maanantai 30. heinäkuuta 2012

Makkara-kaalipata

Kotimaiset uuden sadon kasvikset ja juurekset ovat nyt parhaimmillaan. Ja ne maistuvat tietysti muutenkin hyvältä, mutta ainakin omassa suussa erityisen hyvältä kesäisen grillausputken loppumetreillä. Grillaukseen on tullut jo ähky.

Tein tällä kertaa makkaraisen padan perinteisen jauheliha-kaalipadan sijaan. Lammaskaalista en ole kovinkaan kiinnostunut. Mutta tästä tuli tosi hyvää ja maistuvan lisän antoi pienet salamimaiset olutmakkarat. Myös kokeeksi hankittu Saarioisten raakamakkara ajoi asemansa. Hieman enemmän maku siihen silti toivoisin.

Jääkaapissa odottelee jo uusi kaalinkerä syyskesän ensimmäistä kaalilaatikkoa. Siitä tulee ihan perinteinen laatikko jauhelihan ja riisin kanssa.



1pkt (280g) Saarioisten yrttibratwurstia
2rkl valkosipuliöljyä
2 isoa sipulia
1kg suomalaista varhaiskaalta
valkopippuria
mustapippuria
2tl kasvisliemijauhetta
1dl vettä
(1pss (100g) Ridderheims Caramba-olutmakkaraa)
Kuumenna öljy ja pursota raakamakkarapaloja paistumaan. Pieni paloja hieman. Lisää sipuli kuullottumaan ja sitten suikaloitu kaali. Kuullota ja lisää mausteet. Lisää lopuksi vesi (ja halutessasi paloitellut pienet salamit). Anna hautua noin puoli tuntia.




sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kirsikkakompotti (dt. Kirschkompott)

Ihanat kirsikat ovat nyt parhaimmillaan. Tein niistä kompottia, joka ei ole kiisseliä eikä myöskään keittoa, vaan hyvin marjaista hieman suurustettua hilloketta. Eri marjoista tehtyä kompottia syötiin usein Saksassa rahkapaistoksen (dt. Quarkauflauf) kanssa.

Ohjeistuksen otinkin tähän kompottiin genusskochen-blogista. Minulla kirsikoita oli kivettömänä kilon verran, joten sovelsin ohjetta tuohon määrään. Oikein hyvää tulikin, mutta punaviinin kanssa pitää olla varovainen, ettei ne peitä kirsikoiden makua.

Keitoksen kanssa sattui onnettomasti, koska jätin kirsikat valvomatta kannen alle hautumaan ja isä soitti. Yhtäkkiä hoksasin, että nyt kymmenen minuuttia on mennyt ja kiiruhdin keittiöön. Siellähän se kattila iloisesti pulputteli kirsikkamehua yli ja hella oli hulveisillaan. Mitään korjaamatonta ei kuitenkaan päässyt tapahtumaan. Siirsin kirsikkakeitoksen vain toiseen kattilaan ja kuumensin suurusta varten.

Kompottia nautimme manna-jogurttijälkiruoan kera manna-fruttina. Hyvää! :)


1kg kirsikoita (kivettöminä)
150g sokeria
½-1dl punaviiniä
4dl vettä (3dl keittämiseen + 1dl suurukseen)
3½tl perunajauhoa
Laita puolet kirsikoista kattilaan sokerin, punaviinin sekä veden kera. Kiehauta ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Painele kirsikoita hieman, jotta niistä irtoaa makua.
Lisää loput kirsikat ja anna hautua toiset kymmenen minuuttia. Sekoita suurus ja lisää se kuumaan keitokseen. Sekoita hyvin. Ota keitos liedeltä, kun se on pulpahtanut kerran pari.
Anna jäähtyä ja tarjoa esim. manna-fruttina, riisipuuron tai pannacottan kanssa.

Egg in toast - munaleipää pannulta

Oli tälle toinenkin "tuhmempi" nimi mielessä, mutta päädyin kuitenkin tähän, joka kuvaa leipää osuvasti. Olen useamman kerran nähnyt jotain tällaista vastaavaa, mutten ole koskaan kokeillut. Normaalisti syön paistettua kananmunaa pekonin kanssa enkä leipää ollenkaan, mutta nyt kun valmistin ihanaa valkosipuliöljyä, niin päätin kokeilla paistettua kananmunaa leivän kanssa.

Tein Helin maalaissalaattiin uunissa paahdettuja valkosipulileipäsiä ja koska arvioin tarvitsemani valkosipulin määrän yläkanttiin ja oliiviöljykin sopivasti loppui puolen litran lasipullosta, keksin täyttää pullon uudelleen ja työntää valkosipulinkynnet pulloon. Jo illalla vieno valkosipulin tuoksu leijaili pullosta, kun avasi ja aamulla tuoksu oli voimistunut. Kohta öljyä tarvitsee laittaa vain tippa ja saa ihanaista makua öljyn mukana.

Leikkasin pyöreällä muotilla isoon paahtoleipään reiän ja kuumensin valkosipuliöljyä pannulla. Paahdoin hetken paahtoleipää pannulla ja käänsin leivän. Sitten rikoin kananmunan reikään ja annoin paistua niin, että muna oli hyytynyt toiselta puolelta. Hieman mustapippuria myllystä ja sormisuolaa päälle. Tässä vaiheessa munaleipä on jo valmis, mutta omani käänsin vielä kerran ja paistoin hetken toiselta puoleltakin. Pidän valuvasta keltuaisesta, mutta en niinkään valkuaisesta.

Lisäksi paistoin Wigrenin Miina ja Manu-prinssinnakkeja ja lohkoin tomaattia lautaselle. Seuraavan kerran paistan kaksi leipää ja lohkon tomaattia. Tämä aamupala ei muuta kaipaa, iso nam! :) Maku oli aivan ihana valkosipuliöljyn ansiosta ja paahtoleipä ihanan mehukas.


loraus valkosipuliöljyä
täysjyväpaahtoleipää
kananmunaa
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Valkosipuliöljy

Hirveen laiska olen ollut kokeilemaan itsemaustettuja öljyjä, vaikka monen monta kertaa on ollut aikomus. Taannoiselta Haaparannan päiväreissulta toin valkoisella tryffelillä maustettua öljyä mukanani, ihan kokeeksi vain.

Nyt maustetun öljyn "valmistamiseen" tarjoutui oiva tilaisuus, kun oliiviöljy oli pikkupullosta loppumaisillaan enkä raaskinut heittää pulloa pois. Olin lisäksi kuorinut muutaman valkosipulinkynnen liikaa, joten lisäämällä öljyä pulloon ja puolittamalla valkosipulinkynnet sain aikaiseksi herkullista, itselleni maistuvaa oliiviöljyä. En nimittäin oikein välitä extra virginistä, vaan minulle kelpaa oliiviöljy, jota voi myös huoletta kuumentaa ja silti maistuu hyvältä.

Heti seuraavana päivänä käytin jo vienosti maustunutta öljyä munaleipääni ja paahdoinpa bruschettaa varten leivän valkosipuliöljyssäni enkä sitten tomaattisalaattiin laittanut valkosipulia ollenkaan, nam!

Kannattaa kokeilla!


itselle mieluista oliiviöljyä
valkosipulinkynsiä maun mukaan

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kesäiset minipavlovat (gluteeniton)

Näihin leivoksiin sain kaikki haluamani elementit: gluteenittomat marenkipohjat, joita aioin äidille muutamia varastoon tehdä gluteenitonta makeaa tarvittaessa tuttavallemme, karhunvatukat, joita himoitsin kaupassa jo viime viikonloppuna ja syreeninkukat, joiden käyttämisestä leivonnassa sain idean Teklan kukkaisblogista!


Olen aiemmin ennen blogiaikaa tehnyt minipavlovia, mutta enpä olekaan siis vuosiin niitä enää hoksannut valmistaa. Idea näihin jo siis oli, mutta ohjeen nappasin kesän Hembakat-lehdestä.


