tiistai 21. joulukuuta 2010

Vinoneliöt



Meidän perinteisiin joulunajan kahvipöydän antimiin kuuluu takuuvarmasti vinoneliöt. Lisäksi pikkuleipävalikoimasta löytyy kaneliässiä, lusikkaleipiä sekä piparkakkuja. Tänä vuonna vinoneliöt ovat minun tekemiäni, ässät äidille oli leipaissut serkkuni vaimo. Lusikkaleivät lusikoimme äidin kanssa yhdessä ja piparkakut on tehty jossain ihan muualla.

Vinoneliöitä on melko helppo tehdä. Pitää muistaa vain jauhottaa kaulin joka vedolle, koska muuten taikina tarttuu kaulimeen ja taikinan pinnasta tulee epätasainen. Sitten vain 3-4cm leveää pahviliuskaa apuna käyttäen leikataan taikinalevystä taikinahyrrällä vinoja neliöitä. Äiti kertoi, että neliöpalat kannattaa sivellä kananmunalla ja ripotella sokeria ja mantelirouhetta päälle ennenkuin neliöt siirretään pellille.



200g voita
100g sokeria
1 kananmuna
325g vehnäjauhoja
¼tl leivinjauhetta
***
kananmunaa voiteluun
sokeria
mantelirouhetta

Vatkaa huoneenlämpöiseen voihin sokeri ja kananmuna. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa!

Jauhota leivinalusta ja nosta osa taikinasta alustalle. Muista jauhottaa kaulinta hyvin, ettei taikina tartu kaulimeen. Kun taikina noin 3mm, leikkaa taikinahyrrällä vinoja neliöitä pahviliuskaa apuna käyttäen.

Poista reunoilta sellaiset taikinapalat, joista ei ole tullut kokonaisia neliöitä. Sivele kananmunalla, ripottele päälle sokeria ja mantelirouhetta. Nosta vinoneliöpalat leivinpaperoidulle pellille lastalla (jauhota sitäkin tarvittaessa) ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 6-7 minuuttia.

4 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Olipa makoisia pikkuleipiä!

Heli kirjoitti...

No jo vain ovatkin :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kun löytyi resepti äidin tekemille herkku vinoneliöille

Heli kirjoitti...

Oi, olipa kiva kuulla, että etsimäsi resepti löytyi! Kuvasta huomaan, ettei tuo pellillinen täysin vinoon ollut neliöiden osalta mennyt. Kannattaa vähän paremmin sommitella kuin minä :)