tiistai 29. syyskuuta 2009

Kaalipata


Syksyinen perinne tämäkin :) Kesäkaalistakin tein, mutta nyt oikein muhkeasta savoijinkaalista! Oli tosi herkullista ja syötävää riittää vielä toisenakin päivänä :)


1pkt pekonia
2-3 sellerin vartta
3 porkkanaa
1rs (750g) paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2 lihaliemikuutiota
ripaus valkopippuria
1tl meiramia
3-6dl vettä
1 keskikokoinen savoijinkaali
1rkl siirappia


Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista kasarissa/kattilassa. Viipaloi sellerivarret ja porkkanat, kuullota pekonin kanssa. Lisää paistijauheliha ja anna ruskistua kunnolla. Pilko sipulit ja lisää liemikuutioiden kanssa kattilaan. Mausta valkopippurilla ja meiramilla. Lisää kolme desiä vettä, laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Suikaloi kaali ja lisää kattilaan. Lisää tarvittaessa vettä toiset kolme desiä ja anna taas hautua ainakin vartin verran kannen alla. Kääntele kaali sitä mukaa, kun alimmat suikaleet pehmenevät ja antavat myöten. Lisää lopuksi siirappi ja sekoita hyvin. Tarjoa juustoleipien ja mustaviinimarjahillon kera.

maanantai 28. syyskuuta 2009

Aurinkoleivät


Aurinkoisena syyspäivänä tein kahvitteluun tällaisia pieniä kasvisleipäsiä! :) Maistuivat kuulemma tosi hyvälle :) Mukavaa, että maistui, itse sain vain nuuhkaista ;)


1rkl voita
1-2rkl oliiviöljyä
pieni pala purjoa
100g juuriselleriä
200g porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1tl timjamia
mustapippuria
suolaa
1prk (10%) ruokakermaa
100g koskenlaskija-sulatejuustoa (voimakas)

20kpl pieniä ruisleipäsiä (esim. ruismarkat)


Laita ruokalusikalliset voita ja oliiviöljyä pannulle lämpenemään. Viipaloi purjo ja anna hautua miedolla lämmöllä. Kuori ja raasta juuriselleri sekä porkkanat. Lisää juuresraasteet sekä toinen lusikallinen oliiviöljyä pannulle ja kuullota samalla, kun viipaloit/silppuat valkosipulin kynnet. Mausta timjamilla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Lisää ruokakerma ja koskenlaskija-juusto palasina. Sekoittele niin, että juusto sulaa ja kerma hieman kiehuu kasaan.

Laita pellille ruisleivät ja jaa täyte leiville. Kuorruta leipiin kaunis pinta uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuutissa.

sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Suklaa-pähkinäkakku


Ihan vaan vierasvaraksi tekaistu kakku :)

Koska olen toipilaana leikkauksen jälkeen, niin täytyy erikseen mainita, että punainen keittiöapuni sekoitti kakun, joten siitä ei koitunut osakseni minkäänmoista rasitusta ;)

Peruskakun resepti on hyväksi havaittu Valion Lämpimäisiä-leivontakirjasta, hieman mukaeltuna luonnollisesti ;)




200g voita
2½dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1prk (150g) ranskankermaa
100g suklaarouhetta
1pss (80g) hasselpähkinärouhetta

suklaatomusokeria
"kulta"sokeria


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää osa jauhoista ja ranskankerma taikinaan. Sekoita joukkoon loput jauhot, suklaa- sekä pähkinärouhe.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1½ litran rengasvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Päälle voi ripotella hieman esim. suklaatomusokeria halutessasi.

tiistai 22. syyskuuta 2009

Parsakaalipasta Hesarin ohjeella


Parsakaali on yksi parhaista vihanneksista ja siksipä tämä taannoin resepti Hesarin RuokaTorstaissa sai veden välittömästi kielelle!

Pasta riittäisi vallan mainiosti ateriaksi asti ihan yksinäänkin (sen pekonin kera...), mutta lykkäsin viereen vielä parmesaani-broileria :)



parsakaalin kukintoja
5–6 valkosipulin kynttä
tilkka öljyä
loraus valkoviiniä
parmesaania
pennepastaa
suolaa
mustapippuria
(pekonikuutioita)

Höyrytä parsakaalin kukintoja muutaman minuutin ajan, eli kunnes ne ovat puolikypsiä. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet ja kuullota niitä öljyssä. Lisää valutetut parsakaalit ja kääntele lähes kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa loraus valkoviiniä ja kääntele, kunnes viini on imeytynyt ja haihtunut.

