sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Juhlapöydän voileipiä

Syntymäpäiväkahveilleni valmistelin perinteisiä voileipiä, kuten ennen vanhaan oli tapana vieraille tarjota. Äitimmekin on varmasti satoja voileipiä juhliin tehnyt, ellei peräti tuhansia. Ja lapsuuden juhlista muistan herkulliset voileivät, joita tarjoiltiin, joille voileipäkakkua ollut tarjolla.

Näihin voileipiin kiikutin Rantsilan Kylmäseltä savunautaa, possun juhlafilettä ja kylmäsavuporoa voileipiäni varten. Lohen graavasin itse.

Oli käydä ohrasesti, koska luotin, että Lidlissä on hyvää ohrarieskaa, vaan eipä ollutkaan vakiovalikoimissa ja pääsin kauppaan vasta lauantai-iltapäivänä, jolloin marketissakaan ei ollut kuin perunarieskasia. No, ne ajoivat hyvin asemansa. Toinen harmitus oli, kun menin ostamaan marketista setsuuria, joka on piimälimppua mauttomampaa ja sitten huomasin, että Lidlissä olisi vuorostaan ollut jopa valmiiksi siivutettua piimälimppua. Tasan eivät käy onnenlahjat, mutta eipä jäänyt yksikään leipä syömättä.

Tein lisäksi kylmäsavuporolla päällystettyjä cocktailpiirakoita. Niihin laitoin voin sijaan piparjuuritahnasta ja maustamattomasta tuorejuustosta seoksen, jota pursotin leikkeen kylkeen.

Olipa hyvä idea verestää vanhoja muistoja ja jokaiselle oli varmasti jotain suolaista syötävää.

Ylhäällä lohivoileivät: perunarieskaa, ingmariinia, graavilohta ja äidin kasvattamaa tilliä.
Alhaalla vasemmalla: setsuuria, ingmariinia, savunautaa, tomaattia, kurkkua ja persiljaa.
Alhaalla oikealla: hiivaleipää, ingmariinia, possun juhlafilettä, maustekurkkua,
kirsikkatomaattia ja persiljaa.

Cocktailpiirakoita, piparjuuri-tuorejuustolevitettä/laktoositonta voita,
kylmäsavuporoleikettä, mandariinia ja persiljaa

2 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Kylläpä tulikin lapsuusajan juhlat mieleen! Niitä riitti naapurin vanhuspariskunnalla, kun pyöreiden lisäksi juhlittiin myös vitoset siinä välissä ja muitakin kissanristiäisiä oli. Voileipiä tehtiin urakalla ja paljon - ja toivottiin, että tekijöillekin jäisi jokunen. Pakkoko se on aina voileipäkakkua tarjota, kun on näin ihana vanha leivänmakuinen vaihtoehto olemassa!

Heli kirjoitti...

Niin minullekin :) Itse en lapsena ollut leipienteossa mukana, mutta niin herkullisia ne aina olivat. Nopeammin ainakin voileivät valmistuvat kuin voileipäkakut, ja saa niin monia erilaisia kuin haluaa. Vaikka on se kakkukin kyllä niin herkkua...