lauantai 19. huhtikuuta 2014

Passionhedelmätahna (engl. Passionfruit curd)

Ah, ihanaa passionhedelmää purkin täydeltä. Mihin kaikkeen tätä tahnaa voikaan käyttää... Äkkiseltään tulee mieleen, että aamulla lämpimälle paahtoleivälle, kakkuihin, muihin leivonnaisiin, jälkiruokiin... Jos kehtaisi, niin lusikka kävisi purkilla.

Tämäkin tahna on ollut sillä samalla pitkällä tehtävälistalla, kuten hollandaise-kastikekin. Molempia tulen tekemään kyllä jatkossakin, aivan varmasti!

Ohjeen pihistin Nigellan sivustolta, mutta tapani mukaan hieman oioin reseptin kanssa. Olen tehnyt aiemmin lemon curdia eli sitruunatahnaa ohjeella, jonka mukaan voi sekoitettiin nokareina kuumaan keitokseen. Lisäksi laitoin kaikki 11 passionhedelmää mehuna kerralla kattilaan. Yhdestä hedelmästä meni mukaan myös siemenet. Niin, ja voi oli normaalisuolaista. Minusta se pieni suolaisuus tekee tahnalle terää.

Tein tänään elämäni ensimmäiset macaronsit. En ole niistä sen erityisemmin piitannut, sillä lienen maistanut vain pahoja macaronseja. Sain taannoin maistaakseni taidolla tehtyjä macaronseja ja siitä villitys tehdä niitä itsekin. Näiden kananpojankeltaisten macaronsieni täytteeksi tein tahnasta ja valkosuklaasta täytteen. Sitä pitää hioa tosin vielä, ihan tyytyväinen en ollut lopputulokseen. Macaronsit ovat vielä ihan oma lukunsa sitten.

Mutta tässäpä minun versioni passionhedelmätahnasta.


11 passionhedelmää
1½dl sokeria
2 kokonaista kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
100g normaalisuolaista voita
 
Halkaise ja tyhjennä kaikki passionhedelmät siivilään. Ota yhdestä passionhedelmästä siemenet ja lisää suoraan paksupohjaiseen kattilaan. Siivilöi passionhedelmistä mehu. Lisää kattilaan sokeri ja kananmunat sekä keltuaiset. Kuutioi voi valmiiksi pienehköiksi paloiksi.
 
Laita tahnan ainekset liedelle ja keitä paksuksi tahnaksi koko ajan vispilällä sekoittaen. Ota pois liedeltä edelleen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon voinokareet ja sekoita kiiltäväksi tahnaksi. Kaada valmis tahna lasipurkkiin ja anna jäähtyä ilman kantta. Säilytä kylmässä.


Ensimmäinen tekemäni macaron säteilee
kilpaa auringon kanssa!

Ei kommentteja: