sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kirsikka-marenkitorttu (sv. Budapestbakelse med mandel och färska bigarråer) (gluteeniton, laktoositon)

Livillä tulee lauantaisin Leila leipoo-ohjelma. Olen seurannut samaa ohjelmaa sekä Leila bakar i Frankrike TV4:lta. Nyt en muista, katsoinko tällä ohjeella leivotun kääretortun noista Livillä nähdyistä vai ruotsinkanavalla näkemästäni ohjelmasta. Joka tapauksessa näkemäni innoitti kokeilemaan tuota gluteenitonta leivonnaista.


Tein kertaheitolla leivonnaisesta niin gluteenittoman että laktoosittoman. Torttuun tuli täytteeksi tuoreita kirsikoita, nam! Leivonnaista makustellessamme totesimme, että uuden sadon mansikat ja vadelmatkin maistuisivat siinä oikein hyvin.


Minulla oli aiemmin samantapaisen marenkikääretortun ohjekin jossain, mutta en tunnu sitä millään resepteistäni (siis sellaisista irtoresepteistä) löytävän. Hyvä, että sain nyt helpon ohjeen tästä, kun kiva kokeilla uutta ja näin sain uuden gluteenittomankin ohjeen makeiden leivonnaisten valikoimaan.


Kannattaa kokeilla, on herkullista. Anna kuitenkin jäähtyä jääkaapissa, koska miltei heti käärittyäni tortun leikkaaminen kauniiksi viipaleiksi oli taiteilua ja jäähtyneenä uskoisin olevan helpompaa myös nostaa annoksiksi tarjoiluvadille.



5 kananmunan valkuaista
1,75dl sokeria
60g mantelia (½ rouheena, ½ jauheena)
0,5dl maissitärkkelysjauhetta (Maizena)
1dl tomusokeria
50g mantelilastuja

4-5dl vispikermaa
2rkl tomusokeria
5dl tuoreita kirsikoita

Kuumenna uuni 180 asteeseen.


Vatkaa valkoaiset vaahdoksi vähitellen sokeri sekaan lisäten. Vatkaa, kunnes vaahtoa on kuohkeaa. Lisää mantelirouhe ja -jauhe, maissitärkkelys sekä tomusokeri. Sekoita hyvin.


Laita taikina pursotinpussiin ja pursota pellille marenkitankoja tiheästi vieri viereen. Ripota päälle mantelilastut.


Paista torttupohja uunin keskitasolla 15 minuuttia. Poista sillä aikaa kivet kirsikoista. Anna torttupohjan jäähtyä hyvin.


Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi. Mausta tomusokerilla halutessasi. Kumoa pohja kääretorttupohjan tapaan toisen leivinpaperin päälle. Levitä kermavaahto pohjalle (jätä hieman koristeeksi) ja päälle kirsikkapalat. Kääri rullalle ja jäähdytä jääkaapissa.


Leikkaa annospaloiksi. Nosta tai pursota hieman kermavaahtoa palan päälle ja siihen vielä kirsikka.


Ei kommentteja: