maanantai 18. huhtikuuta 2011

Mustikkapiiras

Halusin tehdä amerikkalaistyylisen mustikkapiiraan, jossa on taikinakansi päällä. Jotenkin sellainen näyttää niin "kotoiselta". Löysin hyvät ohjeet Simply Recipes-sivustolta. Ja aionpa hyvän kokemuksen siivittämänä syksyllä kotimaisista omenoista kokeilla vastaavaa omenapiirasta!

Ihan tarkan ohjeen voit käydä katsomassa täältä, minä muokkasin oman piiraan tekemistä. Pohja muuten sopii niin makealle kuin suolaisellekin täytteelle.




pohja:
225g voita
1tl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
8-10rkl kylmää vettä
täyte:
1l pakastemustikoita
½tl sitruunankuoriraastetta
1rkl sitruunamehua
reilu ½dl vehnäjauhoja
1¼dl sokeria
¼tl kanelia
voiteluun:
1 kananmuna
1rkl kylmää vettä
Tein pohjataikinan käsin, vaikka ohjeistus on käyttää todella kylmää voita ja jäävettä valmistukseen koneella. Nypin nopeasti voin kuiviin aineisiin ja kääntelin taikinaksi lisäten kylmää vettä. Sitten kaksi kolmasosaa taikinasta joko kaulitaan tai niinkuin minä, painellaan irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Anna reunojen nousta hieman reunan yli. Laita jääkaappiin kovettumaan lopun taikinan kanssa.

Valuta mustikoista ylimääräinen neste pois. Sekoita täyteainekset keskenään. Levitä täyte piiraspohjalle ja kaulitse lopputaikinasta kansi. Voitele reuna kananmuna-vesiseoksella ja nosta kansi paikoilleen. Painele reunat kiinni ja voitele koko piiras kananmuna-vesiseoksella. Leikkaa terävällä veitsellä varovasti pienet reiät piiraan kanteen.

Paista uunin alatasolla 220 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna jäähtyä ensin vuoassa ja nosta sitten tarjoiluvadille.

Tarjoa vaniljakerman tai -jäätelön kanssa.


5 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Äidiltäni saamat vinkit tällaiseen mustikkapiirakkaan on: Marie-keksin muruja pohjalle ja ripotellaan perunajauhoja mustikoiden päälle hyydyttämään pahinta mehuisuutta. Tällaiset kannelliset mustikka- ja omenapiirakat ovat lapsuudestani ne 'ainoat oikeat' piirakat.

Nanna kirjoitti...

No kylläpä tulikin oikein Mummo-Ankan piirakan näköinen. komia pala!

Heli kirjoitti...

Hei Minna, kiitti visiitistä! :) Ja tietysti vinkistä. Pitää muistaa seuraavalla kerralla. Äiti laittaa perinteiseen pullataikinapohjaiseen mustikkapiirakkaan hieman pottujauhoa mustikoiden joukkoon nestettä sitomaan.

Meillä kotona ei muistini mukaan ikinä ole tehty tällaisia piiraita. Pullapohjaiset mustikka-, omena- ja rahkapiirakat ovat sitäkin tutumpia :)

Heli kirjoitti...

Nanna, kiitos vierailustasi ja kommentista! :)

Niin muutenkin onkin, ihan Mummo Ankan piiraannäköinen. Taidan olla sukua ;)

Oli kyllä hyvvää :)

Minna kirjoitti...

Ehkä selitykseksi piirakkataustaani on se, että äiti vanhempineen muutti aikoinaan USAsta takaisin Suomeen. Nämä ja Boston baked beans tarttuivat sieltä.