perjantai 18. huhtikuuta 2014

Hollandaise-kastike - helppo, nopea ja niin herkullinen

Nyt kun on taas tankoparsat sesongissaan eli ollaan siirrytty perulaisista jo espanjanlaisiin ihaniin vihreisiin parsoihin, oli aika kokeilla yhtä pitkällä tehtävälistalla ollutta kastiketta. Muutenkin päättelin hollandaisen sopivan pitkäperjantain ateriaamme.

Kastikkeen olisi voinut tehdä oikeaoppisesti ensin keittämällä salottisipulia ja valkoviiniä sisältävän reduktion, mutta tein helpomman, silti ihanan herkullisen hollandaise-kastikkeen. Ohjeen otin Gloria-lehden sivulta, sitä toki muokaten.

Kastike oli todella helppo ja yllätyksellisen nopea tehdä. Älä osta enää valmiskastiketta tai tee pussijauheesta, vaan pyöräytä itse. On tsiljoona kertaa parempaa ja kuten sanottu, todella helppoa!200g normaalisuolaista voita
4 kananmunan keltuaista
½dl kylmää vettä
1rkl omenaviinietikkaa
2rkl sitruunan mehua
 
Sulata voi ja anna seistä hetken, jotta hera laskeutuu kattilan pohjalle.
 
Laita kattilassa vettä kiehumaan, koska kastikepohja valmistetaan mielellään vesihauteessa.

Erottele keltuaiset kuumennuksen kestävään ohutpohjaiseen astiaan, lisää kylmä vesi ja omenaviinietikka. Sekoita hyvin ja nosta poreilevan vesihauteen päälle. Kypsennä koko ajan sekoittaen, kunnes kastikepohja paksuuntuu ja muuttuu kiisselimäiseksi.

Nosta pois vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista. Lisää voisula ohuena nauhana kastikepohjaan hyvin sekoittaen. Lisää kaikki voisula sekä heraa sen verran, että kastikkeessa on maistamalla sopivasti suolaa.

Viimeistele parilla ruokalusikallisella sitruunasta puristettua mehua.
 
Kaada valmis kastike tarjoilukulhoon ja lusikoi tuoreiden keitettyjen vihreiden takoparsojen päälle.

4 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Hollandaisessa toimii myös toisenlainen tekojärjestys Escoffier'n menetelmä, jossa voisula sekloitetaan keltuaisiin tämä kypsennetään saostumiseen asti (http://molekyyligastronomia.fi/sauce-hollandaise-ja-syksyn-ensimmainen-mg-tapaaminen/)

Heli kirjoitti...

Kiitti Minna kommentistasi ja linkkivinkistä! Kävin lukemassa lisää ja tuota pitääkin kokeilla. Vaikka bearnaise-kastikepohjaa tehdessä :D

Iskä kirjoitti...

Ylipäätään, itse tehtynä lähes kaikki ruoka on parempaa verrattuna puolivalmisteisiin.

Heli kirjoitti...

Todellakin! Mieluummin on vaikka ilman kastiketta kuin tekisi jauheesta :)