Yhdistä pasta parsakaalin joukkoon. Lisää raastettu parmesaani ja rouhi mausteeksi mustapippuria myllystä. Mausta tarvittaessa myös suolalla.

Vihje: Tuhdimman ruuasta saa, kun siihen lisää rapeaksi paistettuja pekonikuutioita.

sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Parmesaanibroileria


Tällaista ruokaa meillä tänä syksyisenä sunnuntaina. Tarjosin lisäksi parsakaalipastaa Montalbanon tapaan. Siitä enemmän myöhemmin.

Suosittelen näitä leikkeitä... Herkullisia! Leikkeisiin tulee hennon rapea pinta ja sisältä ovat ihanan mehukkaita.




1rs broilerin ohutleikkeitä
1dl parmesaani-raastetta
1dl korppujauhoa
1tl rosmariinia
1tl timjamia
oliiviöljyä
hieman sitruunamehua


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita parmesaani-raaste, korppujauho sekä mausteet keskenään. Painele leikkeleet molemmin puolin seoksessa. Kuumenna öljy pannulla ja paista noin 2 minuuttia per puoli. Pirskottele fileille hieman sitruunamehua ja laita uuniin noin 15-20 minuutiksi uunin tehosta riippuen.

Tarjoa pastan tai vihreän tomaattisen salaatin kera.

lauantai 19. syyskuuta 2009

Bratwursti-papupasta


Perjantai-illan pikaruokaa :) Tästä jää mukavampi suutuntuma kuin perinteisistä pikaruoka-mätöistä, uskaltaisin jopa väittää... Niin, ja voi tätä tehdä, minä päivänä tai iltana hyvänsä :)



2dl jyväpastaa
vettä+suolaa
1rkl öljyä
2 isoa tai 4 pientä bratwurstia
2 valkosipulin kynttä
1rs pitkiä vihreitä papuja (ehkä niille on virallinenkin nimi)
tai
½pss pakastepapuja
1½dl kuumaa vettä
(savu)suolaa
mustapippuria
2-3rkl cheddaria (vahva) tai parmesania raastettuna


Keitä pasta väljässä vedessä kypsäksi. Poista mahdolliset kannat pavuista, puolita ja huuhtele ne. Kypsennä pastan kanssa viimeiset 3-4 minuuttia. Ota halutessasi keitinlientä kastiketta varten talteen ja valuta pasta+pavut.

Viipaloi pastan kiehuessa makkarat suupaloiksi ja valkosipulit siivuiksi. Voit paistaa halutessasi makkarat pannulla, mutta laiskana kuumensin pastakattilassa hieman öljyä ja paistoin makkarat siinä. Hetken paistamisen jälkeen lisää valkosipuli. Sitten vettä hieman kastikkeeksi. Sekoita hyvin pohjan kautta, jotta kaikki maut tulee mukaan. Lisää pasta ja pavut. Sitten sekoita joukkoon juustoraaste. Mausta mustapippurilla ja, maistettuasi ruokaa, tarvittaessa suolalla.

perjantai 18. syyskuuta 2009

Sigridin porkkanakakku


Syksy on niin sopivaa porkkanakakku-aikaa, kun voi uuden sadon porkkanoista tehdä tuota herkkua. Bongasin
Emerald City-blogista tämän herkullisen porkkanakakun reseptin jo aikaa sitten ja nyt sitä tein oikein kolminkertaisen annoksen, kun töihin tein iltapäiväkahvitarjottavaa :)

Ihan pikkuriikkisen muokkasin ohjetta, kun mielestäni tuota sokeria ei niiiiin kamalasti tarvinnut laittaa :) Ja kun kiire aamulla oli, niin vaniljauute sitten unohtui... Onneksi kukaan ei käynyt valittamaan ;) Ja yllätys yllätys, kuorrute sai kovasti kehuja ja mielellään sitä olisi kauhottu suoraan parempiin suihin ;)

