lauantai 1. syyskuuta 2012

Mandariinijäädyke ja lämmintä mandariinikastiketta

Rapuillallisemme loppuhuipennukseksi mietin jälkiruokaa. Sain työkaveriltani vinkkejä reseptien muodossa. Meillä oli miehen kanssa jo mielessä creme brulee (lue pilkut vinksallaan) ja jäätelökin, mutta tartuin mielessäni Marian appelsiinijäädykkeeseen. Lopputuloksesta tuli kuitenkin minunlaiseni ja mandariiniversiona.

Tätä kyllä kannattaa nyt sitten kokeilla. Siis vaikka heti, jos vain on kermaa ja kananmunia jääkaapissa ja jokin sitrushedelmä käsillä. Helppo ja yksinkertainen sekä ihana lopetus aterialle, jonka alkuruokana tarjosin bataattisosekeittoa ja pääruoaksi rapuja lisukkeineen!

Alkuperäiseen reseptiin tulee siis appelsiininkuorta sekä suklaata ja mantelikeksejä, mutta halusin "keventää" vain hedelmäiseksi. Lisukkeeksi keitin mandariinin mehusta kastikkeen ja lämmin sen seassa vielä mandariinilohkoja.


mandariinijäädyke:
 
3 kananmunan keltuaista
1dl tomusokeria
5dl vispikermaa
1 mandariinin kuori
2rkl cointreauta (= appelsiinilikööriä)
 
Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa myös kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon raastettu mandariinin kuori sekä likööri. Nostele joukkoon lopuksi vatkattu kerma.
 
Annostele jäädykemassa annoskulhoihin (esim. silikonivuokaan) tai yhteen isompaan astiaan. Laita jäädyke pakastimeen vähintään 4-5 tunniksi.
 
mandariinikastike:
 
1 mandariinin mehu
2rkl sokeria
1prk mandariinilohkoja
 
Purista mandariinista mehu kattilaan. Lisää sokeri ja keitä kastiketta kokoon niin, että siitä on noin puolet jäljellä. Sekoita joukkoon valutetut mandariinilohkot.
 
Ota jäädykkeet noin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Kuumenna kastike. Nosta pala tai annos jäädykettä lautaselle ja lusikoi kastiketta sekä mandariinilohkoja päälle. Nauti heti.
 


Ei kommentteja: