sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pääsiäismuffinssit vaahtokarkkikuorrutuksella

On hieman laiskottanut tämän pääsiäisen aikaan leipoa oikeastaan mitään. Pitkänperjantain ohjelmaan kuului lounasmenu, eilen käytiin kyläilemässä Taalintehtaalla ja tänään olimme kutsutut sikson luokse lounastamaan. Tämän ensimmäisen pääsiäispäivän lounaalle tekaisin viemisiksi mämmillä maustetut muffinssit.

Ei lopputuloksessa mämmi maistunut, mutta vaahtokarkkikuorrute teki muffinsseista syötäviä. Kuorrute tehdään hieman italialaisen marengin tapaan kypsyttämällä, mutta tähän ei sokerilientä keitetä erikseen, vaan kaikki ainekset sekoitetaan ja kypsennetään vesihauteessa vatkaten.

Kuorrutetta tehdessä havaitsin puutteen keittiövarustuksessani. Seuraava hankinta tulee olemaan teräskulhosarja. Sellainen pyöreäpohjainen, muunlaisia keittiöstä löytyy kyllä.

Muffinssien ohje on viimeisimmästä Hembakat 2/2011-lehdestä. Tykkään lehdestä, mutta se lienee suurimmaksi osaksi yhden ihmisen toimittama. Pieniä lapsuksia olen havainnut eikä kerran kokeilemani suklaisen kakun kuorrute onnistunut ohjeen mukaan tehtynä. Tässäkin kuorrutteeseen tuleva vesi mainittiin vasta ohjeistuksessa, ei varsinaisessa reseptissä. En oikein ensin uskonut, että vettä tulee lisätä, mutta kyllä se siihen kuitenkin kuului.

Ohjeesta korvasin hunajan siis mämmillä. Ehkä olisi pienen lorauksen kermaa kaivannut taikinan notkistamiseksi.


muffinssit
200g pehmeää (suolatonta) voita
2½dl fariinisokeria
3 kananmunaa
¾dl mämmiä
4½dl vehnäjauhoja
2½tl leivinjauhetta
vaahtokarkkikuorrute
3 kananmunan valkuaista
3¾dl sokeria
2tl vaaleaa siirappia
pari tippaa valkoviinietikkaa
1dl vettä
(1tl vaniljauutetta tai -sokeria)
keltaista elintarvikeväriä
koristeluun
koristerakeita
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon mämmi ja siivilöi lopuksi sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos. Jaa muffinssivuokiin (minulla tuli 19kpl).
Paista muffinssit 175 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Sekoita kananmunan valkuaiset, sokeri, siirappi, viinietikka sekä vesi lämpöä kestävässä kulhossa vatkaten. Nosta kulho vesihauteen päälle ja kypsennä noin viisi minuuttia vatkaten, kunnes kuorrute on kevyttä ja ilmavaa (minun mielestä massa tuli hieman raskaammaksi kypsyessään, mutta huomaa kyllä selvästi, milloin kuorrute alkaa olla kypsää).
Nosta kulho pois vesihauteen päältä, mausta halutessasi vaniljalla ja lisää elintarvikeväriä. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia ja laita sitten pursotinpussiin, jossa on pyöreäsuinen tylla.
Pursota kuorrutetta jäähtyneiden muffinssien päälle ja koristele.

6 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Makoisia muffinseja. Tuhdin lounaan päälle juotiin kahvit. Muffinsit olivat hyvänä lisänä sen seitsemän sortin seassa :D

Heli kirjoitti...

Kiitti! :) Oli tosi tuhti lounas suppiskeittoineen, pekoni-poropaisteineen ihanien (oon niin odottanut valakosipulipottuja) valkosipuliperunoiden sekä porkkanoiden kera. Jälkkäriksi vielä memmaa skermalla. Oli hyvvää ja kahvipöydän antimet tosi runsahat!

Iskä kirjoitti...

Niin herkullisen näköisiä, että kolahti heti ohimoon: Äiskä tykkää näistä! Ja lapset myös! Näitä tehdään Iskän keittiössä vappusiman kaveriksi. Resepti on jo otettu. Ihan paperiprinttinä!

Heli kirjoitti...

Hei Iskä! Hieno homma, tulee Äiskä iloiseksi :) On helppoja tehdäkin vielä, tuo vaahtokarkkikuorrutekin onnistui tosi hyvin!

Miäs kirjoitti...

Oli makeat muffinsit!

Heli kirjoitti...

Nam :) Yhtä makeat kuin leipuri.. heheh..