torstai 20. marraskuuta 2008

Kentuckyn kakku

Kotikonnuillani sain tätä kakkua nuorena joulunaikaan kavereitteni kotona, mutta vuosia resepti oli tarkoin varjeltu salaisuus. Ihanaa kakkua, jossa herkullinen, suussa sulava kuorrutus.

Reseptikin paljastui aikanaan ja vuosi sitten tein kakkua Pirkan ohjeen mukaan. Juttelin sitten kaverini kanssa ja paljastui, ettei siinä "alkuperäisessä" ohjeessa ollut taatelia ja että sokeria ei saa päästää kovin paahteiseksi. Ehkäpä täksi jouluksi teenkin sitten reseptistä riisutun version :)



Pirkka-ohjeen mukaan:

1 ps (250 g) taateleita
1 dl mantelirouhetta
150 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 dl maitoa

Kuorrutus:
2 rkl sokeria
50 g voita
1/2 dl kuohukermaa
noin 4 dl (230 g) tomusokeria


Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen, lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.

Ruskista sokeri teräskattilassa (ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa.) Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa.

Lisää kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajansekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.

Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm..Taidanpa tunnistaa itseni ja siskoni tämän kakkureseptin salaisuuden "varjelijaksi" :D Joulun aikaan tämä on ehdoton suosikki,ehkäpä myös tänä jouluna..Nam! Nimim.Tytsy

Anonyymi kirjoitti...

No todellakin pitää paikkansa :) Että sitä piti aina tarkoin maistella, mitä ihanaa se oikein sisälsi, vaikkei sitä pentuna niin osannutkaan vielä :) Namia joka tapauksessa! Siinä varjellussa versiossa oli se kuorrutus tosiaan tosi vaaleaa, joten pitää malttaa olla paahtamatta sokeria liiaksi ;)

Kiva, kun kävit kyläilemässä!

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä kakulta, koulussa viimeksi tehnyt noita kuorrutteisia kakkuja ja nekin oli hedelmäkakkuja, taidan kokeilla tätä joku päivä.
Kivoja ohjeita sulla blogi täynnä, kanalasagneakin ajattelin kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Sofia! :D Tosi kiva, kun kävit ja tykkäsit :) Harvemmin tulee näitä kakkuja itselläkin tehtyä, tästäkin jo yli vuosi aikaa, hyvää kuitenkin on niin, että kannattaa kokeilla :) Ja sitä kanalasagnea myös ;) Kiitti kommentista!