lauantai 1. marraskuuta 2014

Kultainen kurpitsakeitto

Bongasin lähikaupastamme Hokkaido-kurpitsan ja nappasin sen samantien mukaan. Kyseisen kurpitsan voi nimittäin käyttää kuorineen ja sekös minua houkutti kokeilemaan. Kokeilun jälkeen voin kuitenkin todeta, että pidän talvi- eli myskikurpitsasta enemmän.

Valmistin Hokkaido-kurpitsasta keiton. Väri oli aivan mahtavan yltäkylläisen kultainen, mutta jotenkin makua keittoon sai hakea. Mietin, että mikäs tässä nyt jotenkin "tökkii" ja ilmeni, että maku oli jostain syystä aavistuksen karvas. Viimein lisäämäni sitruunankuoriraaste auttoi asiaan! Ja tästä maunhakemisesta voi jälkikäteen mainita, että saattoi olla tuo hotimpi savupaprikajauhe, joka aiheutti sen karvaan maun. Ainakin luulen niin.

Tämä keitto ja sen oheen paistamani parmankinkkulastut (lue: lautat) sekä kampasimpukat ja jättikatkaravut tuntuivat olevan yhtä kokeilua. Lastuista piti tulla alun perin ohuet lautasen reunalta toiselle ulottuvat, mutta sitten itselläni usko petti enkä tehnytkään niistä tarpeeksi ohuita. Äyriäisistä tuli kyllä hyviä, mutta en saanut niihin tällä kertaa toiveitteni mukaista paistopintaa. Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta, mutta silti oli hyvää :)


2-3rkl oliiviöljyä
1 iso salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1tl chilirouhetta
vajaa ½tl savupaprikajauhetta (hot)
mustapippuria myllystä
1kg Hokkaido-kurpitsa
7dl kasvislientä
pari tuoretta oksaa timjamia
loraus kuohukermaa
½tl sitruunankuoriraastetta
 
lisäksi:
 
4 siivua parmankinkkua
jättikatkarapuja ja kampasimpukoita paistettuna
 
Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja lisää pilkottu sipuli sekä valkosipulinkynsi. Lisää seuraavaksi mausteet ja pesty, kuutioitu kurpitsa (poista siemenet). Kuullota hetki. Lisää liemi sekä timjami.
 
Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta ja lisää samalla loraus kermaa. Viimeistele sitruunankuoriraasteella.
 
Paahda parmankinkku uunissa. Paista suolalla ja mustapippurilla maustetut äyriäiset kuumalla pannulla.
 


2 kommenttia:

Helna kirjoitti...

Hokkaido-kurpitsan kuva olisi lisännyt tämänkin lukijan yleissivistystä roimasti. Täytyypä googlata.

Heli kirjoitti...

Hyvä huomio siskoseni! Valmisteluvaiheessa olin sillä hilkulla ottaakin kuvan, mutta jäipä sitten ottamatta. Kurpitsa on kauniin oranssi ja pyöreänmuotoinen. Hyvä kauppias laittaa myös nimen kylttiin tuotteen yhteyteen hinnan kanssa :)