tiistai 12. huhtikuuta 2011

Aioli

Enpä tiennytkään, että aioli on provenceläinen alkuperältään. Olen pitänyt sitä espanjalaisena valkosipulimajoneesina. Nimikin on ranskaa ja tulee Provencen sanoista valkosipuli ja öljy. No, ei kuulosta kovin ranskalaiselta, mutta entäs alh ja òli?

Sivistin itseäni myös sillä, että perinteinen aioli tehtiin morttelissa sekoittamalla kananmunan keltuaista, oliiviöljyä ja valkosipulia keskenään.

Minä tein aiolin sekoittamalla kananmunan keltuaiseen dijon-sinappia ja öljyä, muovisessa kulhossa. Maustoin lopuksi valkosipulilla, mustapippurilla, suolalla ja sitruunanmehulla.

Sopii erinomaisesti tuoreen vihreän parsan kanssa! Lisäksi meillä oli vielä yrttikuorrutettua jauhelihapihviä, kutsuttakoon fiinimmin sitten vaikka hellenbergiksi ;)


1 kananmunan keltuainen
1tl dijon-sinappia
1-1½dl öljyä
½ valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1-2tl sitruunamehua

Ei kommentteja: