tarjoilua.


Tarjoa halutessasi lisäksi ranskankermaa.

Ei kommentteja: