lauantai 26. toukokuuta 2012

Ella Ariel

Pienen prinsessaisen ristiäiskakkuun sain kunnian tehdä koristeet. Kiitos luottamuksesta vanhemmille!

Idean koristeeseen sain Pionilta. Aiemmin olen tehnyt Ella Arielin veljen Aaronin ja serkkupojan Aten koristeet :)

Anne-mummu oli niin täpinöissään koristeista, ettei malttanut pussukkaa kädestään laskea. Olemme nimittäin samalla työpaikalla ja näin mummun pussukka kädessä koristeita esittelemässä. Niin oli mieleinen koriste, että sitä teki mieli esitellä, mitä esitellä pystyi. Nimi oli taas visusti piilotettu, mutta päätin kuitenkin koristeen hänelle paljastaa kokonaisuudessaan ottamastani kuvasta, josta nimien kohdan tietenkin ensin poistin :)

Koristeet on vadelmanmakuista kaulintamassaa, valkoista sokerimassaa, valkoista, vihreää ja sinistä marsipaania. Lisäksi käytetty kristallitomuvärejä sekä tuttifrutti crushia.

Onnea Ella Arielille aurinkoisesta ristiäispäivästä!





torstai 17. toukokuuta 2012

Seesamiribsit

Olemme tykästyneet possun babyribseihin ja niitä on syöty kevään mittaan useamman kerran. Aiemmin ajattelin, ettei ribseistä tule hyviä uunissa valmistamalla, koska olen mieltänyt ne aina grillatuksi herkuksi. Kuinka väärässä olinkaan!

Helmikuussa kokeilin sitten tosiaan helppoa marinadia ja uunissa valmistusta ribseille. Ribsejä saa nykyään miltei ympäri vuoden, jos kaupassa on palvelutiski, joten ribsihulluttelulle ei ole esteitä. Nyt kesällä kannattaa varsinkin kokeilla, kun säät suosivat ja loppusilauksen voi hoitaa ulkonakin, grillissä.

Päätin kehitellä näihin ribseihin uudenlaista marinointia ja kun meillä oli kerä varhaiskaaliakin, tuli näistä ribseistä, kuten varhaiskaalistakin, aasialaistyyliset mauiltaan.

Ihanaa sormin syötävää herkkua, jota kannustan kokkailemaan!


1kg maustamattomia babyribsejä
2rkl soijakastiketta
2rkl seesamiöljyä
2rkl riisiviinietikkaa
1rkl osterikastiketta
1tl juoksevaa hunajaa
1rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2-3rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Laita ribsit runsaaseen kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kuumenee, poista pinnalta hyytynyt lihasneste. Kypsennä lihaa hiljalleen veden poreillessa 45 minuuttia.
Paahda seesaminsiemenet ja sekoita muiden ainesten kanssa marinadiksi.

Nosta ribsit leivinpaperilla ja alumiinifoliolla vuoratulle uunipannulle ja sivele lihan pintaan kauttaaltaan marinadia. Paista ribsejä uunin keskitasolla 175 asteessa puolisen tuntia. Käännä ribsit ja sivele loppu marinadi päälle. Paista vielä puoli tuntia.

Leikkaa luiden välistä annospaloiksi ja tarjoa vaikka aasialaisen coleslawin kanssa.

VINKKI! Kun tuoretta inkivääriä ostaa eikä käytä sitä lyhyen ajan sisällä, inkivääri kuivuu ja sitten kuivunut käppyrä pitää heittää pois. Rachael Ray joskus muinoin neuvoi ohjelmassaan kuorimaan inkiväärin ja pakastamaan sen. Näin olen tehnyt ja nyt on aina tuoretta inkivääriä saatavilla eikä maku kärsi pakastamisesta.

Aasialainen coleslaw


Tein jälleen ribsejä, mutta tällä kertaa keksin niihin aasialaisvaikutteisen marinadin ja niistä tuli seesamiribsejä.

En ole erityisen innostunut majoneesipohjaisista salaateista nykyään, varsinkin jos majoneesia on salaatissa liikaa. Pidän majoneesista, siihen ei ole tullut muutosta, mutta mieluummin syön salaattia, jossa mahdollinen majoneesi on maistuvana vivahteena eikä hallitse peittäen kaikki muut maut alleen.

Seesamiribsien kylkeen tein sitten majoneesittoman aasialaistyyppisen coleslawin vai pitäisikö puhua vain kaalisalaatista, jos coleslawin yhtenä ainesosana pitäisi olla juuri se puuttuva majoneesi. Niin tai näin, hyvää oli ja teen toistekin!


pieni varhaiskaalinkerä (noin 500g)
2rkl sweet thai chili-kastiketta
1rkl sitruunanmehua
1rkl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 pieni kuivattu chili  tai ripaus chilirouhetta
½rkl korianterinsiemeniä murskattuna
1rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
ripaus suolaa
Suikaloi varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi. Tee kastike sekoittamalla kaikki muut ainekset hyvin keskenään. Lisää suikaloitu kaali kastikkeen sekaan ja anna vetäytyä noin tunti.

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Sitruunainen marjabrita (laktoositon)

Ystäväni pyysi tekemään kakkuherkkuansa äitienpäiväksi ja minähän tein. Aiemmin kielen on vienyt mennessään marjabrita, mutta nyt kokeilin täytteeseen Valion uutta sitruunatuorejuustoa. Olisin toivonut juuston olevan kirpakan sitruunaista, mutta saihan tuota sitruunaa lisättyä :)

Kokeeksi tein britakakun kahdessa erässä pyöreissä irtopohjavuoissa. Onnistui oikein hyvin, näin teen varmaan toistekin.

Herkullisennäköinen kakku oli saanut naapurinkin innostumaan, liekö toteuttanut uhkaustaan kahville tulosta. Olisi maistunut itsellekin ja onneksi mies ei ollut paikalla, sillä siitä olisi saattanut kadota palanen, jos toinenkin.

Sydämelliset onnittelut kaikille äideille!



Ohjeen britakakun leivontaan löytyy marjabritan linkistä. Täytteen tein näin:

1prk (2dl) laktoositonta vispikermaa
2rs Viola laktoositon sitruunatuorejuustoa
½-1dl laktoositonta kahvimaitoa
sitruunamehua maun mukaan
mansikoita
pensasmustikoita
vadelmia
tomusokeria
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sähkövatkaimella tuorejuusto. Notkista täyte kahvimaidolla, mutta lisää ennen maitoa halutessasi puristettua sitruunan mehua.

Pursota tai lusikoi täytettä pohjalle. Kasaa päälle marjoja ja nosta toinen kakkupohja päälle. Lisää loput täytteestä ja loput marjat. Siivilöi päälle vielä tomusokeria.


perjantai 11. toukokuuta 2012

Luksuspalat

Tämän vuoden alussa tein Oulussa sijaitsevan Kaakkurin Citymarketin vuosikalenterin ohjetta mukaellen mandariinibroileria. Toukokuussa ohjeena oli luksuspalat, joita sitten päätin työkaverin kannustamana (eikä ollut yhtään hänellä ns. oma lehmä ojassa...) kokeilla.

Luksuspalat valmistuvat nopeasti ja helposti. Tein vain puolikkaan annoksen ja siitä riitti tarpeeksi herkuteltavaa isommallekin porukalle. Kannattaa kokeilla!

Tässä alkuperäinen ohje, josta tulee uunipellillinen luksusta!

Yksikään kuva ei onnistunut kunnolla. Tämä kaikkein paras ja sekin suttuinen.

taikina:
4½dl sokeria
3¾dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
4½rkl kaakaojauhetta
225 voita sulatettuna
2dl kylmää vettä
3 kananmunaa
voikiisseli:
225g voita sulatettuna
1 keltuainen
225g tomusokeri
½plo (5ml) appelsiiniaromia tai loraus appelsiinimehua
pinnalle:
200g suklaata
4rkl öljyä
Mittaa taikinan aineet kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperoituun uunipannuun. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla, paista pohja täysin kypsäksi, että ei jää leivinpaperiin kiinni. (En kokeillut tikulla, saa mielestäni jäädä hieman kosteaksi) Jäähdytä hyvin.
Tee kiisseli. Sekoita sulaan voihin muut aineet ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
Levitä kiisseli jäähtyneen kakkulevyn päälle. Pane kakkulevy pakastimeen, että kiisseli kovettuu kunnolla. (En laittanut pakastimeen, vaan annoin olla viileässä yön yli)
Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa tai vesihauteessa ja lisää huoneenlämpöinen öljy. Levitä suklaasula pullasudilla voikiisselin päälle. (Valutin lusikalla sikinsokin suklaata leivonnaisen päälle) Paloittele. (Leikkasin pyöreällä leivosrinkulalla annospaloja kakusta)

torstai 10. toukokuuta 2012

Keväinen hedelmäkakku

Kakusta tulee kirkas kevätaurinko mieleen, sillä valitsin kakkuun keltaisia hedelmiä pääväriksi. Sain vapaat kädet toteuttaa kakun maut ja koristelut. Ehdotukseni miellytti syntymäpäiväsankaria, joka halusi tarjota kakkua kollegoilleen.


vaalea sokerikakkupohja
vispikermaa
tomusokeria
Rainbow trooppista hilloa
aprikoosia
ananasta
päärynää
mandariinia
passionhedelmää
hyytelösokeria
vettä

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Juustoinen jauhelihakeitto

Hyppäys suolaisen arkiruoan pariin kakkujen makeansuolaisesta maailmasta.

Syömme aika usein keittoja, ainakin kerran viikossa. Ne ovat arkipäivinä töiden jälkeen helppoa ja nopeaa ruokaa valmistaa. Ja ruokaisiakin tietenkin. Usein saan niistä myös seuraavaksi päiväksi lounasruoan mukaani.

Mies tykkää, kun keitossa on paljon maukasta lientä. Tähän tuli mielestäni hieman runsaasti, mutta syötyä tuli ja tosiaan seuraavana päivänä lämmitettäessä keitto on sakeampaa :)


1rs (400g) naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
nokare voita
1tl maustepippureita
4pss keittojuureksia
1 lihaliemikuutio
mustapippuria myllystä
1l vettä
½pkt (125g) koskenlaskijajuustoa (voimakas)
1dl pakasteherneitä
(suolaa)
Paahda jauhelihaa ja silputtu sipuli kattilassa. Lisää nokare voita ja maustepippurit. Sekoita ja lisää seuraavaksi keittojuurekset sekä lihaliemikuutio. Rouhi sekaan hieman mustapippuria ja kaada joukkoon vesi.
Anna keiton kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina. Kun juusto on sulanut, lisää vielä herneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

lauantai 5. toukokuuta 2012

Marjatäytekakku

Samoihin 75-vuotisjuhliin kuin broileri- ja kalavoileipäkakut, meni makeaksi herkuksi marjaisat täytekakut.

Leipurille annettiin vapaat kädet makean kakun toteutukseen. Ehdotin marjahillo-kermatäytettä ja päälle marjoja kiilteen alla. Siitä tykättiin ja niin tein sitten kakut juhliin.

Olisi maistunut meillä kotonakin...




sokerikakkupohja
vispikermaa
tomusokeria
kolmen marjan hilloa
kuningatarhilloa
pakastemarjoja: mansikkaa, vadelmaa, pensasmustikkaa, boysenmarjaa
hyytelösokeria

Kalavoileipäkakku (15)

Myös tällaisesta kalavoileipäkakusta oli helmikuisilla 75-vuotissyntymäpäivillä pidetty niin kovasti. että täytteiltään samanlaiset kakut toivottiin puolison syntymäpäiville. Kiva, että sain tehdä kakut ja niistä niin kovasti pidettiin!

Tosiaan täytteet olivat samanlaiset kuin edelliskerrallakin, mutta päällä oli kolmen pippurin tuorejuustoa ja hieman värivivahdetta antamaan keltaista merileväkaviaaria. Uskon, että tuo pippurinen tuorejuusto on antanut mukavan säväyksen muuten mietoihin makuihin!



täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
savulohta
tilliä
sitruunanmehua
kermaa
kananmunaa
majoneesia
kevätsipulia
mustapippuria
majoneesia
kolmen pippurin tuorejuustoa
tilliä
graavilohta
kananmunaa

keltaista merileväkaviaaria



Broilerivoileipäkakku (2)

Tällaisia broileritäytteisiä voileipäkakkuja toivottiin nyt perheen isän täyttäessä 75 vuotta. Niin hyvin oli edellisen juhlan kakku maistunut, että miksipä sitä vaihtamaan.

Hieman muutosta kuitenkin aiempaan oli, että täytteessä sekä koristeena käytin tällä kertaa ruohosipulia, päällä olikin maustamatonta tuorejuustoa (muistikatkosta ja kömmähdyksestäni johtuen) ja salaattina tammenlehtisalaatti.



täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
broilerin fileleikkeitä
majoneesia
ranskankermaa
ruohosipulia
suolaa
ananasta
kolmen pippurin tuorejuustoa
majoneesia
maustamatonta tuorejuustoa
broilerileikkelettä
tammenlehtisalaattia
kirsikkatomaatteja
ruohosipulia

tiistai 1. toukokuuta 2012

Passion-marenkikakku (gluteeniton, vähälaktoosinen)

Pirkka 5/2012-lehdessä oli artikkeli gluteenittomista leivonnaisista ja pari ohjettakin. Raikas pähkinä-marenkikakku kiinnitti huomioni siinä määrin, että päätin valmistaa sellaisen. Kakusta tulikin sitten aika lailla ihan jotain muuta.