Karhunvatukat pensasmustikoiden ja -vadelmien lailla maistuvat tosi herkullisilta. Kotikotona puutarha pursuaa jo jos jonkinlaista marjapensasta, mansikkaa ja omenapuita, joten ei näitä enää vanhempien riesaksi viitsi istuttaa. Menestyisivätköhän täällä Pohjois-Pohjanmaalla edes. Ostan kaupasta tästä edespäinkin.


Bongasin Teklan blogista ideoita syreeninkukkien käyttöön. Taas opin uutta, että nämäkin kukkaset käyvät leivontaan, kunhan niitä ei ole millään torjunta-aineilla käsitelty. Jopa täällä Oulun seudulla alkaa syreeninkukinta olla ohitse, mutta onneksi ehdin vielä hätiin ja sain vaaleanlilanvärisiä Unkarin syreeninkukkia koristeeksi. Ihania pieniä orvokkejakin toisessa kukkapenkissä olisi odottamassa ;)


Tein marjojen ja kukkien pediksi marenkien päälle nopeasti kreemin kermasta ja lemon curdista. Nam!




minipavlovat:

4 kananmunan valkuaista
2dl sokeria
1½tl maissitärkkelysjauhoa
¾tl viinietikkaa

Vaahdota valkuaisia lisäten sokeria joukkoon vähitellen. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelysjauho sekä etikka. Sekoita hyvin. Nostele nokareita tai pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi kokoisia marenkipohjia. Lusikoin reilun lusikallisen pellille ja sain 15 marenkipesää. Paina hieman keskeltä kuopalle tai pursota vastaavasti marenkeihin reunat. Paista 110 asteisen uunin keskitasolla 1½ tuntia. Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua uunissa vielä hetki.

täyte:

1dl vispikermaa
½rkl lemon curdia
pieni rasiallinen karhunvatukoita
syreeninkukkia

Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunatahna ja lusikoi marenkien päälle. painele päälle marjat ja ripottele koristeeksi kukkaset.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Täytetyt perunanpuolikkaat

Grillikausi on kuumimmillaan, mutta on tullut jo ähky grillatuista kasviksista :) Uudet potutkin voi-kermakastikkeella ei tuntunut sopivan mielestäni possun kasslerin kanssa. Aiemmin ostamani ruohosipulituorejuusto ei ollut tehnyt kauppaansa, joten rakensin lisukkeen potun ja tuon tuorejuuston ympärille.


Päätin ostaa herkullisia rosamunda-pottuja ja pistää ne puoliksi. Ensin potut uuniin ja kypsäksi, sitten sisus pois, muusiksi muiden höppeiden kanssa ja takaisin potunkuoriin. Päälle vielä juustoraastetta ja uuniin ruskettumaan. Olipa maittava lisäke ja kun täytteeseen lisää vielä vaikka pekonia tai kinkkua niin saakin jo aterian salaatin kanssa.



Täytetty perunanpuolikas, grillattu kassler-pihvi ja tomatti-sipulisalaattia.
Täydellistä kesäruokaa!


5-6 isoa rosamunda-perunaa
1rs (noin 200g) ruohosipulituorejuustoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
100g voita
1½dl kuohukermaa
100g emmental-juustoraastetta

Pese perunat hyvin ja pistele ne kauttaaltaan. Laita 175 asteisen uunin keskitasolle ja kypsennä uunipannulla noin tunti.

Puolita perunat ja koverra sisus kulhoon. Asettele perunankuoret takaisin uunipannulle odottamaan täytettä.

Muussaa peruna rouheaksi ja lisää joukkoon tuorejuusto, mausteet, voi ja kerma. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Lusikoi perunaseos perunankuoriin ja nosta jokaisen päälle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä pintaansa. Voi käyttää uunin ylälämpöä näiden paistamiseen.

Stefanin raparperipiirakka

Etsin jotain itselle uutta raparperipiirakan ohjetta ja törmäsin mtv3.fi:ssä tällaiseen reseptiin. Stefan on ilmeisesti Hans Välimäen kaveri, jonka piirakkaohje tämä on. Jostain sain sellaisen käsityksen.

Piirakka näytti mtv3:n palvelun kuvassa herkulliselta ja sitä siitä tulikin. Ihmettelin vain ääneen, miksei alkuperäisen piirakan kuvassa päällys ollut tummunut, kuten omassani. Olin käyttänyt kaiken tomusokerin talosta vadelma-kreemikakkuuni ja unohtanut ostaa lisää. Siksi piirakkani on päältä paiston jäljiltä tummanpuhuva tai no, ainakin hieman ruskea :)

Hyvää ja maukasta kakkua tämä kuitenkin oli ja kokeilemisen arvoista. Saatan tehdä toistekin tai sitten en, sen näkee sitten. Tässä alkuperäinen ohje, koska muokkasin sitä ja oikaisin parissa kohtaa.



pohja:
100g voita
2dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1 kananmuna
täyte 1:
noin 1l raparperia
1dl sokeria
2rkl kanelia
täyte 2:
2 kananmunaa
5rkl sokeria
1dl kermaa
2rkl voita
4rkl vehnäjauhoja
 
 
Aloita tekemällä ensimmäinen täyte, sillä raparperien tulee marinoitua ainakin tunti sokerin ja kanelin kanssa. Leikkaa raparperit ohuiksi viipaleiksi ja anna maustua kaneli-sokerissa.

Sekoita pohja-ainekset taikinaksi seuraavasti: vaahdota hieman huoneenlämpöistä voita ja sokeria. Lisää vehnäjauhot ja suola. Lopuksi sekoita joukkoon kananmuna. Voit laittaa taikinan kylmään hetkeksi vetäytymään, itse jätin taikinasta nokareen piirakan päälle, mutta muuten painelin taikinan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kylmän taikinan voi kaulita ja siirtää paistovuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.
Kun pohja paistuu, tee toinen täyte. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna samalla kerma ja voinokareet, älä kuitenkaan kuumenna kiehuvan kuumaksi. Valuta lämmin neste vaahdotettuun muna-sokerivaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhot myöskin hyvin sekoittaen.
Kaada raparpereista irronnutta nestettä pois. Lusikoi raparperipalat pohjalle. Kaada päälle toinen täyte ja ripottele päälle pohjataikinasta palasia. Paista 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoa vielä lämpimänä jäätelön kera.

Aaronpäivän voileipäkakku

Olen varmasti monta kertaa kertonut, kuinka lihavoileipäkakku on isämme herkkua. Sitä hän luonnollisesti toivoi nimipäivilleen, kun ei juhannukseksi tänä vuonna tehty. Miäskin tykkää lihavoileipäkakusta, mutta leipurin hermoja säästääkseen nimipäiväsankarit tyytyivät kompromissiin ja miähen nimppareille tein vadelma-kreemikakun ja nyt isän nimipäiville sitten sen voileipäkakun.

Ykköstäytevaihtoehto on kylmäsavuporo. Nyt tein hieman moussemaisen täytteen siitä kerman ja tuorejuuston avulla. Yhteen väliin sitten majoneesipohjaista grillisalsaa sekä tuorekurkkua. Yhdistelmä toimi oikein hyvin.

Harmittelen vain Vaasan paahtoleivän höttöisyyttä, kun yleensä käytän Lidlin täysjyväpaahtoleipää. Hyvin kuitenkin tämäkin maistui, ei voi valittaa, mutta pehmeää leipä tosiaan oli. Leipuri ei saisi olla laiska ja pitäisi ostaa sitä, minkä on hyväksi havainnut :)




grahampaahtoleipää
kasvislientä
kylmäsavupororouhetta
kuohukermaa
kevyen pippurista tuorejuustoa (Pirkka)
kesäsipuli varsineen
tuorekurkkua
grillisalsaa (Kasvishovi)
kevytmajoneesia
maustamatonta tuorejuustoa
rucolaa
kirsikkaluumutomaatteja
pientä kultakinkkua