lauantai 15. syyskuuta 2012

Full English - aamiaista brittiläiseen tapaan

Normaalisti sunnuntaiaamupalaksi laitan pekonia ja kananmunia. Viime viikonloppuna en ollut itse kotona, joten mieheltä meni ohi suun ja tänä lauantaiaamuna hän lähti hakemaan minun kotoani jääkaappipakastinta, joten päätin kerrankin tehdä monesti aikomani kunnon fry-up:in eli aamiaisen brittiläiseen tapaan rasvaa säästämättä. Sillä matkamies jaksaisi pitkälle matkaa :)

Jääkaapistamme löytyy aina kananmunia ja pekonia. Lisäksi tähän tuhdihkoon aamiaiseen tarvitaan papuja tomaattikastikkeessa (baked beans), mustaa makkaraa (black pudding), tomaattia ja herkkusieniä. Ja luonnollisesti paistamiseen voita.

Löysin Lidlistä pitkästä aikaa ihania ruskeita herkkusieniä, nam! Ne ovat minusta maukkaampia ja eritoten mukavampia valmistaa, koska niissä ei tunnu olevan niin paljon nestettä kuin tavallisissa herkkusienissä. Harmi vaan, kun kyseisiä herkkusieniä ei ole aina saatavilla.

En paistanut kaikkia aineksia pannulla, niinkuin britit käsittääkseni tekevät, vaan normaaliin tapaani paahdoin pekonin uunissa. Siinä samalla valmistui myös mustamakkara ja paistettu tomaatti. Ainoastaan munat ja herkkusienet paistoin pannulla.

Annoksen lisäksi meillä oli vielä paahtoleipää ja kahvia. Aamiainen oli tosi tuhti, vaikka laitoin itselleni pienemmän annoksen. Ihan joka päivä enkä joka toinenkaan tällaista aamiaista saisi kiduksista alas, mutta molemmille oli yllätys, että nuo epäilyttävät pavut tomaattikastikkeessa maistuivat muiden suolaisten makujen ohessa hyvältä. En usko, että brittien beans on toast-annos houkuttelisi kuitenkaan.


1pkt (180g) pekonia
1 iso tomaatti
1 mustamakkara
4-5 kananmunaa
2-3 (ruskeaa) herkkusientä
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä
1prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Asettele pekonisiivut leivinpaperin tai folion päälle. Leikkaa tomaatti kahtia ja poista kanta. Ripota päälle aavistus suolaa. Laita tomaatinpuolikkaat myös pellille. Leikkaa mustamakkara noin sentin paksuisiksi paloiksi ja asettele pellille. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pekoni alkaa hieman ruskistua.

Paista kananmunat voissa niin, että keltuainen jää pehmeäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa herkkusienet siivuiksi ja paista nekin molemmin puolin voissa.
Kuumenna muun valmistelun lomassa säilykepavut miedolla lämmöllä. Niiden ei pidä polttaa suuta, mutta pitää olla kuitenkin kunnolla lämpimiä. Keitä kahvia tai teetä.7 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Jugea lainatakseni sanon nyt, että JUMALEISSON!

Heli kirjoitti...

:D Kiitti, eikö ookki mahtinäky? ;) Ja olipa hyvvääki. Nyt vaan kipinkapin hommaamaan aineksia ja pannu tirisemään!

Miäs kirjoitti...

Olipas niin maan perusteellisen herkkua ja kupu tuli täyteen. Hyvin jaksoi puolivälin ylittää matkalla Pohjanmaalle. Lontooseen voi mennä sitten muuten vaan, tämän nirvanan voi kokea jo kotipuolessakin!

Aili Inkeli kirjoitti...

Mulle ei aamuisin nielaudu mikään teetä paksumpi - paitsi tämmöinen! Jos vaikka joka toinen aamu joku muu kuin minä itse tekis Full Englishin mulle, niin eipä sitä sitte muuta tarttiskaan syödä. Tuoksukin jo tyrmää :)

Heli kirjoitti...

Miäs: No se oli tarkoitus :) Voisin mennä Lontooseen maistamaan, tekevätkö yhtä hyvää :D

Aili Inkeli: Ei tämmöstä tosiaan joka aamu voisikaan syödä. Harmi, ettei kukaan laita sulle tätä, mutta voit kokeilla itse! :) Tekispä mullekin joku ;)

Unknown kirjoitti...

Meidän Petteri kuolaa kuvaa, täytyis kuulemma saada samanlaista meillekkin....

Heli kirjoitti...

No sitten pitää sinun Päivi tietenkin Petterin toive toteuttaa ja nyt heti aamusta kipittää kauppaan hankkimaan ainekset aamiaiseen ;) Valmistushan ei vie kauaa!