Marenkipohjat tein, kuten ohjeessakin, mutta eipä minulla sitten ollutkaan hasselpähkinärouhetta, joten käytin mantelilastuja. Täytteen tein passionhedelmästä ja laitoin sitten yhden hedelmän vielä kakun päällekin.

Kakku oli herkullinen ja seuraavana päivänä minusta marenki oli vielä parempaa, kun se oli imenyt hieman kosteutta.


marenki:
4 valkuaista
2dl sokeria
mantelilastuja
passiontäyte:
1½dl vettä
½dl sokeria
1dl paseerattua passionhedelmää
2rkl maissitärkkelysjauhoja
2 keltuaista
1rkl voita
päälle:
2dl vähälaktoosista vispikermaa
½dl tomusokeria
1-2 passionhedelmää

 
Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja pysyy kallistetun kulhon pohjalla.
Piirrä leivinpaperiin kaksi ympyrää ruokalautasen avulla (halkaisija noin 20cm). Käännä leivinpaperi ylösalaisin, jottei piirros tartu marenkeihin. Pursota tai levitä vaahto leivinpaperille kahdeksi levyksi. Ripottele päälle mantelilastuja.
Paista 125 asteisen uunin keskitasolla reilu tunti, kunnes marengit ovat rapeita ja irtoavat leivinpaperista.
Paseeraa passionhedelmää (noin 5kpl) siivilän läpi. Mittaa kaikki täytteen ainekset voita lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos saostuu. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.
Vaahdota kerma ja tomusokeri. Levitä täyte ja puolet kermavaahdosta marenkilevyn päälle. Nosta toinen marenkilevy kanneksi ja pursota loput kermavaahdosta kakulle. Valuta passionhedelmää pinnalle.


Mansikka-juustokakku

Olin ostanut kaupasta rasian mansikoita, joten johonkin ne piti käyttääkin. Ajattelin tehdä nopeasti Vapun päivän lounaan päätteeksi passion-marenkikakun kaveriksi juustoisen mansikkakakun.

Täytteeseen ei tullut yhtään mansikkaa, päälle vain. Sen sijaan murustin täytteeseen hieman Aura-juustoa :) Rohkeammin olisin saanut laittaa tuota juustoa kakkuun, ei yhtään puskenut makua läpi. Toisaalta ne pikkuriikkiset makuyllätykset olivat kivoja.


1pkt (noin 170g) mansikkatäytteisiä domino-keksejä
50g voita sulatettuna
1prk (2dl) vispikermaa
2rs (á 200g) maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
20-30g aura-juustoa murusina
2 liivatelehteä
2rkl sitruunamehua
mansikoita päälle
Jauha keksit muruksi ja sekoita voisulan kanssa. Painele muruseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle. Laita jääkaappiin kovettumaan.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuustot ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Kääntele aura-muru sekaan ja lopuksi kuumennettuun sitruunamehuun sulatetut liivatteet.
Kaada vuokaan ja painele päälle puolitettuja mansikoita. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti (min 4h).

Focaccia

Vappupäivän lounalle tein ex tempore focacciaa, jota en olekaan ilmeisesti blogin olemassaolon aikana tehnyt kertaakaan. En ole leivän leipoja, mutta tämä kyllä onnistuu, vaikkei näköjään tule tullut edes vuosiin tehtyä. Niin on varmaan parempi, koska leipä on suorastaan liian hyvää.

Otin tämänkertaisen ohjeen pirkka.com:sta. Muokkasin ohjetta mieleiseksi. Käytin leipään kaksi osaa durum- ja yhden osan täysjyvävehnäjauhoa. Minulla oli vain kuivahiivaa. En myöskään laskenut oliivien määrää :)


25g hiivaa
3dl vettä
3rkl öljyä (esim. aurinkokuivattujen tomaattien tai oliivien)
½tl suolaa
noin 5dl vehnäjauhoja (4:1 durum ja täysjyvävehnä)
päälle:
oliiveja
pari rosmariinin oksaa silputtuna
sormisuolaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Sekoita pehmeä taikina tasaiseksi ja anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
Levitä taikinan pinnalle hieman öljyä ja nosta taikina pellille. Levitä öljytyin käsin suorakaiteenmuotoon. Painele taikinaan oliiveja, ripottele päälle silputtu rosmariini ja sormisuolaa.
Anna levätä hetki ja paista sitten 225 asteessa noin 15 minuuttia.