maanantai 5. lokakuuta 2009

Lämminsavuporopiirakka


Piirakan ohje löytyi Ilta-Sanomien Ruokalasta jo aikaa sitten. Nyt kun lämminsavupororouhetta tuli oikein iso satsi, niin vihdoin ja viimein pääsin tämän tekemään.

Täytteeseen tulee piparjuuriraastetta, joka sopii poron makuun tosi hyvin. Käytin Felixin valmista piparjuuritahnaa tuubista :) Olen sitä useasti käyttänyt kylmäsavuporosta tekemääni kylmään alkupalarullaan. Ohje löytyy täältä. En myöskään ehtinyt kiireessä paistaa täytettä, kuten ohjeessa, mutta tuli tosi hyvää silti! Piparjuuri sopii tähän oikein hyvin, namnam :)




pohja:

150 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 kananmunan keltuainen
loraus kylmää vettä

täyte:

200 g lämminsavuporoa rouheena tai palana
1 purjo
3 rkl raastettua piparjuurta (tässä: piparjuuritahnaa tuubista)
1 rkl ruokaöljyä
150 g voimakasta juustoraastetta esim. mustaleimaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
vähän suolaa
mustapippurirouhetta

Nypi voi ja jauhot keskenään. Lisää kananmunankeltuainen ja pieni määrä kylmää vettä. Vaivaa nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Nosta taikina jääkaapiin muovikelmuun käärittynä puoleksi tunniksi.

Rouhi poro veitsellä hienoksi, jos liha on palana. Hienonna ja pese purjo hyvin. Raasta piparjuuri. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota rouhittua poronlihaa, purjoa ja piparjuurta kunnes purjo on aivan pehmeää.

Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lusikoi täyte pohjan päälle. Sekoita juustoraaste, kerma ja munat keskenään ja kaada täytteen päälle. Voit maustaa kerma-munaseosta vielä halutessasi ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Paista piirakkaa noin 25 min 200 asteessa ja pienennä lämpöä 170 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 10-15 min. Tarjoile jäähtyneenä esim. raikkaan salaatin kanssa.

HUOM! Paistoin piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla reilu 30 minuuttia.

2 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Poro on kyllä niin ihanaa!:P
Monessa blogissa on tehty poropiirasta,täytyy varmaan itsekin tehdä piakkoin!:P

heli kirjoitti...

Hei Kati! <3

Poro eri muodoissaan on kyllä herkkua! Kannattaa tosiaan tehdä vaikka piirakkaa siitä :)