keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Tarte tatin

Kaupassamme oli kotimaiset omenat tarjouksessa, niinpä päätin tehdä tätä ranskalaista herkkua, joka on ollut monien muiden ohjeiden kanssa to-do-listalla jo iäisyyden. Eihän meillä ole valurautapannua, käyttämätöntä blinipannua lukuunottamatta, mutta uskoin joululahjaksi saamani teräksisen paistinpannun hoitavan homman. Sen kun voi laittaa uuniinkin! :)

Ohjeen kokosin erinäisiltä nettisivuilta omanlaiseksi versioksi. Kannatti kyllä nähdä tämäkin vaiva, tosi hyvää...







pohja:

100g voita
3dl vehnäjauhoja
2rkl kylmää vettä

täyte:

100g voita
2dl sokeria
noin 800g omenoita



Tee ensin pohja. Nypi hieman pehmennyt voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja painele taikinaksi. Tee isosta muovipussista tasku ja kauli taikina halkaisijaltaan 24cm kokoiseksi pyöreäksi pohjaksi. Laita kylmään kovettumaan.

Huuhtele omenat, halkaise ja poista siemenkodat. Lohko kolmeen osaan. Sulata voi pannulla ja ripottele sekaan sokeri. Asettele omenalohkot pannulle. Osa jää toisten päällekin aluksi, mutta se ei haittaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Tämä vaihe saattaa kestää 45-60 minuuttia, kärsivällisyyttä tarvitaan. Täyte on valmista, kun se on kullanruskeaa. Ota liedeltä ja anna poreilun lakata.

Ota pohja kylmästä ja aseta täytteen päälle tiiviiksi kanneksi. Sitten herkku noin 30 minuutiksi uunin keskitasolle 200 asteen lämpöön.

Anna paistoksen asettua hetki ja kumoa se nopeasti tarjoilualustalle. Tarjoa kermavaahdon ja hyvän kahvin kera.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

oi että miten ihanan näköistä ja varmasti herkkua. Omenasta saa niin montaa hyvää syötävää. :P

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Tatinin tätien torttu on kyllä vaivan arvoista :) Siinä maistuu muuten hunaja, kun on ollut jääkaapissa. Hunajaa tähän ei kuitenkaan tule.