sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kirsikkakompotti (dt. Kirschkompott)

Ihanat kirsikat ovat nyt parhaimmillaan. Tein niistä kompottia, joka ei ole kiisseliä eikä myöskään keittoa, vaan hyvin marjaista hieman suurustettua hilloketta. Eri marjoista tehtyä kompottia syötiin usein Saksassa rahkapaistoksen (dt. Quarkauflauf) kanssa.

Ohjeistuksen otinkin tähän kompottiin genusskochen-blogista. Minulla kirsikoita oli kivettömänä kilon verran, joten sovelsin ohjetta tuohon määrään. Oikein hyvää tulikin, mutta punaviinin kanssa pitää olla varovainen, ettei ne peitä kirsikoiden makua.

Keitoksen kanssa sattui onnettomasti, koska jätin kirsikat valvomatta kannen alle hautumaan ja isä soitti. Yhtäkkiä hoksasin, että nyt kymmenen minuuttia on mennyt ja kiiruhdin keittiöön. Siellähän se kattila iloisesti pulputteli kirsikkamehua yli ja hella oli hulveisillaan. Mitään korjaamatonta ei kuitenkaan päässyt tapahtumaan. Siirsin kirsikkakeitoksen vain toiseen kattilaan ja kuumensin suurusta varten.

Kompottia nautimme manna-jogurttijälkiruoan kera manna-fruttina. Hyvää! :)


1kg kirsikoita (kivettöminä)
150g sokeria
½-1dl punaviiniä
4dl vettä (3dl keittämiseen + 1dl suurukseen)
3½tl perunajauhoa
Laita puolet kirsikoista kattilaan sokerin, punaviinin sekä veden kera. Kiehauta ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Painele kirsikoita hieman, jotta niistä irtoaa makua.
Lisää loput kirsikat ja anna hautua toiset kymmenen minuuttia. Sekoita suurus ja lisää se kuumaan keitokseen. Sekoita hyvin. Ota keitos liedeltä, kun se on pulpahtanut kerran pari.
Anna jäähtyä ja tarjoa esim. manna-fruttina, riisipuuron tai pannacottan kanssa.

2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Käyn tuhkatiheään tsekkaamassa, että eikö tänne ilmesty uusia herkkuja. Aina jää pää vetävän käteen. Kun avaan sivua, sanon jo itsekseni, että "Kirschkompott!"
Blogin oikeaan laitaan on ilmaantunut kyllä teksti, että päivityksiä on "lupeissa", mutta mene ja tiedä milloin se seuraava viikonloppu on!

Heli kirjoitti...

Tunnustin jo :) On ollut huonolla päivityksellä blogi viime ajat, kun kyllä tästä taas intoudutaan ja kohta voi melkein maistaa meidän ruokailut, ainakin viikkotasolla ;)

Muistankohan enää kaikkien ruokien raaka-aineitakaan?! Onneksi olen suurimmasta osasta kirjoittanut ylös.