Nyt, kun jään pidemmälle sairaslomalle leikkauksen takia, sain kovasti ihanaa kannustusta ja tsemppejä sateli! Kiitos ihanille työkavereille. Erityismainintana tytöille suurkiitokset vinkeistä pinkeistä unisuojista ja tohveleista, ootte mahtavia isolla ämmällä! :D t. rinsessa



Pohja:

3dl sokeria
2½dl auringonkukkaöljyä
4 munaa
5dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
5dl porkkanaraastetta

Sekoita sokeri, öljy ja munat sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon. Kääntele lopuksi porkkanaraaste taikinaan. Kaada taikina rasvatulle ja jauhotetulle uunipannulle (koko noin 23 cm*33cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla 1 tunnin ajan. Jäähdyta ennen kuorruttamista.

Kuorrute:

110g voita pehmennettynä
200g tuorejuustoa
300g tomusokeria
2 ½ dl (125 g) pekaanipähkinöitä rouhittuna
vanilja-aromia

Sekoita kaikki ainekset paitsi pähkinät, kulhossa tasaiseksi seokseksi. Kääntele joukkoon pähkinät. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle.

Akselin Salama McQueen-kakku


Sain mukavan tehtävän tehdä Akselille synttärikakku! Akseli täyttää tänään 5 vuotta ja synttärien teemana Cars-elokuvasta tuttu Salama McQueen.


Tein aiheeseen liittyen auton kuvan, jonka maalasin sokerimassalle. Valitettavasti tällä kertaa en ehtinyt tehdä kakusta autonmuotoista. Reunat pursotin koripursotuksella ruutulipun värein.

Synttärisankari oli vastaanottamassa kakkua ja hyväksyi sen. Samalla hän esitteli lahjaksi saamaansa pehmo-myyrää (?) ja tosi staileja uusia Reinoja! :D




vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa (laktoositon)
banaania siivuina
sokeroitua mansikkaa survottuna
sokerimassaa
elintarvikevärejä


tiistai 15. syyskuuta 2009

Rukiiset sienileivät


Näihin leipiin voi käyttää mitä ruokasieniä vain, mitkä itselle parhaiten maistuu :) Sain eilen satsin kantarelleja ja tein illalla itselleni parit leivät.


ruispaloja

sieniä
valkosipulia raastettuna
aavistus creme fraichea tai kermaa
mustapippuria
savusuolaa
voimakasta cheddaria raastettuna
persiljasilppua

Paahda sieniä pannulla niin, että niistä haihtuu neste. Raasta joukkoon valkosipulin kynsi ja lisää kerma. Mausta ja nosta pois liedeltä. Lisää cheddar-raaste.

Nosta täytettä leiville reilusti. Ripottele päälle persiljasilppua ja hieman cheddar-raastetta. Paista uunin keskitasolla 225-250 asteessa noin 10 minuuttia.

maanantai 14. syyskuuta 2009

Chilinen makaronilaatikko


Makaronilaatikkoa pitkästä aikaa. Tässä maistui chili ja oli valehtelematta todella hyvää! Suosittelen lämpimästi :)

Lisäksi suosittelen muuten myöskin kokeilemaan tuota Snellmanin kunnon jauhelihaa. Maistuu hyvälle, tuoreelle lihalle eli pitänee uskoa, ettei lihaa ole pakastettu! :)



n. 1l makaronia (keitettynä)
1pkt (750g) kunnon paistijauhelihaa
1 iso sipuli
2 lihaliemikuutiota
1rs paahdettu chili-tuorejuustoa
4 kananmunaa
8dl maitoa
1dl juustoraastetta (esim. emmental, cheddar)

Keitä makaroni pussin ohjeen mukaan. Kun makaroni on valmista, paahda jauhelihaa kattilassa. Lisää pilkottu sipuli ja kuullota kypsäksi. Laita joukkoon liemikuutiot ja tuorejuusto. Sekoita sekaan makaroni ja levitä sitten uunivuokaan. Tee munamaito ja kaada joukkoon. Nostele laatikkoaineksia hieman, jotta munamaito levittyy hyvin kaikkialle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Levitä juustoraaste laatikon päälle ja paista vielä 15 minuuttia.

sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Pirteä sitruunapiiras


Heleää syyskuista sunnuntai-iltaa toivotan tämän ihanaisen aurinkoisen sitruunapiiraan kera!

