sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Omenapiirakka mantelimassatäytteellä (sv. Äppelpaj med mandelmassa)

Omenoita riittää ja uskon tämän olevan vasta alkua syksyn omenahulluttelulle. Tein jo pikapikaa omenapiirakan ja nyt toisenlaisen mantelimassatäytteellä.

Surffailin uusia ideoita omenapiirakkaa varten ja päädyin Allt om mat.se-sivustolle, josta poimin herkulliselta kuulostaneen omenapiirakan reseptin. Halusin piirakan sisältävän mantelimassaa ja melkein varmuudella arvelin löytäväni haluamani reseptin joltain ruotsalaiselta sivustolta. Ruotsalaiset kun käyttävät paljon mantelimassaa leivonnassa. Ja minä olin ostanut puolen kilon pötkön kesäisellä reissullamme Haaparannalle.

Pakastinkaapinhakijat palasivat kaapin kanssa lähtöpisteeseen ja koska kuulin matkalta, että syömässä kävivät, niin siksipä omenapiirakkaa tarjosin sitten kahvin kanssa. :)


taikina:
 
125g voita
3½dl vehnäjauhoja
½dl tomusokeria
1 kananmuna
 
täyte:
 
4 omenaa
250g mantelimassaa
3 kananmunaa
1dl (täys)maitoa
3rkl fariinisokeria (tässä: ruokokidesokeria)
 
päälle:
 
tomusokeria
 
Nypi liki huoneenlämpöinen voi kuivien aineiden kanssa sekaisin ja lisää kananmuna. Sekoita käsin taikinaksi. Painele taikina 22cm (minulla 26cm) irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohja. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
 
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
 
Raasta mantelimassa ja sekoita sekaan kananmunat sekä maito. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Huuhtele ja halkaise omenat. Poista kannat ja siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi.
 
Ota pohja jääkaapista ja aseta se folion tai leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada täyte pohjalle ja asettele omenalohkot täytteeseen. Ripottele päälle fariinisokeria (tässä piirakassa siis käytettiin ruokokidesokeria).
 
Paista piirakkaa noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä vuoassa, irrota sitten ja nosta tarjoiluvadille. Ripottele päälle tomusokeria.
 
Tarjoa kevyesti vaahdotetun kermavaahdon tai vaniljakastikkeen/-jäätelön kera.


Ei kommentteja: