maanantai 14. huhtikuuta 2014

Yksi leipä ja katkarapua kolmella tavalla

Ainakin melkein. Kun kaikki on ympätty samalle leivälle, niin ei ehkä kaikkia aineksia silti saa mukaan.

Minulla on tällä hetkellä parsakauden lisäksi avokadokausi. Useimmiten syön avokadon kuoresta ripauksella sormisuolaa, nam! Lisäksi laitan sitä salaatteihin ja kuten tässä yhdeksi lounasleipäni (tai kahden) aineksista.

Mitä ne kolme tapaa katkarapua sitten ovat? Meidän piti viime sunnuntaina lähteä Ruotsiin risteillen. Matka piti perua ennalta-arvaamattomasta syystä ja tosiasiasta, etten saanut ketään tuttua houkuteltua matkaseuraksi kovin lyhyellä varoituksella. Loppujen lopuksi tulin itse kipeäksi niin, etten kuumeflunssaisena sitten olisi voinut lähteäkään. No se siitä risteilystä sitten, mutta laivalla olisin syönyt perinteisen katkarapuvoileivän. Tuosta leivästä tulikin tähän leipäseen katkarapujen lisäksi majoneesi, tilli, sitruuna sekä kananmuna.

Toinen katkarapuleipäherkkuni on toast skagen, jota olen pyöräytellyt leivälleni tässä viime aikoina sujuvasti oikaisten pelkällä majoneesilla ja katkaravuilla sekä ripauksella mustapippuria. Leipäseen herkusta kuitenkin katkarapujen ja majoneesin lisäksi pannulla paistettu leipänen sekä kevätsipuli.

Ja viimeisenä muutaman vuosikymmenen takaa alkuruokavillitys katkarapucocktail, jota itseasiassa en ole koskaan tehnytkään. Tähän ikään luulisi ehtineen, mutta enpäs olekaan, kuten en niin monia muitakaan herkullisia kokkailuja. Vähemmän herkullisista puhumattakaan. Siksi toisekseen tämä ruokalaji olisi uponnut meillä mieheen ehkä vieraiden läsnäollessa, kun hän ei erityisemmin perusta katkaravuista eikä avokadostakaan. Syö kyllä, kun eteen laitetaan, muttei sen vapaaehtoisemmin. Eli cocktailista leivälle siis katkarapujen ja majoneesin lisäksi avokado.


1:3-leipänen yhdelle
 
1 iso täysjyväpaahtoleipäpala
½tl voita
1tl sitruunamehua
2tl Hellman'sin majoneesia
mustapippuria myllystä
noin 1dl katkarapuja
1rkl kevätsipulia silputtuna
½ keitetty kananmuna
¼ avokadoa
muutama tupsu tilliä
 
Sulata katkaravut mielellään jääkaapissa ja keitä kananmuna valmiiksi ennen leivän kokoamista.
 
Leikkaa paahtoleivästä reunat ja paahda pannulla voissa molemmilta puolilta rapeaksi. Lisää hieman sitruunamehua leivälle paiston aikana. Anna jäähtyä.
 
Levitä jäähtyneelle leivälle hieman majoneesia. Rouhi päälle mustapippuria myllystä. Nosta leivälle puolet katkaravuista ja kevätsipulisilpusta. Asettele seuraavaksi kananmunaa ja avokadoa lohkottuna limittäin leivälle. Sitten vielä hieman majoneesia, loput katkaravut sekä reunoille ja päälle tilliä.

 
 
 

4 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Oih voih. Minä voihkin, jos et satu huomaamaan. Aivan ihhana katkisleipä.

Heli kirjoitti...

Voin kertoa, että syödessäni huokailin itsekseni. Oli niin hyvvää!

Nanna kirjoitti...

Mäkin rakastan laivan katkarapuleipiä. Ja avokadoa suolalla, ja skagenia ja...ollaanko me jotain sukua?

Heli kirjoitti...

Hyvin paljon mahdollista :D

Iloista pääsiäistä sinulle Nanna ja kiva, kun kommentoit!