Ohje on Valion ja ollut jossain lehdessä joskus 90-luvulla (?). Siskoni tätä kerran tarjosi ja sen jälkeen olen tehnyt useamman kerran itsekin. Niin hyvää...



pohja:

2 munaa
¾dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1dl vehnäjauhoja
75g suolatonta voita sulatettuna

täyte:

2dl vettä
1¼dl sokeria
2 keltuaista
2rkl maissijauhoja
4rkl sitruunamehua
1tl raastettua sitruunan kuorta
50g suolatonta voita

koristeluun:

vispikermaa
vaniljasokeria
sitruunaisia sokerirakeita


Vaahdota munat ja sokeri. Lisää leivinjauhe-jauhoseos ja voisula. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun matalaan torttuvuokaan. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa.

Sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot ja sitruunamehu teräskattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos muuttuu läpikuultavaksi. Lisää sitruunankuori ja voi. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte torttupohjan syvennykseen. Koristele.

HUOM! Kannattaa käyttää luomusitruunoita!

lauantai 12. syyskuuta 2009

Mokkapalat


Ystäväni toivoi saavansa mokkapaloja, niin pitihän hänen vieno toiveensa toteuttaa ja kutsua kahville :) Juhlattarelta löytyi mehevän ja herkullisen kuuloinen mokkaruutujen ohje, joten sitä mukaellen on tämä palat, ruudut tai miten vaan, tehty :)

Lisämainintana uusi hieno lasilautanen, jolle asettelin muutaman palan tarjolle. Ostin lautasen itse itselleni kannustukseksi! :)



pohja

4 munaa
4dl sokeria
2dl kermaa/maitoa
300gr sulatettua rasvaa
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhoja
4tl vanilijauutetta
4tl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet ja lisää kerma/maidon kanssa vuorotellen taikinaan.

Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia.

kuorrutus

100g voita
3-4rkl vahvaa kahvia
300g tomusokeria
2rkl kaakaojauhetta

Sulata voi kahvin sekaan kattilassa. Sekoita joukkoon tomusokeri ja halutessasi kaakaojauhe hyvin, että kuorrutteesta tulee tasaista. Levitä hieman jäähtyneen kakkupohjan päälle.

Koristele mielesi mukaan ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.


HUOM! Tein ohjeen puolikkaana, että pysytään kohtuudessa ;)

perjantai 11. syyskuuta 2009

Kantarelli-pekonipiiraat


Tästä piti tulla ensin ihan vuokaan tehty piirakka, mutta sitten teki kuitenkin mieli kokeilla jotain ihan muuta... Niinpä teinkin rahkapiirakoiden tapaisia suolaisia piiraita :)

Pohjiin tuli siis yrteillä maustettu hiivataikina ja täytteessä paljon kantarelleja ja niitä mehevöittämässä pekonikuutioita. Voiko näistä aineksista saada jotain huonoa aikaiseksi? :)


Piiraiden paistuessa uunista leijui huumaava tuoksu, nam :) Kun olivat valmiita, sipaisin vielä piiraita oliiviöljyllä. Täytyy kyllä sanoa, että tuo pohjataikina on todella hyvää ja täytteeksi sille sopisi liki mikä vain. Mietinkin jo, kokeilisiko tomaattia ja mozzarellaa joku kerta.. Suosittelen!




pohjataikina:

3dl lämmintä vettä
1pss kuivahiivaa
½rkl sokeria
1tl timjamia
1tl rosmariinia
1-2tl unikonsiemeniä
2½dl täysjyvävehnäjauhoa
4dl vehnäjauhoa
1dl oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen. Halutessasi voit lisätä myös hieman jauhoa. Kun hiiva on herännyt eloon eli juuri hieman kuplii, lisää mausteet ja vähitellen hyvin sekoittaen jauhot. Alusta tasaiseksi ja anna kohota lämpimässä paikassa (esim. tiskialtaassa vesihauteessa), kunnes taikina on kaksinkertainen. Jumppaa oliiviöljy taikinaan ja anna kohota toistamiseen.

