sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Etanasilakat

Vuosituhannen alkupuolella työkaverini Riitta toi minulle esitteitä mm. kotimaisten ravintoraaka-aineiden tutkimuksesta. Esitteissä oli myös jonkin verran mielenkiintoisia reseptejä. Yksi niistä oli useamman kerran valmistamani etanasilakat.

Luonnollisesti hankin etanapannut, kun tein noita etanasilakoita ja siitäkös on juttua perhepiirin kautta levinneenä riittänyt. Ja vitsiä, kuten etanahaarukat, jotka sain joululahjaksi vuosia sitten. Ne ovat kyllä etanasilakoitakin syödessä kätevät :) Sen voin kyllä sanoa, että tuskinpa tulen koskaan niitä etanoita pannuissani valmistamaan.

Etanasilakoilla on yhtäläisyyttä itse paistettujen etanoiden kanssa noiden pannujen verran, sekä sen yrtti-valkosipulivoin, jota etanoihinkin laitetaan. Ohje on alunperin Pro Kala ry:n ja olen sitä sen verran muuttanut, että poistan silakkafileistä nahkat. Muuten valmistus tapahtuu ohjeen mukaan.

Silakkainhoni saatiin kehitettyä 80-luvulla yläasteella, jossa oli pakko syödä ruotoista silakkalaatikkoa. Silakkainhoani olen siedättänyt näillä etanasilakoilla ja valkosipulisilakoilla, joita valmistan joka joulu nykyään jo perinteenä. Nyt ostin puoli kiloa silakoita, vaikkei meidän kahden etanasilakoihin olisi montaa silakkaa edes tarvinnut. Poistin lopuistakin nahat ja ladoin pakastusrasiaan odottelemaan vaikka silakkalaatikkoa, josta minulla on jo jonkinlainen suunnitelma kehitteillä. Tai sitten voisin friteeratakin nuo silakkafileet, mutta ehkä kokeilen sitä joskus pakastamattomista silakoista.

Oikein kelpo, maistuva ja itseasiassa edullinenkin alkupala tässä, olkaa hyvä. Tämä ohje on kahdelle.


6-12 silakkafilettä
suolaa
valkopippuria
noin 20g voita
1-2 valkosipulinkynttä
1rkl ruohosipulia silputtuna
2rkl persiljaa silputtuna
 
maalaisleipää
 
Jos käytät kokonaisia fileitä nahkoineen, valitse pieniä silakoita. Jos otat nahat pois, laita pienistä molemmat filepuoliskot, isoista puolet fileestä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Tee ensin yrtti-valkosipulivoi. Sekoita pehmeä voi. Silppua valkosipulinkynnet, ruohosipuli ja persilja. Sekoita ainekset voin kanssa hyvin sekaisin. Laita voiseosta nokareet etanapannujen koloihin.

Mausta silakkafilepuoliskot suolalla ja valkopippurilla. Kääri rullalle ja nosta etanapannuun. Nosta kukin silakkarullan päälle vielä nokare voiseosta.

Nosta pannut leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Tarjoa tuoreen maalaisleivän kanssa.
 


2 kommenttia:

Ella kirjoitti...

Kovin ovat herkullisen näköisiä nimestä huolimatta. tuliskohan muikusta vastaavanlaista. Etanapannua en ole kyllä ajatellut ostaa. kait sen jossakin muussa pannussa voisi väsätä, eivät tule varmaan yhtä hienon näköisiä.

Heli kirjoitti...

Niinpä :) Isoa muikkua pitää olla, mutta varmasti muuten onnistuu. Eikä tarvii etanapannujakaan hankkia, kun voi tehdä johonkin pieneen uunin kestävään astiaan.

Kiitti kommentista :)