perjantai 19. lokakuuta 2012

Olutpaisti

Nyt oli sitten aika kaivaa valurautapata kaapin kätköistä ja valmistaa syksyn ensimmäinen pataruoka. Ilmatkin sopivasti alkavat viiletä, satelee ja päivät pimenee.

Olen aiemminkin olutta käyttänyt lihapadassa, mutta silti tämä oli hieman toisenlainen ja vielä paistiksi nimetty Pirkka-ohje. Muuntelin hieman alkuperäistä ohjetta. Katsahdettuani kaappiin ei luumuja ollut, mutta hoksasin vajaan pussin kuivattuja karpaloita, joten päätin ne viskata pataan luumujen sijaan. Ja niitä luumuja olisi erikseen pitänytkin siis ostaa.

Ruoasta tuli ihanan mureaa, kun esivalmistelin sen, kuten alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin, mutta sitten annoinkin padan hautua 100 asteisessa uunissa peräti viisi tuntia eli aamuyöhön, jolloin kävin nostamassa padan pois hellalle jäähtymään.

Olutpaistin kanssa sopii tarjottavaksi keitetyt perunat ja porkkanat. Lisäksi minulla oli vielä äidin tekemää omena-puolukkahilloa. Se sopii tosi hyvin liharuoan kanssa. Ruokailun jälkeen mietin, josko lientä olisi ollut paikallaan suurustaa hieman. Se jää kokeiltavaksi ensi kertaan :)


1rs (noin 800g) karjalanpaistilihaa (mielellään isoina paloina)
1-2rkl voita paistamiseen
8-10 (250g) pieniä salottisipuleja
1rs (200g) ruskeita herkkusieniä
1dl kuivattuja karpaloita
1tlk (3,3dl) olutta (tässä oli alkoholitonta)
noin 10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
reilu 1tl suolaa
1rkl sokeria
 
Kuori sipulit ja puhdista herkkusienet.

Ruskista lihapalat erissä padassa. Ruskista myös sipuleita ja herkkusieniä hetki. Lisää lihapalat sekä karpalot pataan ja sekoita. Kaada kuumaan pataa olut varovasti, ettei se kuohu yli.

Lisää pippurit, laakerinlehdet sekä suola ja sokeri. Laita pataan kansi tai foliota päälle. Anna hautua uunin alatasolla 100 asteessa noin 5 tuntia.
 


Ei kommentteja: