sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Beef Wellington


oli meidän tämän vuotisen joulunaluslounaan pääruokana. Beef Wellington oli yksi monista vielä kokeilemattomista ruoista, mutta eipä ole enää. En tosin uskoisi tällä yrittämällä saavani kunniamainintaa Kauhukeittiössä, mutta siitä viis.

Veitset lähtevät ensi viikonloppuna joulun viettoon kotiseudulleni, joten parempia leikkuutuloksia odotellessa.

Siis tätä varmasti toistekin laitetaan eikä ollut sittenkään kovin työteliäs, vaikka useamman työvaiheen liharuoka onkin. Lopputulos oli palkitseva, suorastaan aivan mahtava liharuoka!

Lisäkkeeksi tein duchesse perunaa, kermaista viherpippurikastiketta sekä höyrytettyjä babyporkkanoita ja herneitä.

Beef Wellingtonin tein tänään Etiketti-lehden ohjetta mukaellen. Tästä annoksesta riittää neljälle.



noin 600g naudan filettä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso banaanisalottisipuli
3 isoa herkkusientä
½tl timjamia
ripaus suolaa
½dl valkoviiniä
2 voitaikinalevyä (Myllyn Paras)
paistamiseen: voita
voiteluun: kananmuna (jätin voitelun väliin)

Ota liha noin tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön.

Kuori ja hienonna sipuli sekä herkkusienet. Paista niitä timjamin kanssa voissa pannulla. Kaada mukaan valkoviini ja keitä sekoitellen, kunnes viini imeytyy seokseen. Mausta ripauksella suolaa. Siirrä sieni-sipuliseos astiaan jäähtymään. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Mausta liha suolalla ja pippurilla. Paista pintaan voissa kauttaaltaan kaunis väri. Yhdistä taikinalevyt ja kauli ohuemmaksi. Lusikoi sieniseos keskelle levyä. Nosta päälle file. Kääri taikina mahdollisimman tiukasti fileen ympärille. Jätä sauma fileen alle. Nosta file leivinpaperilla päällystetylle pellille tai paistoastiaan. (Voitele kevyesti kananmunalla.)


Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista uunin keskitasolla, kunnes mittari osoittaa 59 astetta, jolloin liha on medium. Jos haluat kypsempää lihaa, jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 64 astessa.

Anna fileen vetäytyä noin 10 minuuttia foliolla peitettynä. Leikkaa paksuhkoiksi paloiksi.

Kermaiseen viherpippurikastikkeen tein keittämällä kasaan lihanpaistolientä, punaviiniä, soijakastiketta, kermaa ja viherpippureita. Maun pyöristin sokeripalalla.

4 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Tätä olin kuolannut monesti Kauhukeittössä ja nyt sitä lopulta sai kotona. Herkullista!

Helna kirjoitti...

Että oikein Wellingtonin piffiä. Maftavaa.

Heli kirjoitti...

Nam nam, niin olikin tosi hyvää piffiä :) Vähän jännitti, että miten onnistuu, kun ensimmäistä kertaa tein!

Miäs kirjoitti...

Kultahan onnistuu aina...