sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Kasvispiirakka

Mistä lie tämäkin nimitys tullut... :D
Makumuistoja vuosikymmenten takaa. Näin voi todellakin sanoa, koska olen tämän piirakan reseptin saanut siskoltani 21 vuotta sitten! Monesti olen korttia katsellut ja makustellut, kuinka hyvää siskon tekemä piirakka oli, mutta en ole itse saanut tehtyä.

Nyt tartuin korttiin ja päätin toteuttaa syntymäpäiväkseni tämän maukkaan kasvispiirakan. Sisko on lähettänyt piurakkaohjeen, jonka ehkä uudelleen hukkaisin... Kuusamossa on tuona päivänä (23.9.1993) satanut jo räntää!

Piirakan valmistaminen sujui joutuisasti. Ehkä olenkin mielessäni vain ajatellut valmistelut suuritöisiksi, vaikkei ne sitten todellisuudessa sitä olleetkaan. En ollut tarkistanut taloutemme riisitilannetta kuin sitten viimeksi, ja niinpä keitin piirakkaan jasmin-riisiä. Muuten hyvää, mutta luultavasti riisi imaisi itseensä vähäiset nesteet ja minusta piirakka oli aavistuksen kuivakka. Ohjeessa ei tosin sanota, mitä riisiä tulisi käyttää, mutta ehkä kaksi desiä kypsää riisiä riittää tähän annokseen.

Joka tapauksessa piirakka on vaivan väärti eikä tosiaan ole mitenkään monimutkainen tai aikaa vievä. Valmistelut sujuvat järjestelmällisellä leipurilla sujuvasti, Tante Hildegard sen kyllä uskoo :)

 
pohja:
 
2½dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1½tl leivinjauhetta
50g voisulaa
1¼dl maitoa (käytin täysmaitoa)
 
täyte:
 
3rkl voita
1½l kasviksia raastettuna (purjoa, porkkanaa, selleriä, kaalta...)
3dl keitettyä riisiä (2dl riittänee)
½dl kermaa
1tl oreganoa
suolaa
2dl juustoraastetta
 
Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon. Lisää voisula ja maito. Sekoita ja kääntele taikinaksi. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
 
Keitä riisi. Kuori ja raasta kasvikset. Suikaloi purjo. Sulata voi kasarissa ja lisää kasvikset. Paistele viitisen minuuttia.
 
Sekoita kasvispaistoksen joukkoon keitetty riisi, kerma, mausteet ja juustoraaste. Levitä täyte pohjan päälle ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
 
Syö! - siskoni kehoitus kirjottamassaan kortissa :)

Ei kommentteja: