sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Bostonleipä

Sain käsiini uusimman Valio Kotiruokaa-lehden (3/2014), jossa oli useampi mielenkiintoinen ohje. Tein ensimmäisenä bostonleivän, jonka veimme vielä lämpimänä anopille äitienpäiväkukkasena.

Ohje on helppo ja selkeä. Sitä voi myös muunnella makunsa mukaan. Lehden ohjeessa oli makuina pekoni, sieni ja sipuli, mutta laitoin tähän leipääni paprikaa ja sipulia.

Taikina onnistui aivan mahdottoman hyvin. Se kohosi ja oli kuohkea. Myös valmis leipä oli suussa sulavan mehevä ja maukas. Olen epäonnistunut usein leivänleivonnassa, mutta nyt onnistuin.

En siis seurannut ohjetta täytteen osalta ja jauhojakin uskaltasin jättää laittamatta alkuperäistä määrää. Käytin vielä erikoisvehnäjauhoja, siinä varmaan kuohkeuden taika.

Ohjeen bostonleipä olisi pitänyt paistaa halkaisijaltaan 22cm irtopohjavuoassa. Epäilin, ettei palat mahdu vuokaan ja niinhän siinä kävikin, että jouduin lennossa vaihtamaan vuokaa numeroa suurempaan eli 24cm. Sitäkin epäilin, mutta paisto toimi ihan hyvin. Seuraavalla kerralla kokeilen vielä isommassa vuoassa.

Ihmettelenkin, että onkohan koekeittiössä jossain kohtaa epäonnistuttu, kun noin pieneen vuokaan olisi pitänyt mahtua? Vai olisiko ohjeeseen päässyt virheellinen vuokakoko? Siinäpä tällaiset sunnuntaileipurit ovatkin ihmeissään.


taikina:
 
1prk (2½dl) Valio Crea Yrtti ruokakermaa
½pkt (25g) tuorehiivaa
½tl himalajasuolaa
½rkl sokeria
1 rkl tomaattipyreetä
5dl erikoisvehnäjauhoja
½dl oliiviöljyä
 
täyte:
 
2rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
½ punainen paprika
ripaus himalajasuolaa
***
1pkt Valio Mustapekka mustapippuri-tuorejuustoa
 
vuokaan:
 
Valio Oivariini juoksevaa
 
Olin aivan haltioissani hyvin kohonneesta leivästäni!
Murenna tuorehiiva lämmitettyyn ruokakermaan. Ruokakerma ei saa olla kiehuvan kuumaa, vaan kädenlämpöistä! Lisää suola, sokeri ja tomaattipyree. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä sekä kulhon reunoilta. Kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
 
Silppua sipuli ja paprika. Kuullota pannulla kypsäksi. Mausta ripauksella suolaa.
 
Vaivaa taikina ja kauli levyksi. Levitä päälle sipuli-paprikapaistos. Murenna päälle tuorejuusto. Kieritä rullaksi ja leikkaa yhdeksään osaan.
 
Asettele palat vuodeltuun halkaisijaltaan 24cm tai 26cm irtopohjavuokaan väljästi. Anna kohota puolisen tuntia. Paista leipä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.


Ei kommentteja: