sunnuntai 31. elokuuta 2014

Paahdettua leipää ja papuja (engl. beans on toast)

Valkoiset pavut tomaattikastikkeessa eivät sinällään houkuttele ainakaan ulkonäöltään eikä makukaan ole mikään tajunnanräjäyttävä, ei mitään sinne suuntaankaan. Pohdinkin pitkään, mikä esimerkiksi brittejä viehättää syödä noita papuja lämmitettynä paahtoleivän päällä...

Toki niistä saa hyvää soppa-ainesta vaikka tomaatti-papukeittoon tai talvikeittoon. Todella harmi, ettei Ylen Aamu-Tv:n lauantain ohjelmassa ole Voita ja Sokeria-osiossa kokkeja, vaan sinnekin on pitänyt haalia johonkin unohtuneita "julkkiksia" kokkailemaan mitä ihmeellisimpiä pöperöitä! Takaisin Maria Jokelan kaltaiset selkeillä, muunneltavilla ohjeilla ja kotona helposti toteutettavia ruokia tekevät kokit. Kohta pitääkin laittaa pata porisemaan ja tehdä vaikka tuota herkullista talvikeittoa.

No niin, palataksemme aiheeseen..., mies tykästyi viimeistään vuosi sitten keväällä tekemämme Irlannin reissun jälkeen noihin papuihin ja olenkin tehnyt meille useamman kerran mukaillen tuota Briteissä ja Irlannissa tyypillistä hotelliaamupalaa kotona: pekoni ja/tai minibratwursteja, mustamakkaraa, kananmunaa, paistettuja sieniä ja/tai tomaatteja sekä valkoisia papuja tomaattikastikkeessa.

Pavut lämmitän pienessä kattilassa tai paistinpannussa. Lisään mausteeksi vain ripuksen valkopippuria. Tänä aamuna halusinkin sitten kokeilla, miten lämmitetyt pavut maistuvat paahdetun leivän päällä.


Ostin eilen tuoreen, vaalean maalaisleivän. Kotoa toin turhaan jääkaapin nurkasta pyörimästä purkin perskan valkosipulista Ingmariinia. Jos haluat sipaista oikeaa valkosipuli-yrttivoita leivälle, niin pyöräytä itse. Tuohon valmistuotteeseen on laitettu kitkerää valkosipulimurskaa, jonka maku on ja pysyy suussa pitkään. Sitten vain leipä pannulle ja rapeaksi. Päälle lusikoidaan papuja. Ja kyllähän tuota syö ennen kuin selkäänsä ottaa. Ihan hyvää!

Löysin vihdoin taas tuoreita ruskeita herkkusieniä Lidlistä. Ne ovatkin olleet pari kuukautta pannassa, sillä kuumat kelit oli saaneet ne jo kauppaan saavuttuaan melko huonoon happeen tai sitten niitä ei ollut ollenkaan. Nyt oli herkullisen napakoita, nam.

Ei kommentteja: