torstai 21. elokuuta 2014

Omena-murupiirakka (gluteeniton)

Etsiskelin tuossa pari päivää sitten gluteenittoman kinkkupiirakan kaveriksi omenaista gluteenitonta piirakkaohjetta. Paljon on ohjeita netti pullollaan, mutta päädyin silti tekemään piirakan mukaillen nektariini-murupiirakan ohjetta gluteenittomana.

Vanhemmille on taas tulossa hyvä sato omenoita. Yksi puu alkaa jo pudotella kypsiä maahan ja niistä sainkin hyvät omenat piirakkaan. Pirja-omenapuun omenat ovat lähinnä syöntiomenoita, mutta hyvän piirakankin niistä saa tehtyä.

Piirakkapohjaan käytin gluteenitonta jauhoseosta, murutaikinaan laitoin karkeaa gluteenitonta jauhoseosta. Pähkinä- tai mantelirouhe olisi antanut mukavaa suutuntumaa, mutta jätin varmuuden vuoksi pois, että kaikki voivat piirakasta nauttia. Vaniljarahkan sijaan käytin piimää. Rahkan tarjoan piirakan ohessa erikseen kermavaahtoon sekoitettuna.

Nyt piirakka on uunissa ja keittiöstä leijailee ihana kanelin tuoksu. Syksy saapuu pikku hiljaa, loma loppuu... Haikeaa.

Aivan mahtavan makuinen piirakka!

piirakkapohja:
 
100g huoneenlämpöistä voita
1½dl sokeria
2 kananmunaa
¾dl piimää
2dl gluteenitonta jauhoseosta
1tl leivinjauhetta
 
 
5-7 omenaa koosta riippuen
kanelia maun mukaan
 
muruseos:
 
50g voita
¾dl sokeria
1dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
 
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja piimä. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikinaksi ja levitä leivinpaperoidun piirakkavuoan pohjalle.
 
Huuhtele ja lohko omenat. Asettele pohjan päälle. Ripottele päälle vielä kanelia maun mukaan.
 
Nypi muruseos. Se on pehmeää ja voi sirotella nokareina piirakan päälle.
 
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia (paistoin kuvan kakun 200 asteessa, mutta meni puolessa tunnissa noin tummaksi, joten neuvon paistamaan miedommassa lämmössä hieman pidempään).




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet Heli kyllä melkoinen virtuoosi ruoanlaitossa ja leivonnassa! Ihailtavaa myös tuo kuinka pidätte huolta "vanhuksista", ja olette heidän apuna ja ilona :) Joskus olen miettinyt Neljän Tähden Illallinen-teemalla haastaa teidät, ja Helnan ja Markun kyläilyyn. Kynnys on kuitenkin hiukan korkea kun te siskokset ootte niin mahottoman taitavia keittiössä ;)

Heli kirjoitti...

Kiitos paljon <3

Kyllähän sitä mielellään auttaa, minkä pystyy. Välillä huoli on kova, kun välimatkaa on niin paljon. Onneksi olen saanut useamman kerran töistä mahdollisuuden tulla avuksi akuuteissa tilanteissa.

Oi, tuo olisi mahtava idea! Haastetta odotellessa :D

Kiitos, kun kävit ja jätit kommentin, vaikka henkilöllisyys jäi tällä kertaa mysteeriksi :D

mimon mami kirjoitti...

Kiitos selkeistä gluteenittomista ohjeista, joita tällainen tumpelompikin leipoja voi käyttää.

Heli kirjoitti...

Hei mimon mami!

Kiitos ihanasta palautteesta :) Mahtavaa, että ohje oli mieleinen ja ennen kaikkea toimiva! Ensimmäisen loman jälkeisen päivän pelastus <3