maanantai 31. lokakuuta 2011

Punastunut lasagne

Käytin tähän lasagneen porkkanan sijasta punajuurta ja juustokastikkeeseen laitoin chevre-sulatejuustoa. Lasagnesta tuli kauniin pinkki väritykseltään ja maultaan pehmeän aromikas. Kannattaa kokeilla nyt syksynsatoa ja vastakorjattua punajuurta!

Suomalaisella Silva-tuotemerkillä on useita hyvänmakuisia sulatejuustoja. Olen käyttänyt lämpimiin ruokiin sulattamalla, kuten esimerkiksi juustoiseen peruna-purjokeittoon tai juustotäytteisiin possupihveihin. En ole edes kokeillut juuston levittyvyyttä, mutta lämpimiin ruokiin sopii oikein hyvin.


9 lasagnelevyä (durum-vehnästä)
jauheliha-punajuurikastike:
400g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 lihaliemikuutio
2 isoa punajuurta
2rkl tomaattipyrettä
1tlk tomaattimurskaa
½tlk (2dl) vettä
3 sokeripalaa
ripaus suolaa
valkopippuria
1rkl italialaista yrttisekoitusta (myös pizzamauste käynee)
juustokastike:
50g voita
¾dl vehnäjauhoja
8dl täysmaitoa
1rkl viherpippuria
1rs (150g) Silva chevre-sulatejuustoa
päälle:
100g mozzarella-juustoraastetta
Silppua sipulit ja paahda jauhelihan kanssa pannulla. Murenna sekaan lihaliemikuutio. Raasta punajuuret ja lisää pannulle. Lisää tomaattipyre, tomaattimurska sekä vesi. Mausta ja laita mukaan myös sokeripalat makua pehmentämään. Anna hautua sillä aikaa, kun valmistat juustokastikkeen.
Sulata voi kasarissa ja sekoita vehnäjauho. Lisää maitoa vähitellen. Kun kastike paksuuntuu, sulata joukkoon sulatejuusto. Murskaa viherpippureita hieman ja mausta ainoastaan pippurilla kastike. Älä lisää suolaa!
Kokoa lasagne niin, että valkokastiketta jää päällimmäiseksi paksu kerros. Ripottele päälle mozzarella-raaste ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Ritvan rapukakku

oli ollut tosi onnistunut yllätys ja päätös illallispöydässä.

Kakkupohjana vaalea sokerikakkupohja. Täytteenä tyrnihilloa ja kerma-rahkasekoitusta. Samoin pursotukset. Koska kakku oli tarjolla vasta seuraavana päivänä kuin mitä pystyin toimittamaan, niin laitoin rapujen alle digestive-keksimurua. Hyväksi havaittu keino saada koristeet pysymään kuosissaan juhliin saakka :)

Kakusta tuli kyllä veikeännäköinen rapuineen. Oikeasti harvoin annan itselleni tunnustusta, sillä löydän omasta mielestäni aina jotain kritisoitavaa, mutta nyt olin kerrankin todella tyytyväinen :)


Rapu-koristeita

Työkaverillani oli illallismenun päätökseksi vinkeä idea rapukakusta. Hieman ensin mietin, noinkohan ravut onnistuvat, mutta uuden kokeilu kiinnosti niin kovasti, että lupauduin yrittämään.

Hienoimman marsipaaniravun olen nähnyt HerkkuHovin rapukakkua koristamassa. Siitä hainkin ideaa rapujen muotoilemiseen. Näistä tuli kuitenkin omanlaisiaan rapuja ilman inhoamiani naamakarvoja tai viiksiä, mitä lienevät :)

Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka hienot ravuista tuli ensi yrittämällä! Jee :)

Marsipaania ei tarvinnut värjätä, kun käytin Odensen marsipaania. Silminä suklaarakeet ja hieman kristallinhohtoa siveltimestä.


Burgundinpossua

Padan kuva on jo jonkin aikaa ollut blogini ruokakuvana. Myös tämä on niitä lokakuun ruokia, joita tässä sairauslomalla nyt päivitän, kun pystyn istumaan pidemmän aikaa kerralla paikoillani.

En ole mitenkään erityisemmin naudanlihan ystävä, koska se usein menee kuivaksi tai sitten liha ei ole tarpeeksi kypsää. Sisäfile on hyvää ja siskoni osaa laittaa mitä herkullisimmat sisäfilepihvit. Hän laittoi myös isänpäiväksi herkullista burgundinpataa, jossa naudanliha oli just sopivan kypsää, muttei kuivaa.

No niin, siis itse tykkään laittaa enemmän possua ja broileria. Kun arvuuttelin työpaikalla lounasruokani lihaa, arvaukseni tuli mm. karitsa. Viini värjäsi possunlihan tummaksi eikä sitä syödessäkään olisi kyllä varmuudella arvannut, jollei tiennyt.

Tein padan Anna-lehdessä olleen ohjeen mukaan, mutta haudutusaika venyi muistaakseni noin neljään tuntiin, kun odotin miästä syömään. Potun sijaan tarjosin täsyjyväriisiä.



800g possun etuselkää
3rkl voi-öljyseosta
100g pekonia
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1rkl vehnäjauhoa
2rkl tomaattipyrettä
4dl punaviiniä
4dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 porkkanaa
250g herkkusieniä
1rkl voita
suolaa
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä
1tl kuivattua timjamia
persiljasilppua

Posita lihasta kamara ja mahdolliset luut. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna voi-öljyseosta padassa ja paista lihakuutiot vähissä erin kauniin ruskeiksi. Paista viimeisessä erässä myös pekonisuikaleet sekä silputut sipulit. Lisää pataan kaikki lihapalat, vehnäjauho sekä tomaattipyre ja sekoita hyvin.
Kaada mukaan punaviini, vesi ja lihaliemikuutio. Mausta suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Anna padan kypsyä kannen alla hiljalleen poreillen tai 150 asteisen uunin alaosassa puolitoista tuntia.
Paista herkkusienet voissa ja lisää pataan kuutioitujen porkkanoiden kanssa. Mausta tässä vaiheessa timjamilla. Kypsennä vielä toiset puolitoista tai kaksi tuntia. Tarkista maku ja silppua sekaan tuoretta persiljaa.

Mirrin kinuskikakku

Mirri vietti puolipyöreitä synttäreitään ja toivoi tarjolle kaakkua. Sovittiin, että teen hänen lempparitäytekakkunsa. Mirrin isoäiti oli tehnyt aikoinaan maailman parasta kinuskikakkua vaniljaisella täytteellä. Mitään muuta kakkuun ei tulekaan. Koristeeksi värikkäitä nonparelleja vain.

Makustelin mielessäni, miltä kakku mahtaisi maistua ja se maistui todella hyvältä. Iso kakku hävisi parempiin suihin alta aikayksikön :)

Kakkuohje sopinee neljän munan kakulle. Moninkertaistin ohjeen Mirrin kakkuun.


vaniljakreemi:
4dl kermaa
4 keltuaista
3rkl perunajauhoja
2rkl sokeria
3tl vaniljasokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kuumenna teflon-kattilassa paksuksi kastikkeeksi. Levitä täyte lämpimänä sokerikakkukerrosten väliin.
kinuskikuorrute:
2dl kermaa
2dl fariinisokeria
Keitä kermasta ja fariinisokerista paksu kinuski ja levitä se kakun päälle hieman jäähtyneenä.
Lisäksi tarvitset vispikermaa ja tomusokeria pursotuksia varten ja värikkäitä nonparelleja koristeluun.