lauantai 1. syyskuuta 2012

Rapua, voita ja tilliä

Järjestin elämäni ensimmäiset rapukekkerit. Olen saanut nauttia siskoni järjestämistä kutsuista aiemmin. Mietin jo valmiiksi, miten ravut valmistelisin ja mitä niiden kanssa tarjoaisin. Pyödässä oli niin kokeneita rapujen nautiskelijoita kuin tällä saralla untuvikkojakin. Itse sijoitun siihen välille. Mies sai uuniperunoita kahdella täytteellä syödäkseen. Tosin loppuvaiheessa olin kuulevani hieman kiinnostuksen heräämisestä, mutta silti hän ei nyt ainakaan rapuveitseen tarttunut.

Ostin jo hyvissä ajoin kaksi pakkausta kiinalaisia jumbokokoisia jokirapuja. Varmaan kaikki täyttivät mitat, osa ehkä niukin naukin ja ihmettelinkin vaihtelevaan kokoeroa. En niin kiinnittänyt huomioita, miten ravut oli pakastettu, mutta ne olivat valmiiksi tilliliemessä. Olin kuitenkin päättänyt tehdä oman liemen, joten sulatin rapuja hitaasti huuhtomalla välillä niitä lämpimällä vedellä, jotta saisin mahdollisimman paljon alkuperäistä lientä pois. Mausteliemen ohjeen nappasin Pirkasta. Rapujen valmisteluoperaatio alkoi edellispäivänä ja ravut saivat olla mausteliemessään liki vieraiden saapumiseen saakka eli noin vuorokauden.

Ennen rapuja nautimme bataattisosekeittoa ja juustolastuja. Jälkiruoaksi meillä oli mandariinijäädykettä lämpimän mandariinikastikkeen kera.mausteliemi pakastetuille ravuille:
 
2l vettä / 1kg pakasterapuja
½dl karkeaa merisuolaa
2 palaa sokeria
nippu tilliä
 
Anteeksi ravut, että olette kuin sumussa,
kiitos uskollisen Canon IXUS 950 IS:n, jolla
näitä ruokakuviani yritän ottaa. Välillä
vaihtelevalla menestyksellä ;)
Kuumenna vesi ja lisää joukkoon suola, sokeri sekä tillin varret. Kiehauta ja anna jäähtyä.
 
Laita jäähtyneet tai huuhdellut ravut tillin kanssa isoon suljettavaan astiaan ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä vuorokausi viileässä.
 
Nosta ravut siivilään tai kaada suurin osa mausteliemestä pois. Asettele ravut keoksi tarjoiluvadille. Tarjoa rapujen kanssa paahdettua leipää, voita tai majoneesia sekä tilliä. Voit laittaa pöytään tarjolle myös sitruunalohkoja.
 
Ruokailun yhteydessä sormet tahmaantuu, joten varaa jokaiselle ruokailijalle vesikulho, jossa voi olla myöskin sitruunalohko. Lisäksi tarvitset rapuveitset, servettejä ja mikä ettei myös ruokaliinan vaatteita suojaamaan. Uimalaseja tuskin tarvitset :)

2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Mutta missä onkaan kuva siitä Michelin-ravintolasta tilatusta jälkiruoasta?

Heli kirjoitti...

Tulee just silleen ;) Tein ruokaa ja söin siinä sivussa loput ravun alkupalaksi, namskis!