Tee taikinasta pikkupullia ja anna jälleen kohota hieman pellillä. Paina pulla esim. lasi(purki)lla piirakaksi niin, että siinä on selvästi reunaa. Painele vielä sormin piiraiden keskiosa. Viimeistele tässä vaiheessa täyte.

täyte:

reilu 1l kantarelleja tai muita mieleisiä sieniä
1rs pekonikuutioita
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1prk kolmen juuston ruokakermaa
½prk mustapippuri-tuorejuustoa
1-2 palaa sokeria
2-3rkl rouhosipulia
100g emmental-juustoraastetta

Täytteen voit tehdä hyvissä ajoin ennen pohjien leipomista, vaikka edellisiltana.

Puhdista ja silppua sienet. Hauduta niistä neste pannulla pois. Lisää pekonikuutiot sekä sipulisilput. Kuullota kypsäksi. Lisää ruokakerma ja tuorejuusto. Anna hautua hetki. Lisää ruohosipulisilppu ja sokeripala(t). Sokeri hieman pehmentää vielä täytteen makua.

Ennen täytteen lisäämistä piirakoihin, sekoita joukkoon juustoraaste.

Paista piirakat 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, käännä pelti ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniin kullanruskeita.

tiistai 8. syyskuuta 2009

Poronkäristys


Äiti hemmotteli meitä syyslomasella tekemällä herkullista poronkäristystä. Harmitteli vaan, kun uuden sadon potuista ei vielä saanut pottumuusia aikaiseksi, mutta kyllä meinasi kieli mennä käristyksen ja muiden maukkaiden lisukkeiden kera mennessään :)



1pkt porsaan kastikelihaa
1½kg poron käristyslihaa
maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
suolaa
vettä


Leikkaa kastikeliha pieniksi suikaleiksi ja paista pannulla niin, että rasva irtoaa. Laita sitten jäinen käristysliha pannulle ja anna kypsyä. Lisää mausteet ja vettä niin, että sitä on liki lihan tasolla. Laita hautumaan uuniin tai kannellisessa pannussa liedellä ainakin kolmisen tuntia miedolla lämmöllä.

Tarjoile pottumuusin ja puolukkasurvoksen tai tuppipottujen ja mustaviinimarjahyytelön kera!

lauantai 5. syyskuuta 2009

Kaalikääryleet


Alkusyksyn lomasella kotikotona! :D
Värikästä syyskuun alkua kaikille blogini lukijoille!

Kaalikääryle-urakka takana ja maittavat kääryleet valmiina. Tein ne savoijinkaalista, josta tulee tosi hyvät kääryleet ja joka on raaka-aineena tavallista kaalta helpompaa käsitellä.

Usein kauppiaat tykkäävät halkaista kaalit, jolloin niistä ei pysty mitään kunnon kääryleitä tekemään. Nyt onnistuimme löytämään hienot kokonaiset kaalit :)





savoijinkaali
vettä
suolaa

2pkt nauta-sikajauhelihaa
1-2 sipulia
2dl puuroriisiä
4dl vettä
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
2 kananmunaa
maustepippuria
(suolaa)

voita
tummaa siirappia


Keitä ensin täytteeseen tuleva riisi. Kypsennä riisiä niin, että neste haihtuu, mutta riisi jää kosteaksi.

Poista kaalista kova kanta ja laita sitten kaali alassuin poreilevaan veteen. Anna kaalinlehtien pehmetä hieman ja nosta sitten jäähtymään.

Tee täyte. Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki täyteainekset sitten sekaisin.

Ota kaalinlehti ja viillä lehtiruoti ohuksi, jotta kääryleen kääriminen onnistuu hyvin. Laita lehden alareunaan reilu lusikallinen täytettä ja kääri kääryleeksi.

Asettele kääryleet uunipannulle tai pellille sitä mukaan, kun saat niitä käärittyä. Laita kääryleille sinne tänne pieniä voinokareita ja valuta päälle reilusti siirappia.

Paista aluksi 225 asteisessa uunissa, kunnes kääryleet ovat ottaneet väriä. Käännä kääryleet ja valuta lisää siirappia reilusti kääryleille. Anna toisen puolenkin ruskistua ja alenna lämpöä sitten 175 asteeseen. Paiston aikana voit tarvittaessa lisätä kaalin haudutuslientä nesteeksi. Valele kääryleitä ainakin kerran.

Anna hautua ainakin puoli tuntia, mutta mitä pidempään, sen herkullisempia kääryleistä tulee. Meillä tykätään, että kääryleissä saa olla tumma pinta! Tämä on tietty makuasia.