tiistai 25. syyskuuta 2012

Pehmeän hehkuva paprikakeitto

Olin koonnut jääkaappiin aimo kasan nyt edullisia punaisia paprikoita, joista oli tarkoitus tehdä keitto. Ajatus oli jo valmiina, että paahdan paprikat. Olenkin jo joskus aiemmin tehnyt keiton paahdetuista paprikoista, joka oli hyvää sekin. Tästä tuli kyllä vielä parempaa.

Paahdetut paprikat ovat viheliäisiä kuorittavia. Minulla ainakin kuori aina repeää väärästä paikasta ja lopulta on mennä hermot, kun pienet kuorenpalaset tarttuvat paprikasta kostuneisiin käsiin. Enhän minä tietenkään ole paprikoita kuumana mihinkään pussiin tai umpinaiseen kippoon laittanut, vaan paperin (siis leivinpaperin) alla, kevyt paino päällä, antanut jäähtyä.

Varmaan jo vanha juttu, mutta Arlalta on tullut kauppoihin erilaisia juustoisia ruokakermoja. Supermercadossamme oli kolmella eurolla kaksi purkkia-tarjous. Ostin valkohomejuusto- ja emmental-ruokakermat. Tähän keittoon laitoin tuon valkohomejuustolta maistuvan ja sopi todella hyvin.

Keitossa on ihanan viipyilevä lämmin maku. Ensin maistaa keiton makeuden ja juustoisen pehmeyden. Ja pikkuhiljaa taustalta kumpuaa vieno tulisuus, keiton hehku. Ja pisteenä iille vielä keiton lisäkkeenä tarjottavat paahdetut chorizo-kuutiot.

Kyllä kannatti nähdä vaiva ja keittää tämä keitto. Ja varmasti näen vaivan uudelleen! :)


noin 1kg punaisia paprikoita
1 yksikyntinen valkosipuli
150g chorizoa
chorizosta irtoavaa rasvaa (tai kasvisversioon 2rkl oliiviöljyä)
1 iso makea sipuli
1tl savupaprikajauhetta (tulinen)
½l vettä
1rkl sokeria
1tl suolaa
1prk (2dl) valkohomejuusto-ruokakermaa (tai vastaavaa)
 
Kuumenna uuni noin 250-300 asteeseen. Huuhdo ja puolita paprikat. Poista siemenkota, siemenet ja sisuksen vaaleat osat. Laita paprikan puolikkaat leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille. Puolita valkosipuli ja laita mukaan paahtumaan.

Paahda paprikoita uunissa noin 20-30 minuuttia. Nosta paahtuneet paprikanpalat vahvaan muovipussiin tai kannelliseen muoviastiaan ja anna jäähtyä. Poista jäähtyneistä paprikoista kuoret.

Kuori ja kuutioi chorizo-makkara. Paahda chorizo-kuutiot kattilassa, kunnes niistä on irronnut rasvaa ja ne ovat päältä rapeita. Nosta makkarakuutiot talouspaperin päälle valumaan.

Kuori ja kuutioi sipuli. Lisää paprikajauheen kanssa kattilaan ja kuullota chorizosta irronneessa rasvassa tai oliiviöljyssä. Lisää joukkoon kuoritut paahdetut paprikat sekä valkosipuli. Kaada mukaan vesi sekä ruokalusikallinen sokeria. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Soseuta keitto hyvin sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Keiton tulee olla sileää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Sekoita sauvasekoittimella ruokakerma myös joukkoon.

Tarjoa paahdettujen chorizo-kuutioiden kera.
 


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänään syötiin tätä. Ja taas osui omaan makuun. Tämäkin on erinomaista. Talvikeitto, juustokeitto ja muutama muu reseptisi ovat jo vakioita meillä. Kiitos taas :)

--
Jani

Heli kirjoitti...

Hei Jani!

Kiitos ja ole hyvä! Onpa mahtava kuulla, että keitokseni osuvat teidän makunystyröihin. :) Jihuu!