lauantai 25. lokakuuta 2014

Turskaa välimerelliseen tapaan

Ehdotin miehelle syyslomallamme, josko kutsusimme molempien siskon miestensä kanssa meille joku lauantai-ilta iltaa istumaan ja syömään. Taka-ajatuksena minulla oli saada kokata menullinen ruokaa isommalle porukalle. Kahdestaan sitä t-o-d-e-l-l-a harvoin tulee tehtyä. Saimme sovittua yhteisen illan ja pääsin tosi toimiin.

Idea alkuruokaan tuli, kun selailin Lidlistä nappaamaani Isokarin Kalareseptejä-lehtisestä. Reseptit ovat Henrik Rehbinderin, joka kommentoi myös Neljän tähden illallisohjelmaa.

Nappasin lehtisestä vain kalanvalmistusosuuden, koska en halunnut annoksesta liian suurta. Olihan sen jälkeen tulossa lihaa ja jälkkäriä sekä kahvitkin vielä. Oheen tuli siis "muka" köyhän miehen parmesaania, paahdettua valkosipulia ja pinjansiemeniä sekä aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna.

Kala oli hyvää, mutta valmistuksessa mokasin seuraamalla ohjetta. Tai siis en toiminut omilla aivoilla, vaan laitoin sitruunassa (itseasiassa liian pitkään) marinoitumassa olleet kalafileet suoraan paistinpannulle. Sittenhän ne lilluivat siellä omassa ja sitruunaliemessä eikä paloihin tullut reseptin lupaamaa "hiukan väriä".

Kalapalat olivat myös eri kokoisia, mutta kaikki vakuuttivat, ettei kenelläkään ollut raakaa kalaa. Minun palanen oli tosin ylikypsä.

Noh, tekemällä oppii ja seuraavalla kerralla tuskin mokaan. Sen verran hyvä alkupala oli, että teen varmasti toistekin yhtä kokemusta viisaampana.


3pkt (600g, sis. kaksi palaa) turskan selkäfileetä
vajaa desi oliiviöljyä
5-8 valkosipulinkynttä
1½dl pinjansiemeniä
½ ruukkua timjamia
1 sitruunan mehu
1-2tl suolaa
nokare voita (ohjeessa 20g)
 
Ota turskafileet paketista ja nosta ne kulhoon. Ripottele niiden pintaan hieman suolaa ja pirskottele päälle puolet sitruunan mehusta.
 
Kuori ja leikkaa valkosipulit siivuiksi, hienonna timjami. Laita isohko paistinpannu lämpenemään (sellainen, jolla sopii paistamaan kalafileet kerralla) ja laita valkosipulisiivut oliiviöljyyn paahtumaan. Lisää pinjansiemenet sekä timjami. Paahda, kunnes valkosipulisiivut ja pinjansiemenet ovat paahtuneet. Nosta talouspaperin päälle odottelemaan.
 
Kuivaa marinoidut kalafileet ja nosta kuumalle pannulle. Paista fileisiin paistopinta ja lisää voita. Käännä varovasti, jotta filee ei hajoa. Kalaa ei tarvitse paistaa pitkään, jotta se kypsy liikaa, sitkisty tai hajoa.
 
Nosta kuumat kalafileet suoraan lautasille. Lisää lautaselle paahdettuja valkosipulisiivuja, pinjansiemeniä sekä kuutioitua aurinkokuivattua tomaattia. Purista päälle loppu mehu sitruunasta (ja halutessasi voit lusikoida myös paistolientä). Ripottele päällimmäiseksi köyhän miehen parmesaania ja tarjoile heti.
 
Pöydässä meillä oli savu(sormi)suolaa ja oreganoöljyä.


Ei kommentteja: